Защо виолетките не цъфтят. Какво да правя

Такива миниатюрни, докосващи, омайващи ... Вътрешни теменужки. Много градинари биха искали да имат тези хубави жени. Но криво боли. Малко хора подаряват красивите си букети. Така че собствениците пъзели: защо теменужките не цъфтят. Какво да правя - Подобен въпрос мъчи градинари повече от един ден.

Защо виолетките не цъфтят

Нека да разгледаме едновременно най-често срещаните капризи на растенията и да видим какво можете да настроите в грижите, за да се насладите на цъфтежа.

Слаба светлина

Знаци. Погледнете внимателно домашния любимец. Дръжките са опънати, а самите листа са насочени нагоре? Оттенъкът на плочите е блед, на места светли петна? Така че виолетовата няма достатъчно светлина.

Решение. Трябва да организирате допълнително осветление. Препоръчително е със специални фитолампи. Дори и да сте собственик на широк ярък перваза на прозореца, през есенно-зимния сезон виолетовата пак ще пропусне слънцето. Трябва да е поне 12 часа на ден.

И не директно, а разпръснато. В противен случай по листата ще се появят жълти петна от изгаряния. Независимо дали ви харесва или не, теменужките няма да цъфтят без добро осветление.

Ниска влажност

Знаци. Листата на виолетовата са малко увиснали, отдавна няма цъфтеж. Изглежда, че расте, но някак не активно.

Решение. През пролетта и лятото, когато помещението често се проветрява, влажността на въздуха се повишава до 67-72%. Много прилича на теменужки. През есента и зимата, с включено отопление, влажността в къщата намалява до 27-32%. Ще трябва да го отгледате изкуствено:

  • поставете мокри кърпи на радиатори
  • включете овлажнителя
  • поставете до съдовете палет с мокър торф, сфагнум, експандирана глина
  • подредете отделни контейнери с вода

Всички тези мерки ще доведат до факта, че влажността се повишава, ще бъде по-лесно да диша теменужки и следователно да цъфти.

Неподходящо гърне

Знаци. Виолетовата расте интензивно, образувайки разкошен храст, дава много процеси. Няма признаци на потисничество, нито има цветове.

Решение. Не се отдайте на капризната красота. Веднага го трансплантирайте в мъничък контейнер. Повечето сортове започват да цъфтят, когато корените станат тесни. А в голям съд растението се угоява, изгражда огромна коренова система и зелена маса. Пъпките изобщо не могат да чакат.

Какъв размер да изберете капацитета за теменужки? Всичко е просто. Вземете линийка, измерете диаметъра на изхода. След това го разделете на 3. Тоест, с разстояние на листата 21 см, диаметърът на саксията трябва да бъде 7-8 см.

Лоша почва

Знаци. Почвата е гъста, с белезникав цъфтеж. При изсушаване се вижда пролука между стените на резервоара и земята. Самото растение изглежда пикантно и здраво.

Решение. Знаете ли, че за добър и дългосрочен цъфтеж виолетовете трябва да бъдат трансплантирани поне 2 пъти годишно? И със сигурност строго в нова почва. Например при някои домакини виолетовете растат в една и съща земя с години!

Какво очаква такива мъки производители на цветя, не е ясно. Растенията са много чувствителни към изчерпване на земята и предвид размера на саксията това се случва много бързо. За какъв цъфтеж можем да говорим, ако кореновата система гладува и притиска от сгъстена земя?

Между другото, редовното хранене няма да спаси ситуацията. Храненето ще се усвои много слабо, ако почвата е гъста. Тя трябва да е хлабава, свежа и дишаща.

Прекомерно поливане

Знаци. Листовете избледняват, висят с парцали. Точката на растеж е водниста, рохкава. Ако леко завъртите виолетовата около оста си, тогава тя се обръща в саксия. Или дори извадени от почвата.

Какво да направите, ако теменужките не цъфтят

Решение. Стоп! Защо теменужка в малка къща има толкова много вода? Тя не расте в блато! Какви цветя, ако красотата, която вече сте отплавали? Поливането трябва да е много внимателно. Невъзможно е:

  • Изсушете земната бучка до състояние на прах.
  • Използвайте студена, обезпаразитена вода.
  • Излива течност отгоре на листата.
  • Оставете излишната вода в шахтата.
  • Поливайте теменужката всеки ден.

Дори в най-силната жега не трябва да правите водорасли птици от растение. Можете да пиете виолетката само чрез потапяне, в края е необходимо да източите останалата вода от тигана. Течността трябва да е топла, отстояла или дори размразена.

Търсете в мрежата информация за съдържанието. Има толкова много статии, които разказват всички тънкости на поливането на теменужки! Често това се превръща в основния провокиращ фактор за липсата на цъфтеж.

Липса на хранене

Знаци. Цъфтеж няма от дълго време или изобщо няма такъв. Растението се развива бавно, въпреки че изглежда здравословно. Единственото нещо е пожълтяване на листата с неразбираема етиология. Или дори не пожълтяване, а бледност.

Решение. Както бе споменато по-горе, теменужката трябва да седи в малко жилище. Но вие изисквате цветя от нея! И харчат много сили и енергия. И къде ги получава растението? Точно така, само от торове.

Виолетката трябва да се храни поне 1 път на 8 дни. Освен това, всеки минерал, дори за цветя на закрито, няма да й подхожда. Тя се нуждае от специална за сенполията. Това е най-лесният начин да дозирате размера на една порция, за да не прекалявате. И съставът е подбран от производителя перфектно, като се вземат предвид всички изисквания и желания.

Ако имате нужда от връщане под формата на очарователен куп виолетки, тогава първо се притеснявайте да дадете нещо в замяна. И след това изсипват по една щипка карбамид веднъж годишно в саксия и чакат чудо. Между другото, от излишък на азот растат огромни воднисти листни лобчета. Бутонов не се случва със сигурност. Цъфтежът се стимулира от фосфор и калий. Само без фанатизъм! Излишък от микроелементи заплашва пълната смърт на теменужки.

Вредители и болести

Знаци. Е, ако не сте съвсем игнорам, тогава вероятно виждате външни хора във вашата красота. Или не забелязвате насекомите? В случай на виолетово заболяване също не са необходими лабораторни изследвания. С просто око се забелязва дали растението е болно.

Е, как можеш да чакаш цветя, ако растението се бори за живот?

Решение. В зависимост от ситуацията е различно:

От вредители
Не се опитвайте да отмивате натрапници с разтвор на сапун за пране. Оръдието на листата ще ви попречи да правите това ефективно. А с невнимателни движения можете напълно да го повредите. Между другото, всяка рана е отворена врата за възможна инфекция.

Не си струва да се използват методите на непознати баби, само защото "приятелка спаси теменужките". Приятелката може да отглежда напълно различни сортове, които не се страхуват от съмнителна обработка. Използвайте редовни инсектициди. Не е нужно да нарязвате листата след това в салатата.

От болести
Виолетките са много трудни за лечение. Но те са заразени един от друг с космическа скорост. Ако не сте уверени в способностите си, по-добре е да отрежете здрави листа и да ги изкорените. Болно растение ще трябва да бъде изхвърлено.

Ако твърдо знаете ефективността на избраното „лекарство“, тогава не се отказвайте и запазете красотата си. Използвайте само сертифицирани лекарства, в края на краищата това са стайни растения. След това вдишвате един въздух.

Някои полезни предложения

Нека ви разкажем една тайна: виолетовата цъфти добре само когато е млада. Тоест, до навършване на 4 години. Пъпките на по-старите растения са рядкост. Периодично актуализирайте колекцията си, в противен случай ще чакате дълго време за цветя.

Цъфтяща теменужка

И още нещо. Не оставяйте листата да растат. Винаги следете броя им на едно стръкче. Не повече от 7 броя са достатъчни. Ако има повече листни плочи, тогава растението ще забрави за цветята.Всички сили ще бъдат изразходвани за подпомагане живота на зелената маса и развитието на съответната коренова система. Не допускайте такава грешка, винаги откъсвайте допълнителните долни остриета. Просто не режете, а счупете.

Има препоръка как да провокирате цъфтежа на капризна виолетка. Просто трябва да го поливате според обичайния график и по удобен начин, но с топла вода. Разбира се, не обелвайте с вряла вода, не. Достатъчна температура + 50-52 ° C. Според прегледите, тази процедура е много популярна с наклонената пухкава красота и цветята се появяват много бързо.

Обикновено е трудно веднага да се определи причината за липсата на цветя. Не чакайте магията. Опитайте всички опции с метода на изключение. Възможно е вашата теменужка да промени няколко условия на задържане, за да постигне желания резултат.

Събрахме най-пълната информация относно отговорите защо теменужките не цъфтят. Какво да правя - Те също ви казаха. Сега въпросът е оставен на малките: разумно прилагайте нашите съвети на практика. Гледаш и теменужките ти ще цъфтят с пълна сила.

Видео: как да накараме виолетовете да цъфтят

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт