Домат Aswon F1 - описание и характеристики на сорта

Много сортове домати, отглеждани през последните години от животновъдите. Трудно е да изберете един от най-добрите за отглеждане на вашия сайт или в индустриални оранжерии. Желанието да се намерят най-добрите видове кара учените да кръстосват гените на доматите, адаптирани към най-разнообразните условия на отглеждане, които дават най-голям добив и са в състояние да издържат на повечето болести. Особено внимание беше обърнато на хибридния хибрид Aswon F1. Той ще бъде разгледан в тази статия.

Домат Асуон F1

описание

Достатъчно ранен сорт. След 95 дни може да се появи първата реколта. Това е добър показател за любителите на домати. Максималната височина на стъблото е 60 сантиметра. Този хибрид може лесно да се обработва от всеки агроном и просто градинар. Заема по-малко място в градината, може да бъде засадено в оранжерия с нисък филм или поликарбонат.

Както при много домати, върху петия лист се образува съцветие, яйчникът се оформя на същото място и след това плодовете. През целия сезон растението образува от 5 до 6 съцветия четки. На всеки от тях могат да узреят до 6 домата. Всички те са гладки и с еднаква форма. Ако времето е топло и слънчево, тогава доматите растат и дават плодове много по-бързо от посоченото по-горе време.

Този тип култура може да се отглежда дори у дома на перваза на прозореца, лоджията или балкона. За целта е необходима палет или кутия с най-малко 10 литра. Ако времето не е много благоприятно, доматите на балкона, ако няма остъкляване, трябва да бъдат покрити с целофан, особено когато има ветровит и прохладни дни.

особеност

 1. Плодовете са средно големи в яркочервен цвят, кръгли и гладки, подобни на ярки новогодишни играчки. Тегло може да бъде от 50 до 70 грама.
 2. Вкусът на домата е силно изразен, леко кисел поради използването на оборски тор в тора, който обича този хибрид. Именно този вид тор създава кисела среда и влияе на киселия вкус.
 3. Чудесен за консервиране както отделно, така и при добавяне на краставици, тиквички и домати. Толерира дългосрочно съхранение в банки и транспорт. Затова е подходящ за промишлено консервиране. Използва се и за създаване на тестени изделия, сосове и кетчупи. Добре върви в салати със сирене и сирене фета.
 4. Добре се поддържа свеж, трансферите пътуват на дълги разстояния. Може да се съхранява до месец, като постепенно узрява в сухи щайги. Чудесен за продажба в магазин или пазар. Тя ще бъде добра декорация за всяка маса за празника или просто за вечеря.

Отличителни черти

 1. Ускорява бързо за разлика от много сортове домати.
 2. Всички плодове имат еднаква форма, яркост на цвета и тегло. Добре подходящ за хора с диабет, тъй като съдържанието на захар не надвишава 6 процента.
 3. Добра реколта - до 100 броя от един храст на сезон.
 4. Издържа на болести, често срещани за доматите.
 5. Не се напуква при прекомерно поливане, транспортиране и консервиране.
 6. Има приятен, леко кисел вкус.
 7. Семената от храста за по-нататъшно размножаване не се събират. Хибридите не могат да дадат същите забележителни резултати в следващото поколение като другите домати.

приземяване

Засаждане на домати
Разсадът трябва да бъде засаден по схемата 40 * 40 см. Това е най-добрият вариант за отдалечеността на един храст от друг. Благодарение на тази подредба е възможно да се съберат до 9 килограма красиви зеленчуци на сезон от един квадратен метър.

Сеитбата на домати трябва да се извърши в края на февруари - началото на март.Всички семена покълват за около 3 или 4 седмици. Трансплантацията на растения в затворена земя се извършва в началото на май. Кацане в открита земя - в началото или средата на юни. Прибирането на реколтата е възможно през юли.

почва

Важно е да се подготви подходящата почва за трансплантация на разсад в открита земя.

 1. Земята трябва да е с правилната киселинност. За да направите това, през есента оборският тор се внася в земята и всичко се изкопава в големи кокички. Такава почва ще замръзне добре през зимата и някои вредни микроорганизми просто ще умрат. Можете също така да добавите изгнил слой от купчината компост. Цялата тази ферментация ще даде на земята кисела основа. Можете да добавите черупки от яйца, доматите също я обичат.
 2. През пролетта преди засаждането се прилага течен или гранулиран тор, както и пепел за елиминиране на редица заболявания и торф за насипен състав на почвата.
 3. По време на растеж и плододаване доматите трябва постоянно да се хранят, така че храстът да е силен, а плодовете да са червени и лъскави.

поливане

Когато разсадът все още не е трансплантиран в почвата, той не трябва да се полива много често, но редовно - веднъж на 10 или 14 дни, в противен случай издънките ще се разтегнат много и след това няма да дадат очаквания добив. Отглеждането на растение ще бъде безполезно за получаване на необходимите плодове.

Поливане на доматена каша

Трансплантираните храсти в открита земя изискват ежедневно изобилно поливане с топла, похлупена вода. Средната температура на водата трябва да бъде около 22 градуса, плюс или минус 2 градуса от желаната температура.

По време на растежа на растенията под всеки храст трябва да се излее 5 до 10 литра. След образуването на плодове - два пъти повече. След напояването е необходимо да се разхлаби почвата, така че горният слой да не се превърне в кора.

Контрол на заболяванията

За разлика от други сортове, този хибрид е устойчив на почти всички заболявания. Асвон рядко се заразява с късна болест. Трябва обаче да се помни, че в периоди на тежко заболяване на други сортове трябва да се спазва профилактика при растенията. Необходимо е да се проведе лечение с разтвор на Brodsky.

Може би, но заболяване на сивото гниене е рядко. За да се предотврати това, е необходимо да се обработи културата "Fitosporin M". Възможна е и атака на листни въшки, колорадски бръмбари и други малки насекоми. Те се унищожават чрез пръскане на инсектициди. Такова пръскане е важно да се извърши преди появата на първите плодове. Преработва се приблизително 2 до 3 пъти на сезон с интервал не повече от 10 дни.

Тайни на реколтата

За добро покълване и последваща реколта е важно да се подходи добре към подбора на семената. Доматите трябва да се засаждат в онези райони, където преди не е имало картофи, патладжани и пъпеши. Преди сеитбата цялата земя трябва да бъде обработена с витриол. Този прах трябва да се разрежда една супена лъжица на 10 литра гореща вода или по-добре вряща вода.

В деня преди засаждането можете да фумизирате територията. В близост до планираното кацане ще бъде организиран пожар. Това може да се направи в барбекюто или бъчвата. Необходимо е да се използва зеленина или зелена трева, за да се увеличи количеството дим. Възможно е да се използва и димна бомба. Тази процедура е необходима за унищожаване на спори на гъбички, мухъл и частично унищожаване на малки вредители.

За да могат агрономите да се насладят на реколтата, е необходимо ежедневно планирано и обилно напояване с топла вода. Важно е да не забравяте за торене на културите, както и мулчиране на почвата.

Всичко това не е много сложно, но важните процеси ще дадат своя забележителен плод. Доматите ще зарадват зеленчукопроизводителите със своята добра и вкусна реколта.

Видео: как да вземете 100 домата на един храст

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт