Синдром на разклатено бебе - симптоми и лечение

В началото на живота на детето преобладаващата причина за заболяване и дори увреждане е травма на главата. Понякога завършва със смъртта на дете. Често това води до факта, че родителите и бебето им се отнасят небрежно или дори жестоко. Ситуацията е напълно незадължителна, когато бебето трябва да падне и да удари силно главата си. Понякога бебето е достатъчно просто да се разклати, за да увреди мозъка. В 20% от случаите настъпва смърт, останалите значително нараняват нервната им система.

Синдром на разклатено бебе

Концепцията за синдром на разклатено бебе (SVR)

По някаква причина този проблем не намира често и широко описание в литературата. Само няколко автори се обръщат към него. Това име не е единственото. Това състояние се нарича по различен начин. Някои например го наричат ​​синдром на травмиращото треперене на детето.

Проблемът е коварен в това, че детето не показва травматични наранявания по тялото. Те са вътре и изпълнени с неприятни последици. Определен отпечатък се налага от сложността на диагнозата, която определя забавянето при предоставянето на необходимата помощ. При силно треперене главата на бебето прави движения от различен характер. SVR се характеризира с класическата триада:

 • Кръвта се излива в черепа.
 • Мозъкът набъбва.
 • Изливане на кръв в ретината.

Основните причини за това състояние

Разклащането на деца се извършва от родители или от тези, които се грижат за бебето. Някои случаи са явно насилствени. Повечето от тях са извършени от бащи. Не е тайна, че всички родители имат различно ниво на образование и развитие. Някои от тях могат дори да имат психични разстройства. Понякога самите родители се държат като деца. Лица с тежка импулсивност и самотни родители могат да се появят. Те напълно не знаят, че дори леко разклащане на детето може да доведе до нараняване. Понякога те могат да започнат да клатят дете, докато е в състояние на афект. Необходимо е да се разгледат по-подробно причините, поради които детето е разклатено.

Основната причина за подобни действия е плачът на детето. Ето защо татковците и майките разтърсват дете, когато те просто се отегчават. Но всички деца плачат без изключение. Чрез плача бебето общува. От първите дни от живота едно дете може да плаче постоянно с леки прекъсвания. Не всеки е в състояние да установи по каква причина това се случва, което конкретно не подхожда на бебето. Съответно причината не може да бъде отстранена и плачът продължава. Някои родители са неуравновесени. Опитвайки се да „отрезят“ детето, те започват да го разтърсват интензивно.

Характерно е, че на първо място в рисковата група са момчетата от първите 6 месеца от живота. Това включва също недоносените деца и тези, които са имали различни нарушения по време на развитието на плода. Възможно е децата с определен естествен темперамент да са изложени на риск. Естествено, в тази група ще бъдат включени деца с различни вродени патологии, което се дължи на пристрастяването на скръбната майка към алкохол или наркотици. Определен отпечатък върху раждането на такива хора може да бъде причинено от тютюнопушенето на майката, докато носи плода.

Причината може да е, че с раждането на бебето в семейството обичайният начин на живот се променя. Родителите, особено майките, имат хронична липса на сън.Не можете да пренебрегнете факта, че често с появата на бебето в семейството финансовото положение се влошава. Като цяло отношенията между членовете на семейството се нагряват, което, разбира се, се отразява на бебето. Най-просто казано, в семейството възниква стресова ситуация и резултатът е, че насилствените емоции се разплитат върху детето.

Предразположение на кърмачета

Бебето по рождение има ясен дисбаланс на части от тялото си. Най-големият от тях е главата. Ако при възрастен човек е само 3% от тялото, то при бебетата тази цифра се доближава до 15%. Черепът е вид защита на мозъка. Но той все още е мек, тъй като процесите на окостенене в него не са завършени. Пълно затваряне на големия фонтанел все още не е настъпило, а други кости не са напълно пораснали заедно. Вратните мускули също имат слабост. Съставните повърхности на прешлените все още не са станали по-здрави.

Това прави главата изключително подвижна. Миелинизацията на нервните влакна все още не е настъпила достатъчно и мозъкът съдържа много течност. В момента на разклащане върху мозъка могат да действат различни сили. Това може да доведе до наранявания на мозъчните съдове, което причинява кръвоизливи с различна тежест.

Обърнете внимание! Когато дете е разклатено, не само мозъкът, но и гръбначният мозък са изложени и самият проблем се крие в сложността на диагнозата.

Как възниква SVR

Според изследвания средната продължителност на разклащане е 20 секунди. За толкова незначително време главата прави колебателни движения в количество до 50 пъти. Това може да доведе до опасни повреди. Резултатът ще бъде по-плачевен, ако се проведе допълнително заглавие (например, попадение върху променящата се маса). Треперенето на бебе може да се сравни с автомобилна катастрофа.

Как възниква SVR

Дете може да падне от дивана. Практиката показва, че на височина под 1,25 метра нараняванията, като правило, не са много тежки.

SVR структура на нараняване

Ако детето е добре разклатено, то е в състояние да получи редица доста сериозни наранявания. Те могат да бъдат представени, както следва:

 1. Субдурален кръвоизлив в космоса (KDK). Тази зона е ограничена от здравите и арахноидни менинги. Тя възниква, когато повърхностните вени на мозъка се разрушат. Процесът може да бъде едностранчив или двупосочен.
 2. Субарахноиден космически кръвоизлив (SAC). Това е зона, която е ограничена от меката и арахноидна мембрана на мозъка. Механизмът на възникване е идентичен с предишната версия.
 3. Дифузно увреждане на аксона. При разклащане се скъсва дълго нервно влакно. Разбира се, това частично или напълно спира предаването на нервните импулси.
 4. Повишено налягане в черепната кухина. Това състояние със сигурност ще възникне при ненавременна помощ.
 5. Кръвта се излива в ретината. Това е най-честият симптом в случаите на насилствено нараняване на главата. Локализацията може да бъде двустранна или процесът да се наблюдава само от едната страна. Това състояние се отличава с изразена обширност. Ако причината за кръвоизлив в ретината е SVR, тогава човек може да наблюдава изразената специфичност на процеса. Тя се различава значително от подобни състояния, свързани с друга етиология. Често това може да се случи при инфекциозен процес или нараняване на главата при раждане.
 6. Счупвания на ребрата. Те са възможни, ако стиснете силно гърдите на бебето. Често мястото на тяхната локализация е задната повърхност вляво. Ако фрактурите се дължат на други причини, тогава те имат малко по-различно местоположение.

Клиниката

Симптомите могат да бъдат много различни по своя характер и се определят от вида на мозъчното увреждане. Тежестта на проявите също може да бъде различна по своята интензивност.

Симптомите от неврологичен характер излизат на преден план. Детето става летаргично или, напротив, прекалено раздразнително.Постоянно спи. Бебето може да се почувства зле. Детето може напълно да откаже храна.

Обективно ученици с различен диаметър, детето не може да вдигне глава, няма възможност да се фокусира погледът. Ако се наблюдават гърчове, детето губи съзнание, нарушава се дихателната функция и кожата става синя, това показва изразена сериозност на нарушенията. Тежки са. Понякога, след като дете е шокирано, може да заспи. Родителите започват да плашат ниската му активност. Те отново започват да го разтърсват, което само изостря ситуацията.

SVR може да има дългосрочни последици. Те включват появата на парализа, загуба на слуха, слепота. Дете може да стане просто умствено изостанало. В бъдеще възникват проблеми по отношение на обучението. Децата започват да се оплакват от лоша памет. Възможно е те да имат епилептични припадъци. Най-неблагоприятният изход е смъртта.

диагноза

На първо място, това е задълбочена история. Родителите трябва да разпитат подробно за случилото се. Разбира се, данните от инспекциите и обективни доказателства се вземат предвид. Голяма помощ при поставянето на диагноза се оказва от инструментални методи на изследване:

Диагностика на SVR

 1. Компютърна томография. С помощта на нея се изяснява естеството на щетите, нейната необятност, локализация. Може да се открият признаци на мозъчен оток.
 2. Обработка на магнитен резонанс. Той е по-малко чувствителен метод, но служи като добро допълнение към КТ.
 3. NSG (невросонография). Изпълнението му е възможно само ако детето има голям фонтанел.
 4. Рентгенова. С помощта на този метод могат да бъдат разпознати фрактури на костите.

Неврологът включва и други специалисти при поставянето на диагнозата. Например, ако кръвта се излее в ретината, ще ви е необходима помощта на офталмолог.

Помощ преди пристигането на линейката

При най-малкото подозрение за появата на такова състояние, трябва незабавно да се обадите на линейка. Ако детето има сърдечен арест, е необходим непряк масаж. Добре е всичките му родители да бъдат обучени в техниките му. За да не се задуши бебето с аспирационни води, то трябва да бъде поставено на неговата страна.

След като детето бъде доставено в медицинска институция, ще му бъде предоставена цялостна медицинска помощ с участието на широк кръг специализирани специалисти.

Видео: синдром на разклатено бебе

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт