Защо авокадото става черно и сухо?

Външно авокадо изглежда като силен плод и устойчиво растение. Изглежда, че успешно се съпротивлява на всякакви негативни прояви. Всъщност това мнение не е напълно вярно.

Защо авокадото става черно и сухо

Оказва се, че авокадото е толкова нежно и податливо на различни промени или заболявания, че веднага реагира на външни стимули от факта, че започва да избледнява, губи своята привлекателност и дори може да умре. Човек може само да се чуди защо това се случва, тъй като се спазват всички инструкции за грижа, грижите бяха прилични.

Тънкостите на правилната грижа

Авокадо, или както му беше дадено друго име - американски Персей, растението не е толкова малко и често е грешка да го поставите в малка саксия. Растещ постепенно, корените стават претъпкани. Външно той все още е незабележим, но кореновата система започва да се деформира, подобно на короната, а след това едно по едно листата изсъхват и отпадат. Това може да се предотврати, като се пресади растението в просторен контейнер във времето.

Голяма роля играе правилно намереното място в стаята за това растение. Факт е, че авокадото обича естествената слънчева светлина, така че липсата на осветление може да има болезнен ефект върху растението. Слънчевите лъчи трябва да падат върху него колкото е възможно повече, в противен случай цветът на листата ще бъде тъп, безжизнен, яркостта ще изчезне.

Температурата в помещението, където се намира авокадото, не трябва да е много студена. Но растението не понася твърде горещи температури. Необходимо растение и процент на влага. Той е най-удобен, ако вземете предвид, че родното му място е тропическата зона, където влажността е повишена, тогава листата никога няма да изсъхнат, а напротив, те ще придобият сочни ярки цветове. За да създадете такива условия, трябва да поставите мъх в палет - можете да го купите в магазини за цветя или разширена глина. Ще бъде необходимо да се гарантира, че в тигана има вода, малко количество. Процедура като пръскане на вода по листата и наоколо във въздуха също има благоприятен ефект върху растението.

Поливането на американски Персей е наука. Растението изисква влага само когато е необходимо, но поливането трябва да е умерено, тъй като почвата не трябва да изсъхва, но твърде много влага може да повлияе неблагоприятно на здравето на растението.

Контрол на заболяванията

Авокадото има врагове - малки, но много сериозни вредители. На първо място - брашнеста мана. Всъщност това е гъбичка, която, прониквайки в листата, ги покрива с белезникав цъфтеж, много напомнящ на мухъл. Долните листа поемат първия удар. Те започват да пожълтяват, а след това отпадат. Ако се появят нови листа, те придобиват деформирана форма. Скоро дървото може да умре.

Най-често причината за заболяването се крие в неправилно поливане, когато остава твърде много влага или много малко. Следователно, не можете да оставите растението на открито, когато започна дълъг сезон на дъждовете или температурата на въздуха е намалена до 15 градуса по Целзий.

Растенията бързо се заразяват с това заболяване едно от друго, следователно, ако някой е намерил растение с признаци на брашнеста мана, трябва спешно да се изолира.

Експертите съветват да се бори с болестта по този начин:

  1. Отстранете засегнатите от гъбички листа и за предпочитане ги изгорете.
  2. Извадете горния почвен слой, като го замените с нов.
  3. Напръскайте багажника и листата с ефективно лекарство. Манганов разтвор, горчица или сапунена сода помагат.

След като излекувате растението, трябва да проверите състоянието на зеленината - болестта може да се върне. Ако нападението е изчезнало за себе си, обикновено не се връща повече.

Паяк акара или краста може да удари растение. Размножават се много бързо, като се установяват по багажника и по листата.Ако пропуснете попадението на паразити, растението може да се изгуби за кратко време. Обърнете внимание, че авокадото започна да боли, възможно е от цвета на листата: те стават жълти и не толкова твърди, а след това започват да окапват.

Сухият въздух в помещението е особено опасен през този период, тъй като паразитите в тези условия се възпроизвеждат по-лесно и по-бързо. Затова е наложително, започвайки борба с тях, въздухът да бъде овлажнен.

Всяко растение, разположено до заразения, може да бъде нападнато от краста и кърлеж, което означава, че те трябва да бъдат временно отведени от помещенията на друго място. Заразяването може да възникне през въздуха, често човек, който се грижи за растенията, неволно прехвърля опасни вредители в ръцете си или инструменти за грижа за растенията.

За да се отървете от тези паразити, ще трябва:

  1. Срещу краста - сапунен разтвор. В магазин за хардуер трябва да си купите катранен сапун, да го разтворите във вода. С такъв сапунен разтвор периодично избърсвайте листата, като използвате кърпа от памучно влакно.
  2. Avermekatins ще помогне срещу паяк акари. Актофит или вермитек има ефективен ефект.

Вредителите обаче не винаги са виновни за това, че листата окапват. Ако те започнат да се влошават в дъното на авокадото, има вероятност коренът да изгние или почвата да е твърде влажна. В този случай листата започват да почерняват, образуват плака. Ако причината се крие в прекалено интензивното поливане, в бъдеще няма нужда да се полива толкова активно. Или ще е необходимо да се създадат условия за растението не с такава висока влажност.

Когато горните листа се влошат, това означава, че няма достатъчно перса на американската влага, въздухът е твърде сух и поливането е недостатъчно. Това се случва, че поливането съответства на нормата, а горната част на растението пожълтява, листата окапват. Така че, въпреки това, поливането ще изисква по-интензивно. По време на тази процедура се налага навлажняване не само на почвата, но и на всички части на растението - багажника и листата. Стаята, в която расте авокадото, трябва да се проветрява, особено ако времето е влажно, но не трябва да се оставя в течение, тъй като растението не понася вятърни потоци и температурни разлики. Най-лесният начин да се отървете от сухото растение е да поставите контейнер с вода близо до него.

Сухотата може да бъде причинена от неправилно подбрани торове. Голямо количество химия може да повреди корените, така че е по-добре да изберете торове с естествени съставки.

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт