Pseudorantemum - домашни грижи

Цветарите предпочитат псевдорантеум, защото растението има много необичайна зеленина и всяка стая може да бъде красиво украсена. Това тропическо растение принадлежи към семейство Актанови и е изправена храстова култура.

Грижа за псевдорантема

Листата, с дължина не повече от 15 см, в псевдорантеум, в зависимост от вида, мога да имам най-неочаквана форма:

 • под формата на елипса;
 • копиевиден;
 • obovate.

При преглед се оказва, че тъмнозелените листа, върху които се виждат виолетови или лилави петна, изглежда са покрити с восък, а повърхността на чинията е набръчкана, с туберкули.

Съцветия са много нежни за растението. Обикновено те са апикални, с бледо розови, бели или лилави венчелистчета.

Тези, които не са запознати с характеристиките на растението, ще бъдат изненадани от необичайното му поведение. Псевдорантеумът образува специална "кутия", в която зреят семената. Когато дойде времето, тя се отваря твърде жилаво и изстрелва семената. За растението това е много ефективен начин да продължите семейството си. В домашни условия растението се грижи внимателно, спазвайки някои правила.

Осветление и правилното място

Растението обича ярка светлина, но предпочита да го приема в дифузна форма. Обикновено му дават място от западната или източната страна, но ако няма изход и трябва да задържите псевдорантема на прозореца на южната част, трябва да създадете затъмнение на това място през деня. Състоянието на листата зависи от попадането на слънчевата светлина:

 1. Твърде силните слънчеви бани причиняват изгаряне на листата, те стават интензивно зачервени и растението спира развитието си.
 2. При липса на ултравиолетови лъчи първоначалните петна по растението изчезват.

През зимата също е необходимо ярко осветление, поради което се препоръчва да го създадете допълнително с помощта на флуоресцентни лампи.

Факт! Заводът има време за принудителна почивка, което продължава от около октомври до март.

Растението е много взискателно към температурните условия, иска да е постоянно топло и е много болезнено за капки и течение: тогава долните листа започват да окапват. Ето защо през лятото производителите на цветя се уверяват, че температурата в стаята е 22 - 25 градуса, а през зимата - не пада под 20-градусовата маркировка.

За помещението има още едно изискване, което съдържа псевдорантема. Трябва да има висока влажност. В този случай все още трябва да пръскате цветето, независимо от времето на годината, а тази процедура е най-важна в период на бърз растеж и по време на екстремни горещини.

Необходимо е също така да осигурите на растението влага през зимата, когато изкуственото отопление изсушава въздуха. За да осигурите на растението влага през този сезон, трябва:

 • периодично избършете листата с влажна кърпа;
 • поставете навлажнен мъх или камъчета в палета.

Тропическата природа на растението се проявява във факта, че той много обича влагата. Така че, винаги го чака обилно поливане, след като горният слой изсъхне. И това се случва доста бързо, тъй като течността се изпарява интензивно през листата. Невъзможно е да се пресуши почвата, тъй като растението ще започне да боли, изсъхват и изхвърлят листата. Но твърде много вода ще изгние кореновата система.

За поддържане на растението са необходими торове и горни дресинг!

Ще са необходими псевдорантемови торове през пролетта и лятото. В студено време растението се справя добре и без тях. По-добре е да закупите тези, в които съдържанието на калий е повишено.Именно с негова помощ листата ще имат красив цвят. Избраният субстрат може да бъде не само неутрален, допустимо е той да е леко кисел.

Когато почвата е рохкава и питателна, влагата и въздухът преминават добре през нея, растението ще бъде здраво.

Как да трансплантирате псевдорантеум?

Само младите растения изискват трансплантация. За възрастни тази процедура ще е необходима само в най-необходимите случаи. Цветарите смятат, че най-добрата смес за растението е тази, която съдържа следните съставки:

 • торф - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • перлит - 1 част;
 • листова земя - 2 части.

Перлит се използва така, че растението да има регулатор на влагата, подобрява се структурата на почвата, така че да не се кондензира и да има обмен на влага и въздух. Това вещество може да извлече излишната вода от почвата и когато липсва, върнете я. На дъното на саксията трябва да има качествен дренаж.

Торовете ще са необходими за универсалния органичен растение в малки концентрации. Най-добре се прилагат в периода на активна вегетация по време на напояване. Желаната честота е веднъж месечно и половина.

Псевдорантемата се характеризира с бърз растеж, защото по време на трансплантацията трябва да вземете саксия, която ще бъде няколко пъти по-голяма от предишната. Стегнатият контейнер ще предизвика реакция: растението ще започне да се бунтува, изпускайки листа. Кореновата система също се увеличава бързо, следователно, по време на трансплантацията, корените трябва да бъдат съкратени.

Правилно подрязване

Когато псевдорантеумът расте, долните му листа отпадат, а стволовете не изглеждат много красиви, поради което, за да изглежда растението спретнато и подредено, се нуждае от редовно прищипване, както и подрязване на клоните - тези методи трябва да постигнат по-голямо разклоняване. Препоръчва се да притискате страничните издънки към земята с шнур, завързвайки шнура около саксията, за да получите красива форма. Тъй като растежът на страничните издънки се случва само в горната част.

репродукция

Размножаването се случва през пролетта с помощта на тревисти резници поради факта, че у дома, псевдорантемата почти не цъфти. Те могат да бъдат вкоренени:

Възпроизвеждане на псевдорантема

 1. В субстрата (температурата му трябва да бъде от +25 градуса, 70% влажност) - резниците са покрити със стъкло и той не се отстранява, докато резниците се вкоренят. За вкореняване се използва разтвора на Epin.
 2. Във вода (температура от +25 до +29 градуса).

След месец младите растения ще се засилят и ще бъдат готови за разсаждане в обикновени саксии. Грижата за тях е обикновена.

Болести и вредители

Болести, техните причини и борба с тях:

 1. Кореново гниене (прекомерно поливане) - растението се изважда от саксията, изсушава се за няколко дни и се разклаща от земята, така че да е удобно да отрежете засегнатите места, след което растението се засажда обратно в земята.
 2. Паяк акари (сух въздух) - засегнатите листа отпадат, растението се измива напълно под вода. Тенджерата и тиганът се измиват в гореща вода. След засаждането на растението, заедно с саксията се покрива с торбичка, така че да няма достъп на въздух в продължение на 2-3 дни.
 3. Прахообразна мушица (те оставят медена роса на растението, върху която след това залепва плесен), мащабират насекоми, белокрили (некачествената грижа е най-честата причина за много заболявания в растенията). Съдовете се измиват със специален дезинфектант. Корените на растението се измиват, поставят се в разтвор на всеки инсектицид. Растението се пресажда в свежа, свежа и влажна почва.

Трудностите от неправилното отглеждане могат да бъдат следните:

 1. Падащите листа и пожълтяването им могат да бъдат причинени както от прекомерно поливане, така и от ниска влажност, поради което корените изсъхват. Или причината може да е липса на влага във въздуха.
 2. Кафяви петна по листата и сухите краища на листата - от излишък от естествена светлина или от сух въздух.
Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт