Валота - отглеждане в дома и грижи

Валота е цвете от южноамерикански произход и дължи името си на френския натуралист Пиер Вало. Растението принадлежи към рода Amaryllis и се откроява от семейството по това, че:

Wallot

 1. Листната плоча е лилаво-зелена на цвят.
 2. Една малка овална крушка, представляваща кореновата система, е покрита с бледочервени люспи.
 3. Пъпките на дъщерните луковици се дължат на отблъскващи крака, така че те излизат на повърхността и докато растат, се образува коренният завършек, който привлича луковиците, които се появяват в земята. При други видове децата узряват в червата на земна кома.

Цветовете на Wallota са разположени на дълъг дръжка, която няма чашелисти, и те се събират в „чадър“. Обикновено можете да преброите от 3 до 9 цветя на растение. В зависимост от сорта, те са ярко червени, бледо розови и оранжеви. Листата наподобяват формата на сабя, а тъмнозеленият им цвят при дръжката става лилав.

Трябва да се помни, че това растение се счита за отровно.

Как растението понася топлината и студа?

Достатъчно лесно е да се грижите за портфейла, той расте бързо и е силно и стабилно растение.

Тъй като родината й се намира в топъл климатичен пояс, Уолота обича треска. Затова е необходимо растението да създаде комфортни условия с ярка светлина и топлина. Но в най-горещите дни той трябва да бъде защитен през деня от твърде интензивно слънце. Ако температурата на въздуха надвиши 25 градуса по Целзий, по-добре е следобед да премахнете растението от перваза на прозореца. В такива дни ще трябва да го напоявате от специални устройства, но се уверете, че капките на влагата не попадат върху венчелистчетата на цветята - това може да навреди на повърхността им.

Листата трябва да се поддържат чисти, като ги избършете с мека гъба или влажна памучна кърпа. Ако по време на горещо време растението не е скрито от слънцето и се полива, може да останат изгаряния по листата.

През зимата стаята, в която се съхранява валотата, трябва да е хладна - не по-висока от 12 градуса. Основното е, че растението не изпитва резки температурни промени и не попада под течение. Спазвайки тези прости правила, можете да постигнете по-обилен цъфтеж, тъй като тогава растението зимува и през това време натрупва сили, за да бъде активен в топлия сезон.

Важно! Ако температурата в помещението е под 8 градуса по Целзий, корените могат да замръзнат и тогава растението ще умре напълно.

поливане

Wallot се полива, както и други луковични растения, което означава, че не позволява прекомерна влага в почвата.

При поява на активен растеж се налага поливане само след пълното изсъхване на горния почвен слой. В студено време, особено от януари до април, когато растението е в покой, колкото по-ниска е температурата, толкова по-рядко трябва да се полива. Някои градинари смятат, че по това време изобщо не трябва да се полива. Най-сигурният начин да се определи грешното поливане - валота започва да губи листа. В този случай режимът трябва спешно да се промени.

Когато дойде пролетта, нови листа ще започнат да се появяват, растението ще се нуждае от сила за растеж, което означава, че поливането трябва да се увеличи. По време на вегетационния период след водните процедури, ако в утайката има останала вода, тя трябва да бъде отстранена, тъй като валотата е един от онези видове, които е по-добре да се набавя по-малко вода, отколкото да се замразява. Между поливането почвата трябва да има време да изсъхне с повече от 70 процента.

Прекъсванията между редовното напояване зависят изцяло от времето на годината и условията, в които се съдържа цветето.През лятото поливането трябва да се извършва два пъти на всеки 7 дни, зимният период диктува различен график - около веднъж на 15 дни.

Горна превръзка

Необходимо е хранене на растенията. Ще бъде полезно от пролетта до окончателния есенен разцвет. Но отново и тук мненията на експертите са различни: някои са сигурни, че през зимата е необходимо, макар и рядко, да се добавят торове, въпреки състоянието на сън на растението.

Можете да закупите готов сложен тор, наситен с необходимите минерали, за цъфтящи стайни растения или луковици. За да се развие растението, минералните торове се редуват с органичните.

Вкъщи можете сами да приготвите питателна почва. За да направите това, ще ви трябва:

 • земя с трева - 3 части, широколистни - 1 част;
 • пясък, за предпочитане речен, - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • костно брашно - 1 част.

В желаната смес се добавя малко количество молене и торф. Храненето трябва да се извършва не по-често от всеки 14 до 20 дни. Не забравяйте да източите.

трансплантация

Растението реагира много болезнено на трансплантацията, дори ако новата почва е по-добра от предишната. Кореновата система на валотата е много чувствителна и затова може да започне необратим процес на гниене. Затова производителите на цветя се препоръчват да пресаждат цветето само ако отглежданото растение се нуждае от повече пространство. Ако саксията е твърде тясна, майчината крушка произвежда по-енергично и след това изтласква дъщерните крушки навън. Но те прекалено изчерпват основната крушка, затова е препоръчително да ги отделите възможно най-бързо.

На ново място, част от луковицата на майката не е погребана: тук с времето ще започнат да се появяват „деца“. Колкото по-широк е новият капацитет, толкова повече растението ще се развива в широчина, става много по-гъсто.

През първите няколко години те се опитват да не пресаждат растението, но тъй като земята се изчерпва, времето за трансплантация ще дойде така или иначе. Тази процедура се провежда след 3 до 5 години.

Как протича репродукцията?

Грижата и правилната грижа дават положителни резултати, а крушката на лампата произвежда дръжки. Най-често това приятно събитие се случва два пъти през сезона, 2 до 3 пъпки могат да се отворят веднага. Продължителността на живота на стъбло с цветя е по-малко от седмица. След това, няма нужда да бързате, за да вземете дръжката. Трябва да изчакате, докато не изсъхне старателно, и едва след това внимателно да го нарежете много скоро.

Възпроизвежда се:

 1. Семената. Най-отнемащият време процес, защото рядко се използва у дома. Ще е необходимо да сеят семена през есента, навлажнявайте почвата и покривайки я със стъкло. Ще е необходимо да се проветрява почвата, спазвайки температурен режим от 16 - 18 градуса. След месец ще започнат да се появяват кълнове. Първото гмуркане трябва да се извърши, когато разсадът е на 6 месеца, по време на засаждането луковиците са напълно потопени в земята, а след две години, по време на трансплантацията, горната част трябва да остане отвън. Цъфтежът ще започне след 3 години.
 2. Детски крушки. В този случай започва да цъфти след 1 - 2 години. Основната крушка осигурява дъщерните луковици, които остават да бъдат отделени и засадени, наполовина задълбочени, в отделни саксии със субстрат. Те обикновено се вкореняват бързо и растат добре. Поливането не трябва да се прави много често, особено това правило важи за първите месеци.
 3. От лука, нарязан на 4 части. Те се засаждат в субстрат и се отглеждат като филиали.

Какво може да навреди на едно растение

Тъй като портфейлът не понася повишено ниво на влага, при неправилна грижа той започва да се подлага на заболяване като сиво гниене. В такава почва се появяват различни вредители, които също са вредни за деликатното растение. Ето защо тя трябва да бъде засадена в дезинфекцирана почва. Това е особено важно за младите луковици.

Най-често засяга валота:

 1. Паяк акара. Можете да го идентифицирате по забележими следи - вредителят плете растението с тънка мрежа и оставя бели точки.
 2. Листни въшки. Възпроизвежда се много бързо, създавайки многобройни колонии и мигрирайки, атакувайки други растения. Той обича сок, особено младите листа. След като листните въшки останат, листната плоча се извива, растението може да умре.
 3. Щитоносни въшки. Намирайки се на растение, той може да изпие всички сокове и да го унищожи. Оставя лепкава течност, върху която се развива сажди гъбички.
 4. Thrips. Опасните вредители могат да се скрият в цветя и пъпки.
 5. Mealybugs. Те приличат на малки туберкули, а върху листата се появява специфично бяло памучно покритие заради тях.
 6. Fusarium - унищожава на първо място корените, особено ако растението е младо.

От всяка категория вредители и от болести има много химически пестициди, които се продават в специализирани магазини.

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт