Шампиньон бикуспид - описание, отровна гъба

Под двоен двор шампиньон се разбира представител на семейство шампиньони, което се култивира широко и се консумира като храна. Този екземпляр не може да бъде открит, като расте на пустинна местност или в гора, на поляни и други подобни места. Единственото изключение е конюшнята, която привлича представители на вида с оборски тор. Специалисти, занимаващи се с откриването на гъби, откриват този случай едва в края на 20 век. Въпреки че дотогава семейството на шампиньоните расте на сайтове повече от триста години. Но, за всичко, което ще разкажем по-подробно по-долу.

Шампиньон бикуспид

описание

 1. Този сорт се отличава с шапка, която по формат наподобява полукълбо. Краищата са огънати навътре, самата повърхност е частично притисната, останките на белезникаво платно се виждат по краищата. Горната част е лека, с кафеникав нюанс, необходимо е наличието на кафяви петна. Структурата на шапката е вълнообразна.
 2. Към днешна дата е възможно да се установи, че има 3 основни вариации в нюансите на тази гъба. Първият е бежово-кафяв, вторият - кремав, третият е белезникав. Що се отнася до размера на върха, той расте до 15 см в диаметър, но често има екземпляри от 5-10 см. Има и обрасли гъби, диаметърът варира от 30 до 33 см.
 3. Записите са често, свободно. Първоначално те са пигментирани с розово-сиви, а след това се развиват в тъмнокафяви или кафяви с виолетови петна. Възпроизвеждането се извършва от спори с тъмнокафяв тон. Меката част е уплътнена, белезникава, когато се нарязва, може да стане леко розовата, мирише доста приятно на гъби.
 4. Основата, тоест кракът достига дължина 8 см и ширина 3 см. Форматът е цилиндричен, но в някои случаи може да се стесни до началото (по-близо до земята). Структурата на основата е гладка, съответства на цвета на шапката, могат да се видят петна от кафяв цвят. Има пръстен, не е твърде гъст и белезникав.

разпространение

 1. Вече споменахме, че тези индивиди предпочитат да живеят в висококачествена оплодена почва, поради което се намират в задната част на конюшнята. Също така растежът улавя ферми, оранжерии, крайпътни пътища в нивите и в близост до градските пътища. Шампиньоните обичат окопи и канали, градини, полета в близост до земеделски площи.
 2. Изключително рядко и почти невъзможно е да се срещнат представители на тази група в горски ивици. Ако след почистване хората изхвърлят останките от гъби на определено място, напълно е възможно скоро тук да се появят потомците на вече изядени гъби. Коренят се добре, могат да съществуват на най-различни места.
 3. Отличителна характеристика на тези екземпляри са компактните общи характеристики, както и заобленият формат на върха и мекотата на меката част. Шапката остава нерешена за по-дълго. Отличителните черти се губят след поколение, след което тези потомци не могат да бъдат разграничени от другите представители на бицентъра.

ядливост

 1. Разгледаните плодови тела успешно се култивират повече от сто години. Такива гъби могат да бъдат отдадени на деликатеси, тъй като имат невероятен вкус. Освен това ароматът на прясно приготвен продукт няма да остави никого безразличен. В допълнение, шампиньоните съдържат до 46% протеин. Съществуват и редица аминокиселини, витамини и микроелементи.
 2. Гъбите са наситени с органични киселини и много други ценни съединения. На 100 gr. суровините представляват само 30 Kcal. Благодарение на това плододаващите тела могат лесно да се използват в диетичното хранене. В същото време тялото изобщо няма да страда от липса на витамини и други необходими вещества.
 3. Такива случаи често се включват в диети без сол. Долната линия е, че в разглежданите гъби има минимално количество натрий. Яденето на плододаващи тела редовно ще ви спести от мигрена и постоянни главоболия. Положителен резултат се постига благодарение на изобилието от тиамин и рибофлавин в състава на шампиноните. Освен това пантотеновата киселина премахва умората.
 4. В допълнение към високото съдържание на протеини в представените плодови тела съдържа 18 вида аминокиселини. Те са необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло. Освен това, поради редовното ядене на шампиньони, кожата бързо влиза в тонус.
 5. Ето защо, освен отличен вкус и много приятен аромат, представените гъби трябва да бъдат включени в диетата поради безценните ползи за целия организъм. Що се отнася до готвенето, гъбите могат да се приготвят както искате. Често са варени, пържени, осолени, замразени, мариновани и сушени. Прах и екстракт също се приготвят на тяхна основа.

облага

Предимствата на шампиньон бикуспид

 1. Практически по целия свят въпросните плодови тела не са нещо особено. Такива гъби са доста често срещан продукт в много семейства и обществени институции. Затова само за година се изяжда огромно количество шампиони. Както споменахме по-рано, те съдържат много ценен и богат състав.
 2. Проучванията показват, че хората, които често включват гъби в диетата си, имат 34% по-малко холестерол в кръвта, отколкото тези, които изобщо не ядат гъби. От това следва, че систематичната консумация на плододаващи тела значително предотвратява риска от инфаркт и атеросклероза.
 3. Освен това, наскоро учените откриха, че в шампиньоните присъстват антибактериални и противотуморни клетки. Когато гъбите се сушат, в тях остава до 30% протеин. Освен това почти 70% се абсорбира напълно от човешкото тяло. Освен това разглежданите плододаващи тела съдържат до 40% от основните аминокиселини, от които човек се нуждае.
 4. Шампиньонът съдържа ценен манитол. Такова вещество рядко се среща в други продукти. В допълнение, тези образци са наситени с натрий, фосфор и калий. Смята се също, че въпросните плодови тела съдържат оптималното количество тежки метали. Те не могат да навредят на човек по никакъв начин.

Подобни мнения

 1. Обсъжданите шампиньони, както и всичките му видове, са подобни на други разновидности на плододаващите тела. Някои от тези гъби обаче не винаги са годни за консумация. Разнообразният шампиньон е малко като разглежданите екземпляри, той е отровен.
 2. Последният се отличава с това, че шапката му е боядисана в бяло-опушен цвят. Също така върху него можете да видите люспите, които имат кафеникав оттенък. Проблемът е, че такава отровна гъба се среща не само в горските райони, но и в парковете.
 3. Освен това има още един представител на отровните гъби. Точно такъв е жълтеникавият шампион. Той има бяла шапка. На повърхността му обаче могат да се видят кафеникави петна. Пробата представлява особена опасност, тъй като е много подобна на ядливите плододаващи тела.

В днешната статия проучихме представител на семейство шампиньони, който предпочита да расте в оплодена зона. Често тези гъби се срещат във ферми, конюшни, други земеделски земи и тревни площи.

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт