Лимоновите листа падат: защо и какво да правя?

Малко хора днес могат да бъдат изненадани от екзотични цветя или растения, отглеждани на прозореца. Доста често лимоните се отглеждат на первази на прозореца. Северният руски климат не подхожда на тези местни жители на далечни тропически страни по най-добрия начин, защото при промяна на условията, благоприятни за растежа лимоновите дървета започват да болят.

Лимоновите листа падат

Болестите и неразположенията не са едно и също: случва се листата да паднат напълно и понякога да останат на мястото си, но да станат жълти и изсъхнали, сгъвайки се в епруветка. Производителите на цветя, занимаващи се с отглеждането на лимони от дълго време, добре знаят причините за падането на листата и са наясно какви действия трябва да се предприемат в такива ситуации, отколкото как да помогнат на дървото. А за начинаещите тези тънкости и мъдрост са неизвестни - все още не са се сблъсквали с такива неща. Тук за тях е описано по-долу преглед на причините, които допринасят за появата на различни проблеми, и описва как е възможно впоследствие да се възстанови растението в живота.

По каква причина падат листа от лимон?

В родината на цитрусовите плодове винаги има плавни климатични условия, благоприятни за растеж, без резки скокове на температурата. И веднъж в суровите северни райони, където температурата се повишава и пада и осветяването е постоянно различно, лимоните не могат да се аклиматизират и да започнат да болят. Понякога цялата зеленина пада от растенията, понякога листата остават на дървото, но пожълтяват, изсъхват и се извиват в тръба. Ето причините, поради които настъпват такива негативни промени:

 1. Липса на светлина.
 2. Растението е наводнено и почвата е много влажна.
 3. Лимонът рядко се полива, няма достатъчно влага.
 4. Липса на необходими вещества за растеж в земята.
 5. Стаята е суха и гореща.
 6. Стаята е студена, растението замръзва.
 7. Големи температурни разлики.
 8. Растенията се чувстват неразположени поради факта, че го поставят на друго място.
 9. Трансплантация от един съд в друг.
 10. Твърде много тор.

За да разберете причината за падането на цитрусовите листа, трябва внимателно да разгледате горните фактори. Проверете почвата за наличието или липсата на влага в нея, дали паразитите са се навили в растението, обърнете внимание на влажността и температурата на помещението, в което стои лимонът. Сравнявайки всички фактори, ще бъде възможно да се намери отговорът защо растението е загубило листата си.

Как влияе осветлението

Дендролозите считат домашните лимони за „условно широколистни“. Какво означава това? И тази концепция означава следното - с настъпването на зимата лимонът не изхвърля листата, а само това прави, реагирайки на някакъв външен дразнещ фактор.

Съвет! Най-вече лимонът страда от липса на светлина, така че през зимата, когато осветлението е оскъдно и денят е кратък, струва си да се допълни естественото осветление с изкуствено. И листата ще престанат да се рушат и да стават жълти.

За да стане лимонът по-добре осветен през зимата, могат да се приложат няколко метода:

 1. Поставете саксия с растения на прозореца, обърнат на юг. Много светлина пада от южната страна и този фактор ще зарадва светлолюбивия лимон.
 2. Поставете 2-3 огледала около растението. Те ще отразяват светлината, а лимонът вече няма да изпитва недостиг на ярки усещания.
 3. След залез, включете лампите, удължавайки дневната светлина.

Ако осветлението се подобри и разшири, а листата на лимона заедно с цветята все още падат, тогава причината се крие в нещо друго.

Много вода

Една от причините, които водят до падащите листа на един лимон е, че почвата се подкислява, което се случва поради голямото количество влага в нея. Твърде влажната почва става твърде твърда и кислородът не може да достигне до корените. И това е лошо за растението и то изпада в стрес. Малки тънки корени изсъхват и умират. Дърво, което не получава храна, не може да осигури цялата корона с необходимите вещества. В резултат на това новоизлюпените издънки изсъхват, а короната лети наоколо и става гола.

Липса на вода

Липса на вода до лимон
Но също така не си струва да пестите вода за напояване на лимон - липсата на вода също не води до нищо добро. В дърво, което расте в суха земя, листата също започват да пожълтяват, да се извиват и да отпадат. Последиците от липса на животворна влага са все същите - дребните корени умират и растението не може да абсорбира необходимите за живота вещества от почвата. Което прави лимона стресиращ и забавя циркулацията на соковете през тъканите на растението. В резултат на това издънките, растящи отгоре и зеленина, нямат какво да ядат, така че трябва да изпуснете част от короната.

Опитвайки се да оживее дълго време не полива лимон, не можете да започнете веднага да запълвате почвата. Тъй като излишната вода (това вече беше обсъдено) унищожава корените на растението не по-малко от липсата на влага.

Следователно в този случай реанимацията на растението трябва да се извършва постепенно: напръскайте върху листата с вода, като добавите малко влага към почвата. Дневното количество вода трябва да се увеличи. Тогава всичко ще бъде наред - земята бавно ще се намокри, количеството на влагата ще се увеличи, а лимонът ще се възстанови.

Почвата е изтощена

През лятото, в топлия сезон, лимонът се опитва да даде колкото се може повече издънки. За да могат те да растат и да се развиват, имаме нужда от вещества, които подхранват растенията. И цветето, което расте във вана или саксия, няма къде да вземе необходимите минерали; те не могат да се появят в земята от нищото. Тук собственикът трябва да храни цитрусови плодове от време на време.

Към земята трябва да се добавят азотни вещества, фосфати, както и торене на базата на калиеви соли. Освен това е необходимо почвата да се наторява с хумус и различни примамки на основата на желязо и цинк. Щом един лимон липсва някой от горните елементи, той ще започне да губи листа. Можете да видите липсата на тези хранителни вещества по следните признаци:

 • Листата са покрити с жълти петна или пожълтяват напълно.
 • Листата гледат надолу, създавайки впечатление на летаргия и тъпота.
 • Понякога има промяна във формата на зеленината.
 • Ясно се вижда, че листата и младите издънки изсъхват.

Ако един лимон е оставил зеленина поради недостиг на микроелементи, тогава не е трудно да върнете дървото обратно в предишния си здравословен живот. Достатъчно е само всеки месец да добавяте хранителни вещества в почвата според схемата, посочена на опаковката. И ако листата на лимона са паднали по някаква друга причина, тогава трябва да погледнете климата, преобладаващ в стаята. Може би това е той?

Студено е за растението

Вече беше казано, че лимонът не е почитател на високите температури. И за да зимува, той се нуждае от режим на ниска температура. Но това не означава, че растението трябва да бъде изнесено на балкона - на улицата ще замръзне напълно. Най-хубавото е да го поставите там, където не е по-топло, плюс десет градуса. Ако е по-студено, тогава лимонът просто ще изхвърли листата.

Но когато видите, че лимонът е замръзнал, не е необходимо да го бързате набързо в топла стая - рязката промяна на температурата ще се отрази на екзотичния обитател на стаята и той ще умре. Всичко, което трябва да направите, е постепенно да повишавате температурата около дървото - да речем, поставете нагреватели.

Трябва да се внимава да няма чернови в стаята. - Те също водят до промяна на температурата. И вече беше писано, че температурните промени се отразяват негативно на короната на един лимон.

Болести и вредители, водещи до проливане на листа

Лимонови болести и вредители
Без значение как собственикът правилно се грижи за лимоновото дърво, все едно - противно на усилията на собственика, то може да се раздели с листа и цветя. Защо така И всичко се случва поради факта, че някаква болест се установява на дърво или паразити заемат лимон. Болестите и вредителите ще бъдат обсъдени по-нататък.

Има много вредители, които искат да живеят в лимон. Съдържащото се в стаята растение най-често се дразни от паякообразни акари, обикновени листни въшки и насекоми.

Има няколко вида вредители, тези са най-често срещаните:

 1. Листни въшки. Да се ​​определи присъствието му е много просто - цялата вътрешна страна на листа е покрита с паразит. Което води до постепенното му усукване
 2. Паяк акара. Може би най-често срещаният вредител. Обикновено се премества в лимоново дърво от цветята, стоящи в съседство. Вижда се, че клоните са украсени с къдрави струни от паяжина, а листата започват рязко да падат от дървото.
 3. Щитоносни въшки. Основното му хранене е сокът от лимоново дърво, наличието на този вредител издава наличието на малки дупки по листата.

Какво да направите, когато видите лимон да лети наоколо

Ако листата и съцветия кръжат от лимоновото дърво поради неправилна или некачествена грижа, тогава този проблем лесно се елиминира - трябва да промените условията, в които се съдържа растението.

Ако причината е била наличието на паразити върху растението или е било заразено с някаква гъбичка, тогава в тази ситуация е за предпочитане да се използват специални лекарства, предназначени да се отърват от подобни нещастия.

Традиционни методи за отърване от вредители

Разбира се, болестите, засягащи растенията и атакуващите паразити, се лекуват най-добре по традиционния начин - с помощта на лекарства. И ако няма възможност и желание да харчите пари за наркотици, тогава има и други народни начини да се отървете от вредители.

Един от тях е сапунен разтвор. Вредителите много се страхуват от обикновения сапун. Струва си да направите наситен разтвор с добавяне на сапун (няма значение, домакинство или тоалетна) и ги напръскайте с всички места, заети от паразити. Веднага след първото приложение резултатите ще станат забележими - паразитите ще останат много по-малки, а лимонът ще се надигне нагоре. Процедурата, повторена три до четири пъти, ще спаси цитрусите от паразити за дълго време.

Видео: защо стайният лимон пожълтява и лети наоколо

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт