Топли електрически подове - плюсове и минуси

Топъл електрически под - уникален инженерен дизайн, който ви позволява да отоплявате цялата стая, перфектно допълвайки други отоплителни системи. В някои случаи подовото отопление дори става единственият нагревателен елемент. Можете да използвате този дизайн не само в къщи, но и в други ремонтирани помещения.

Топли електрически подове

Най-често топлите подове се използват в помещения, където подът е положен с порцеланови каменни изделия или плочки. В допълнение, изключително рядко се използва електрически под без централна отоплителна система. Обикновено тези дизайни се допълват взаимно. Електрическата система помага за затоплянето на студения под. Най-често плочките или порцелановите плочки се полагат в банята, в кухнята или в коридора, поради което в тези зони често се използват топли подове.

Заслужава да се отбележи очевидното предимство на топъл под - загряване на въздуха на височина 2,5 метра от пода. Топлият въздух в стаята прави условията за живот в него още по-благоприятни и удобни.

Особено внимание трябва да се обърне на процеса на монтаж на електрическия под. Силно е обезкуражено да пестите от материали, дори ако изглежда, че разликата ще бъде незначителна. Най-добре е да поверите инсталацията на професионалисти.

Предимства на инсталирането на подово отопление

Електрическите отопляеми подове днес са много популярни поради редица причини:

 1. Дизайнът на електрическия под е в състояние да премахне липсата на централно отопление в апартаментите. Като правило, основното отопление в модерните домове най-малко от всички нагрява пода, оставяйки го доста студено. Това се дължи на факта, че батериите са разположени на определено разстояние от пода, в резултат на което студен въздух се натрупва на дъното. Топлите подове помагат да се реши този проблем. В резултат на инсталирането на допълнителен дизайн отоплението на стаята става равномерно.
 2. Инсталирането на топъл под не изисква използването на допълнително оборудване, което прави възможно инсталирането на такъв дизайн във всяка стая.
 3. Степента на подово отопление може лесно да се контролира, като изберете най-оптималната опция за себе си.
 4. Топъл електрически под е допълнен от специален регулатор на температурата, който ви позволява да зададете необходимата температура във всяка стая. В някои области можете също така лесно да изключите отоплението напълно.
 5. Топлият въздух се издига от пода, като по този начин се елиминира образуването на чернови в апартамента или къщата.
 6. Електрическият етаж ви позволява да спестите всяка стая от излишната влага, което от своя страна елиминира вероятността от мухъл.
 7. Топлата настилка може лесно да се превърне в основен източник на отопление в къщата, като по този начин се отървете от батерии, които заемат допълнително място и събират много прах върху себе си.
 8. Електрическият под е доста надежден дизайн, който изключително рядко се проваля. Ако процесът на инсталиране вървеше правилно - в съответствие с инструкциите, тогава е малко вероятно да се появят повреди. Най-често проблемите с подово отопление се появяват само в онези случаи, когато възникна повреда или повреда по вина на собственика. Например, ако в един от елементите на системата е забит пирон. Ако все пак възникне някаква неизправност, не се притеснявайте и паника, тъй като всеки електрически под може лесно да се поправи. Ако не можете да направите това самостоятелно, можете да се свържете със сервизния център.
 9. Системата за подово отопление е абсолютно безопасна и устойчива на влага. Благодарение на този дизайн можете да създадете топлина и комфорт в къщата.
 10. Дизайнът на топлия електрически под е компактен и удобен, така че не намалява височината на тавана в стаята.
 11. Всички структурни елементи на топлия под са добре скрити от очите, което прави системата невидима и чиста.
 12. Монтажът на конструкцията е доста прост, дори човек без специален опит може да инсталира цялото оборудване и системата като цяло.
 13. С помощта на топъл под, повърхността в къщата се загрява равномерно и еднакво навсякъде.

Недостатъци на електрическия под

Въпреки големия брой предимства на конструкцията на топъл под, тази система все още има някои недостатъци:

 1. Първият и най-очевиден минус на електрическия под е увеличаването на разходите за енергия в къщата. В този случай, за да се намалят разходите колкото е възможно повече, най-добре е да използвате регулатор на температурата, който ще понижи температурата или ще изключи отоплението в някои райони.
 2. Вторият недостатък също е свързан със значителни разходи. Факт е, че топъл под е скъпа конструкция, което също изисква определени разходи за монтажа му.
 3. Преди да инсталирате дизайна на електрическия под, е необходимо да промените окабеляването в къщата. Такава система значително увеличава натоварването на електрическата система, така че старото окабеляване може просто да не издържи.
 4. Дизайнът на топлия под е много взискателен към подовата настилка. Тя трябва да притежава на първо място добра топлопроводимост, така че да се усеща ефективността на системата. Ако на пода има килим или килим, който не позволява достатъчно топлина, ефективността на топлия под няма да е голяма.
 5. Някои видове подови настилки могат да бъдат засегнати от използването на топъл електрически под. Най-голямото въздействие има върху дървения под, тъй като дървото се нагрява при нагряване и след това започва да променя формата си.
 6. Ако подовото покритие също е лакирано отгоре, температурата на отопление не може да надвишава 21 градуса.
 7. За да се спести енергия и разходи колкото е възможно повече, топъл под, като правило, не се инсталира на места, където стоят мебелите. В тази връзка пренареждането на мебелите в къщата също ще доведе до преинсталиране на конструкцията на топлия под.
 8. Използването на отопляем под в къща провокира появата на електромагнитно излъчване. Разбира се, днес всеки използва електрически устройства, въпреки разпространението на електромагнитни вълни, обаче с инсталирането на допълнителна електрическа система радиацията се усилва, така че този фактор трябва да се вземе предвид.
 9. Използването на всеки електрически нагревател, включително електрическия под, води до увеличаване на риска от токов удар. Този фактор трябва да се има предвид, особено в помещения с висока влажност.

Струва си да се отбележи, че въпреки всички тези недостатъци, повечето хора все още използват подово отопление в къщата, тъй като за тях такива системи са предпоставка за комфортен престой. Освен това повечето от тези недостатъци са напълно незначителни и лесно се отстраняват. Що се отнася до допълнителните разходи, като правило всеки разбира, че комфортът си струва допълнителните пари.

Предимствата на електрическото подово отопление над водата

Електрическото подово отопление се използва много по-често от водата. Това се обяснява лесно, тъй като такъв дизайн има няколко предимства:

Предимствата на електрическото подово отопление над водата

 1. Електрическото подово отопление е много по-лесно и по-удобно да се регулира по отношение на температурата, отколкото водата. Достатъчно е да използвате само термостат, с който можете да зададете желаната температура и да го направите много по-точно, отколкото във водна система.
 2. Монтирането на кабели в електрическата конструкция на топъл под е много по-просто и по-бързо от водопроводи в система за отопление с вода.
 3. Използването на водна система от топъл под означава инсталиране на газов котел за отопление на водата. Тази мярка изисква допълнително пространство, както и увеличаване на разходите за монтаж.

По този начин може да се определи, че електрическото подово отопление е много удобно за използване. Той е особено подходящ за отопление на малки помещения, като апартамент или малка селска къща. Също така дизайнът на топлия електрически под е чудесен за офиса, тъй като в такава стая далеч не винаги е възможно да инсталирате газов котел.

Недостатъци на електрическото подово отопление спрямо водата

За съжаление, електрическата система за подово отопление също има някои недостатъци в сравнение с водната структура:

 1. Често подът с водно отопление се превръща в по-икономичен вариант от електрическия. Такива спестявания са особено забележими в големи площи.
 2. Използването на топла вода за подово отопление и отопление на помещения е по-безопасна опция от използването на електричество. Топлата вода може да навреди на човек в по-малка степен от електрическия ток.
 3. Дизайнът на водното отопление може да продължи много по-дълго от електрическата система. Според най-популярните производители на такива системи, водният под може да издържи до 50 години в къщата.

Използването на воден под е най-подходящо за отопление на големи помещения. Например, по-добре е да го използвате в големи селски къщи или в работни зони.

Електрически под - уникален модерен дизайн, който ви позволява да създадете максимален комфорт в къщата. С такава система подът ви винаги ще е топъл, което не само ще ви позволи да ходите бос, но и ще позволи на децата да играят на пода, без да се страхувате, че ще се издуха през течение. Освен това дизайнът е абсолютно безопасен, системата перфектно защитава всички елементи от проникване на вода и други предмети.

Видео: кое електрическо подово отопление е по-добро?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт