Защо орхидеята не цъфти, а растат само листата?

О, и нашите градинари обичат всякакви чудеса! Те дишат особено неравномерно на тропическите растения. И нищо чудно, че цветята им са оригинални, ярки, зеленината също често привлича вниманието. Но не всеки ще танцува с тамбур около екзотичен домашен любимец.

Защо орхидеята не цъфти

И тогава започва ... Защо орхидеята не цъфти и растат само листа? Как да накарам орхидея да произведе цветно стъбло? Какво да направите, ако орхидеята не цъфти? И още куп подобни въпроси.

Можете да отговорите на всичко: правилната грижа е ключът към късмета. Но нека разгледаме подробно всички причини.

Вода, вода, вода навсякъде ...

Неправилното поливане е основната причина, че орхидеята не цъфти, а растат само листа. Малцина, купувайки хубава дама в магазин, си правят труда да прочетат информацията за грижи. Тропиците означават влажна. И всеки ден голямо количество течност се набъбва в тенджерата. Оказва се 2 сценария:

 1. В саксията има добър дренаж, а излишната течност безопасно се оттича през дупките в тигана. В същото време тя няма време да намокри почвата. Оказва се, че не е имало поливане, като такова. Добре е, ако растението е здраво. Той все още може да съществува в мъченията на тантала за дълго време. Но няма да има цъфтеж.
 2. Отводнителните отвори са запушени с почва и корени. Оказва се блато. Тук в нея за момента злощастната орхидея ще оцелее. Тогава корените ще се разпадат безопасно и растението ще умре.

Как да поливаме орхидея, така че да цъфти? Само чрез потапяне. Безсмислено е да го правите отгоре. Саксията се поставя в голям контейнер, до средата й се излива вода. Забравете за 10-12 минути. Тогава те добавят течност почти до самия връх. И отново чакат около 11-13 минути. След процедурата контейнерът с орхидеята се поставя на стойка, така че чашата да е излишна вода.

Сега растението може да бъде върнато в обичайното си местообитание и да изчака цъфтежа. Тази напоителна процедура насища субстрата достатъчно добре. Влагата е достатъчна за около 10-14 дни. После повтарят всичко.

На Съвета. Съсредоточете се върху цвета на корените. Светлозелен оттенък показва изобилието от течност. Сребърно-бели сигнали - време е да пием красавицата.

Светлината на вашия прозорец ...

Смята се, че тропическите растения много подкрепят сянката. Твърди се, че живеят тихо и се развиват добре под плътния навес на дърветата. Така че у дома, мрачно място в задната част на стаята е напълно подходящо за тях. Благодарение на такива условия повече от една очарователна жена беше съсипана. Но цъфтеж и не мислете.

Къде да сложите орхидея, така че да цъфти? Разбира се, на перваза на прозореца! Именно там тя ще има достатъчно осветление за нормален растеж и развитие. Наистина в естествени условия тропиканците растат на кората на дърветата, за да се издигнат по-високо към слънцето.

Следователно стаята трябва да е лека. Няма такъв перваза на прозореца? Веднага получете специална лампа за допълнително осветление. В противен случай никога няма да видите цветя.

Собствениците на южните и западните первази имат различен проблем. Суровото руско лято често изненадва. А пряката слънчева светлина е чудесна за изгаряне на листни плочи. Но не влачете саксията с орхидеята към друг прозорец. Достатъчно е да направите разсейващ екран. Тя може да бъде бяла хартия, дебел тюл или дори клап от лека тъкан. Ще има много светлина, но няма да изгори нежни листа. Цъфтежът ще дойде достатъчно бързо и ще бъде дълъг.

Земята в илюминатора ...

Неправилният състав на почвата няма да помогне на орхидеята ви да освободи цветно стъбло. Дори боли.Някои начинаещи много се страхуват да пресадят растението след покупка, особено ако то цъфти. Но съставът на транспортната почва е проектиран за нормалното съществуване на Тропикана за около 3 месеца. В допълнение, той е натъпкан с химикали и стимуланти.

Трансплантация на орхидеи

Веднага след цъфтежа, орхидеята трябва да бъде трансплантирана в подходящ субстрат. Може да бъде закупен в магазина или да го сглобите сами:

 • стърготини от дървесна кора
 • малки парчета въглища
 • добър мастен хумус
 • конски торф
 • едър пясък

Всичко това се приема в равни количества, след което се разбърква добре. Именно тази композиция е идеална за засаждане на орхидеи у дома. След трансплантацията няма да минат повече от шест месеца и тя ще цъфти отново. Просто едно растение ще се нуждае от известно време, за да се аклиматизира и да отглежда нови корени.

На Съвета. Използвайте бистри саксии с много дренажни отвори. Орхидеята цъфти само когато кореновата й система получи достатъчно светлина и въздух. И ще ви бъде по-лесно да контролирате състоянието на корените.

О, кутията ми е пълна!

Редовната горна превръзка много активно стимулира узряването на дръжките. И повечето градинари просто игнорират това правило. Те смятат, че орхидеята е достатъчна за онези микроелементи, които са в земята. Това е голяма заблуда.

В естествени условия растението изяжда онези минерали, които се заселват върху въздушните му корени под формата на прах. Плюс много мазен, но насипен многогодишен хумус в пукнатините на кората. Можете ли да й осигурите такива условия? Не. Затова тупнете в магазина за хранене.

Винаги внимателно прочетете съдържанието и препоръките на производителя върху опаковката. Не се подчинявайте на думите на продавача, че този конкретен тор е универсален и подходящ за всички видове стайни растения. Вашите критерии за подбор трябва да бъдат:

 • Думите "за орхидеи" върху торба или кутия
 • Задължително присъствие на фосфор, калий в състава.
 • Минимален азот.
 • Компетентни инструкции за употреба с точната дозировка и честотата на леченията.
 • Предпазни мерки и клас на опасност

След покупката се приберете вкъщи и я прочетете отново. И започваш бавно да храниш орхидеята си. Колко често да се тори? Приблизително веднъж на всеки 9-10 дни, но дозата се намалява наполовина. Защото свръхкупността от микроелементи е толкова разрушителна, колкото и липсата им.

На Съвета. Опитайте да използвате таблетна форма на тор. Тогава няма да има нужда от точно измерване на дозата и самата орхидея ще поеме толкова храна, колкото е необходимо сега.

Нямаме проблем ...

Някои градинари купуват млади орхидеи, носят ги у дома. Те създават идеални условия и очакват чудо. Но това не се случва. Защо? Да, защото растенията не цъфтят, докато достигнат определена възраст.

орхидея

Кога орхидеите започват да цъфтят? Всичко зависи от сорта. Преди да закупите, не бъдете мързеливи, за да разберете всички характеристики на растението. И особено неговата възраст в момента на покупката. Нормална възрастна добре развита орхидея е готова да зарадва домакините с цветя в присъствието на поне 5 листа.

По принцип е общоприето, че дръжки до 5 листа трябва да бъдат премахнати. Те значително отслабват младия разсад. Но тогава, когато орхидеята навлезе с пълна сила и зряла възраст, тя ще цъфти редовно и дълго време.

Между другото, те казват, че за всяко ново листо растението трябва да пусне по едно ново дръжки. Глупости. Не дължи на никого нищо. Това е собствениците трябва компетентно да се грижат за орхидеята и да създадат всички условия за добър растеж и развитие. Тогава тя ще благоволи да ги връчи с великолепните си цветя.

Ескадрата на лудите ми мисли ...

Всъщност, ако една орхидея откаже да цъфти много дълго време, тогава най-лудите мисли се промъкват.И мнозинството води до факта, че собственикът възнамерява да се бие с растението ... да се бие! Това е само най-нечестният начин. Какви „дивани воини“ не съветват. Има скилидки чесън, пълнени в саксия. И парчета лед, разположени на повърхността на почвата. И дори нощното съдържание при температура от + 10-12 ° C.

За съжаление, но не всяко растение може да издържи на подобни мъки. Няма време за цветя, вие сами не бихте изхвърлили последните листа.

Вместо война и преследване (не можете да наречете такъв съвет по друг начин), по-добре е да направите деликатен шейк за тропиканеца. Но не буквално разклащайте гърнето, а образно. Тоест, да се създадат такива условия, че орхидеята просто е била принудена да цъфти. Само внимавайте да не прекалявате. В противен случай, вместо да се възхищавате на очарователните пеперуди с ярки цветове, ще трябва да поставите красавицата в лазарета и дълго време да лекувате нескромните последствия от експеримента.

Как да подредим правилния стрес на орхидеята, така че да цъфти? Това трябва да се направи правилно:

 • Поливайте орхидеята според принципа - почвата е изсъхнала, плюс още 5 дни.
 • На височина приблизително 37-39 см окачете фитолампа.
 • Спрете горната превръзка, пръскането и други грижи.
 • Веднъж седмично поставяйте върху листовка слаб разтвор на всеки биостимулант (циркон, епин, сок от алое).

След около два месеца подобен изкуствен стрес, орхидеята освобождава дръжка. През цялото това време е много важно внимателно да следите състоянието на домашния любимец. Ако тя се чувства добре, листата остават сочни, еластични и гъсти, тогава с появата на стрелката орхидеите подобряват условията на задържане, постепенно се връщат към обичайното.

Ако се появят поне най-малките признаци на потисничество или появата на въздушната част показва недоволство от новия режим, тогава незабавно спрете изпълнението. Възможно е вашата орхидея все още да не е готова за такъв стрес. Опитайте се да повторите процедурата след 3 месеца. Естествено грижите трябва да останат на високо ниво. През това време растението ще се засили и ще придобие сила. И накрая той ще ви покаже и цветното стъбло.

Защо орхидеята не цъфти, а растат само листата? Сега вие сами ще съветвате всеки по този въпрос. Само не забравяйте, че не е достатъчно само да сте в познанието. Необходимо е също така правилното прилагане на знанията на практика. Тогава една прекрасна тропическа красавица ще ви зарадва със своите приказни цветни пеперуди дълго време.

Видео: как да постигнете цъфтеж на орхидеята

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт