Плюсове и минуси на тичане сутрин за мъже и жени

Днес поддържането на здравословен начин на живот набира популярност. До известна степен дори се превърна в модерен модерен феномен. В това има рационално зърно. В края на краищата, да изоставите лошите навици и да спортувате - означава възможността да удължите живота си с няколко години, значително да отложите старостта и раните, които през този период падат като сняг върху главата ви. Въпреки че все още има време, е необходимо да се създадат всички условия за поддържане на здравето на правилното ниво. Един от най-лесните и ефективни начини за постигане на това е чрез сутрешното тичане. Трудно е, разбира се, да се принудите да правите това ежедневно, но можете да опитате.

Плюсове и минуси на тичане сутрин

Ползите от сутрешното бягане

Бягането сутрин има няколко предимства:

 1. Сърцето и съдовете му са укрепени, което несъмнено е отлична превенция на сърдечната патология. Рискът от запушване на кръвоносни съдове и в резултат на това сърдечен удар е намален.
 2. Кръвното налягане се връща в норма, пулсът става по-рядък. За тези, които са на възраст, това е много благоприятен показател.
 3. Скелетният мускул се развива и укрепва. В резултат на увеличения приток на кръв тъканите и органите се снабдяват по-интензивно с кислород, което е положителен момент за тяхната нормална функция. Това е добра профилактика на ставни заболявания.
 4. Има интензивно изгаряне на излишните мазнини, което води до загуба на тегло. Ефектът е по-изразен и стабилен, отколкото при всички видове диети.
 5. Активиране на дихателния апарат. Наблюдава се увеличаване на дихателния обем на белите дробове. Кръвта се обогатява по-интензивно с кислород, транспортирайки го буквално до всяка клетка в тялото.
 6. Сутрин въздухът е по-чист, с по-малко замърсяване, което се натрупва през деня.
 7. Бягането сутрин за целия ден ще зареди енергията на тялото, което ще гарантира доброто настроение.
 8. Джогингът сутрин започва метаболитните процеси, както се казва, „докрай“.
 9. Сутрин учебните часове могат да се провеждат без смущения, защото все още има малко хора и не толкова много трафик.
 10. Ако джогингът се провежда във фитнес залата, тогава в него няма толкова много хора и винаги можете да намерите безплатна писта за бягане.

Ако някой има болен гръбначен стълб, тогава сутрешното бягане ще бъде особено полезно за тях.

Обърнете внимание! Едно правило трябва да бъде добре разбрано. Ако има патология от мускулно-скелетната система, тогава джогингът може да се извърши само с разрешение на лекар.

Кое време е по-добре да тичам?

Необходимо е да изберете време за бягане, в зависимост от това какъв тип е определен човек. Известно е, че всички хора са разделени на „чучулиги“ и „сови“. Ако човек е „сова“, тогава е по-добре да бягате следобед. Понастоящем тялото на такива хора е по-адаптирано към физическата активност. Ако такъв човек започне да тича сутрин, тогава няма да има полза от това. Тялото, напротив, ще получи допълнителен стрес. Целият ден в този случай, както се казва, няма да бъде питан. Човек няма да постигне нищо през деня, защото просто не може да концентрира вниманието си. Затова е по-препоръчително такива хора да тичат вечер.Какво време е по-добре да тичам

Но "чучулигите" могат да бягат сутрин, като същевременно получават не само удоволствие от умерена физическа активност, но и полза. Бягането в ранната сутрин ще бъде приятно и полезно за тях във всички отношения.

Бягането сутрин има и отрицателни точки, които трябва да се вземат предвид при тренировка. На сутринта организмът все още не е влязъл в своята активна фаза.През този период се отбелязва повишен вискозитет на кръвта. Не бива да започвате да бягате веднага след ставане от леглото. Необходимо е да изчакате известно време, сякаш позволява на тялото да се събуди напълно.

Следващата схема е оптимална:

 • вдигне;
 • чаша преварена вода със стайна температура на празен стомах;
 • душ;
 • гимнастика за 5 минути;
 • чаша кафе (чай);
 • класове по джогинг.

Пиенето на течности преди тичане не е случайно изискване. Това помага за понижаване на вискозитета на кръвта. Това ще намали тежестта върху сърцето.

Сутрешно бягане за начинаещи

Тези, които все още са в самото начало на пътя на тази полезна дейност, трябва да са наясно, че процесът трябва да се придържа към правилната техника и редовността на часовете. Само по този начин можете да извлечете максимума от сутрешното си бягане. Не бива веднага да започвате от дълги разстояния. Мнозина правят точно това. Заредени изцяло в първия ден, сутрин усещат невероятно силна болка във всички мускули. Разбира се, след това желанието да тича от тях ясно ще изчезне.

Преди започване на занятията е необходимо загряване. Необходимо е да се изпълнят няколко прости упражнения, клекове, завои. Загряването за 10 минути ще затопли всички мускулни групи достатъчно добре. След това можете веднага да започнете джогинг.

Натоварването в самото начало на часовете трябва да бъде умерено. Той не трябва да бъде силно натоварен, в противен случай се отразява негативно на сърдечния мускул. Изисква се спазване на продължителността на обучението и техниките на самите класове. За да премахнете отрицателните точки, следвайте правилата:

Сутрешно бягане за начинаещи

 1. Движения на ръцете. Те се поддържат постоянно на ниво талия, правят движения към ритъма на краката. Ръцете не трябва да се напрягат, те трябва да са в отпуснато състояние. Не се отказвайте често. Нека са постоянно на ниво талия.
 2. Жилища. Гърбът се държи прав. Това осигурява равномерно кръвообращение в цялото тяло. Гърдите са леко изпъкнали. Склонирането е забранено.
 3. Ритъм и дихателна честота. Занятията трябва да се стартират с темпове, така че дишането да остане ритмично по природа. Необходимо е да се гарантира, че дишането не се преустановява. Този, който започва класове с тежки товари, прави погрешно. В същото време става трудно да се диша. Кислородът не е достатъчен и спортистът бързо ще се умори. Вдишването трябва да се прави с носа и да се издишва през устата.
 4. Техника за настройка на краката. Тези, които спортуват професионално, стоят на крака. Но за начинаещ бегач в началото ще бъде трудно да се направи. Затова на начинаещите бегачи е разрешена произволна настройка на краката. Можете да се съсредоточите върху петата или върху пръста, както е удобно за всеки.

В началото на занятията се препоръчва интервално бягане, което се комбинира с ходене. Използвайки тази техника, можете да се отървете от излишните килограми и да отслабнете. Когато обучението приключи, не е необходимо да стоите неподвижно, по-добре е просто да се разхождате за определено време.

В самото начало на обучението е необходимо да си направите график, според който ще се провеждат часовете. Започнете с четвърт час, след което постепенно добавете време. Занятията трябва да се провеждат със средно темпо. Ако някой е задал бърза тема за себе си, тогава е необходимо да осигурите няколко дни за почивка в графика. Това е необходимо за възстановяване на силата.

Няма нужда да се движи до магистралата, което е интензивен трафик. Няма да има полза от това. Ще трябва да вдишвате изгорелите газове на автомобилите с интензивна светлина. Най-добрият вариант би бил пътека в гората или парка. За начинаещи пистата трябва да е гладка, без стръмни изкачвания и спускания. Най-добрият вариант е да започнете тренировки на стадиона, където за начинаещи има идеална бягаща пътека.

Обърнете внимание на дрехите, в които се провеждат часовете. Тя трябва да е удобна, да не оказва натиск върху тялото, но не и да се мотае едновременно.

Зимни занимания

Ако прозорецът е мразовит, не всеки ще пожелае да продължи обучението си. В същото време бягането на студа е свързано с определени предимства:

Джогинг през зимата

 1. В студ тялото се угасва. Заедно с него героят става по-силен. При такова време ефективността на джогинга е много по-висока.
 2. Имунитетът е засилен. Правилното дишане в замръзващия въздух тренира тялото по отношение на защита срещу респираторни заболявания.
 3. Психологическото настроение се подобрява. Човек с удоволствие осъзнава, че е преодолял страха и нежеланието си, е оставил удобна стая на студа. Половин час тичане през зимния студ ще се справи с зимната депресия и ще осигури добро настроение.
 4. Мразовитият въздух съдържа отрицателни йони, които могат да дадат на тялото усещане за жизненост. Интензивното дишане ще обогати кръвта с кислород и ще я зарежда с енергия през целия ден.

Отслабнете със сутрешно бягане

Бягането сутрин ще помогне да се отървете от излишните килограми. При бягане тялото претърпява нагряване, което води до увеличен приток на кръв. Заедно с това метаболизмът се увеличава, увеличава се елиминирането на токсините и солите. Джогингът потиска глада и води до намаляване на съдържанието на вредния холестерол с ниско молекулно тегло.

За да отслабнете, трябва да бягате всеки ден в продължение на поне един час. Най-добрият вариант за отслабване е интервалното бягане. С него има комбинация от умерени и значителни натоварвания.

За сутрешните бягания трябва да има мощна мотивация. Не всеки ще може да преодолее мързела си и да направи сутрешно бягане. Можете да намерите спътници за часовете, с които комуникацията винаги е приятна. Това ще бъде повод за още една среща с тях. За някои първият път е много труден, но след това всичко ще се върне на път и ще се превърне в същата рутина като сутрешните хигиенни процедури. Ползите от бягането ще бъдат повече от достатъчни. Основното нещо е да не сте мързеливи и да правите всичко както трябва.

Видео: 9 причини да започнете да бягате

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт