Първа помощ при отравяне с алкохол

Трудно е да си представим модерните празници и големите компании на почивка без алкохол. Всъщност алкохолът помага за подобряване на настроението, позволява ви да се отпуснете и да се забавлявате. Добрият алкохол в прилична среда и за качествена закуска наистина може да донесе само положителни емоции. Но, за съжаление, това не винаги се случва. Често излишъкът на алкохол или съмнителното му качество може да доведе до тежко отравяне с алкохол. Как да измъкнем човек от това състояние? Как да помогнем за облекчаване на интоксикацията? Днес ще говорим за отравяне с алкохол - как тялото действа на алкохола, какви методи ще помогнат за бързо отрезяване на човек и също така ще научим как да се подготвим за угощение, за да не се напие.

Първа помощ при отравяне с алкохол

Интоксикация с алкохол

Алкохолът навлиза в кръвообращението доста бързо - само няколко минути след като човек изпи силно питие. Особено ако алкохолът се консумира на празен стомах. Алкохолът се абсорбира през стените на стомаха в кръвообращението и започва да се разпространява по цялото тяло. На първо място страдат нервната система, мозъкът, мускулният корсет и черният дроб. Човек има симптоми като замъгляване на съзнанието, загуба на равновесие, зачервяване на лицето, активно изпотяване. Излагането на нервната система води до възбудено състояние - започват силни разговори, смях, неадекватни танци, чувство на объркване и срам. В някои случаи се активират храната и сексуалните инстинкти - човек може интензивно да започне да се храни или търси партньор за секс. Отличителна черта на алкохолното опиянение е усещането за пълен контрол над ситуацията - рядък пиян човек разпознава себе си като такъв. Понякога пациентът продължава да пие и се опиянява, тъй като е в седнало положение. Осъзнаването на проблема идва едва след като стане и осъзнае, че не може да ходи нормално.

Интоксикацията с алкохол се проявява по всички различни начини. Някой се чувства развълнуван и безпрецедентен, някой, напротив, е склонен да спи. Често алкохолното отравяне е придружено от зачервяване на протеиновите склери поради спукване на кръвоносните съдове. При редовна интоксикация, когато човек изпадне в гуляй, ръцете му могат да се разклатят.

Състоянието на интоксикация се увеличава, ако пациентът продължава да пие алкохол. Между другото, алкохолът засяга различни хора по различни начини. Някой няма да почувства цялата бутилка, а за някого чаша ще бъде достатъчна, за да загуби контрол над ситуацията. Зависи от възрастта, пола, теглото, наследствеността и състоянието на стомаха. Най-лошата последица от опиянението е алкохолна кома. Това е състояние, при което човек не реагира на светлина, болкови стимули, а понякога и на миризмата на амоняк. В някои случаи пациентът може да не контролира повръщане, движение на червата, уриниране и др. Може да започне обилно слюноотделяне или да се появи пяна от устата. При дълбока алкохолна кома пулсът се нарушава, сърдечният пулс престава да бъде ритмичен, дишането става прекъсващо, а зениците се стесняват.

Отравянето с алкохол може да възникне не само в резултат на предозиране на алкохол. Подобно състояние може да се диагностицира с употребата на нискокачествени алкохолни напитки, сурогат. В никакъв случай не трябва да приемате перорални течности като алкохолни лекарствени тинктури, парфюмни продукти, домакински химикали на основата на алкохол. Откажете се от консумацията на евтина водка без различни гаранции за качество на опаковката. Не пийте самогон, особено ако не знаете за произхода му.Това е естествена руска рулетка - просто не можете да приемете, че тя може да бъде в скъпоценна бутилка. Ако все пак се е случило отравяне, трябва незабавно да действате.

Какво да правим с отравяне с алкохол

Първо, трябва да се обадите на екипа на линейката. Да се ​​справите сами с интоксикацията е възможно само с леко отравяне, така че все пак е по-добре, ако пациентът е под наблюдението на лекарите. Какво можете да направите сами преди пристигането на специалисти?

Какво да правим с отравяне с алкохол

 1. Първо трябва да почистите съдържанието на стомаха от алкохолни остатъци, за да не се увеличи интоксикацията. За да направите това, трябва да направите промивка на стомаха. Разредете малко калиев перманганат в литър вода, така че течността да е леко розовата. Помолете или накарайте пациента да пие приготвения разтвор на малки глътки. След това трябва да предизвикате повръщане чрез натискане на гърба на езика. В някои случаи не е необходимо натиск - повръщането се появява самостоятелно, така че тялото се опитва да се очисти. След това трябва да повторите пиенето и повръщането, докато повръщането стане чисто и прозрачно.
 2. Ако човек е в безсъзнание, в никакъв случай не трябва да го пиете с течност - водата може да попадне в грешно гърло и пациентът ще се задави. В този случай просто трябва да изчакате лекарите и да се опитате да докарате пациента до сетивата му - масажирайте ушите му, поръсете студена вода в лицето му, дайте миризма на амоняк и т.н. Уверете се, че при това състояние пациентът няма потънал език - в този случай трябва да се извади с чаена лъжичка.
 3. В някои ситуации повръщането може да бъде постоянно и неустойчиво. След това трябва да дадете на пациента антиеметични лекарства. Ако човек повръща кръв или жлъчка, е необходимо да бъде хоспитализиран пациентът в болница възможно най-скоро.
 4. В някои сложни случаи на пациентите се предписва промиване на червата заедно със стомашна промивка. За да измиете продуктите от гниенето на алкохол от тялото, трябва да си направите почистваща клизма.
 5. След това трябва да дадете на човека сорбенти - активен въглен, полисорб, ентерол и др. Те влизат в стомаха и абсорбират токсините. Не забравяйте, че сорбенти трябва да се приемат по тегло - една таблетка активен въглен на 10 кг от теглото на човек. Това ще помогне за облекчаване на симптомите на интоксикация и облекчаване на лошото здраве.
 6. Ако диарията се появи на фона на алкохолна интоксикация, лекарите не съветват да я спрете. Това е и реакция на организма, който се опитва да очисти червата от токсини, токсини и продукти на разпадане на алкохола.
 7. Тогава е необходимо да се нормализира водно-солевият баланс на организма и да се спаси пациентът от дехидратация. Факт е, че алкохолът премахва солта и калия от тялото. За да нормализирате баланса на течностите, трябва да пиете минерална вода или обикновена филтрирана вода с лимон. Много е добре да разредите пакет Regidron в литър вода и да дадете на пациента да пие този разтвор. Простият саламура може да замени аптечните продукти - в него има достатъчно соли, които ще помогнат да победите чувството на жажда.
 8. Докато човек е в нетрезво състояние, в никакъв случай не е необходимо да му давате мощни лекарства. В комбинация с алкохола те могат да дадат непредсказуема реакция. В краен случай можете да се консултирате с спешните лекари относно приема на конкретно лекарство, като се обадите на спешен номер 103.
 9. След почистване на стомаха можете да дадете на пациента горещ чай с лимон и захар. Това ще намали симптомите на интоксикация, глюкозата ще даде на изчерпаното хранене на тялото.
 10. След първоначалните мерки можете да дадете на пациента специални лекарства за намаляване на синдрома на махмурлука. Това са Alka-Seltzer, Limontar и т.н. Те ще облекчат човек от виене на свят и сухота в устата, ще възстановят яснотата на мисленето.
 11. Необходимо е да се осигури на пациента спокойствие - колкото по-малко се движи, толкова по-лошо ще се разпространи алкохолът във всичките му органи.В някои случаи краката и ръцете на пациента могат да бъдат студени, когато са пияни. В тази ситуация трябва да затоплите крайниците си с нагревателна подложка, карирана, топли дрехи. По-добре да поставите пациента на леглото и да покриете с одеяло. Главата на пациента трябва да бъде обърната настрани, така че да не се задави с повръщане.
 12. За да може пациентът да се почувства по-бързо, трябва да му осигури достъп до чист въздух. В стаята трябва да отворите прозорците - пациентът става трезвен по-бързо.
 13. Ако главата ви е нетърпимо болна, трябва да вземете лекарства за болка. Но не прибягвайте до помощта на аспирин - в комбинация с алкохол може да бъде опасно. Могат да се приемат болкоуспокояващи на базата на ибупрофен.
 14. В някои случаи, когато сърдечното или дишането спре, е необходимо да можете да направите косвен сърдечен масаж или изкуствено дишане, преди да пристигнат специалисти. Това е много важно, защото в 95% от случаите смъртта от алкохолно отравяне настъпва преди пристигането на линейката.

При алкохолна интоксикация основното е да изчакате лекарите и да оказвате на пациента първа помощ. Вече след пристигането на специалисти, пациентът ще се подложи на различни процедури за почистване, капково вливане на витамини и лекарства, които ще помогнат за облекчаване на интоксикацията.

Как да се предпазите от отравяне с алкохол

Трябва да наблюдавате качеството на алкохола, който ще пиете. Не купувайте на ръка продукти със съмнителен произход без съответните документи. Алкохолът трябва да се купува само в надеждни и големи магазини. По правило те ценят репутацията си и няма да разпространяват домашен алкохол.

Но дори и да сте купили добър висококачествен алкохол, трябва да го пиете правилно. В никакъв случай не трябва да пиете алкохол на празен стомах. Ако отивате на банкет, трябва да се подготвите предварително - пийте активен въглен и най-важното е, преди да излезете, да изядете няколко супени лъжици овесени ядки. Той нежно обгръща стените на стомаха, предпазва организма от моментално усвояване на алкохол в кръвта. Когато пиете алкохол, опитайте се да хапнете от всяка напитка. В никакъв случай не пийте алкохол с плодови сокове и газирани лимонади - тъй като абсорбцията на алкохол в кръвта е засилена. Не смесвайте напитки и особено понижавайте степента на пиене. След бира можете да пиете водка, но не и обратното!

Е и най-важното - знайте мярката. Важно е да се разбере, че алкохолът не е самоцел и не е основният гост на вечерта. Можете да се забавлявате с малка доза пиян. При първите признаци на алкохолна интоксикация, опитайте се да не пиете повече, в противен случай ще бъдете много по-зле. По-добре станете и танцувайте, ако е подходящо. Помислете за моралния аспект - какво ще мислят вашите близки и колеги за вас, как ще погледнете в очите им след отрезвяване? В крайна сметка, в един момент от голямо количество алкохол, което пиете, можете да загубите контрол над себе си. Ако поне веднъж в живота си сте се напили до безсъзнание, трябва внимателно да наблюдавате себе си, да знаете мярката и да се опитате да се отпуснете с достойнство!

Видео: лечение на отравяне с алкохол у дома

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт