Краставица Björn F1 - описание и характеристики на сорта

За повечето градинари и градинари животът без любим крайградски район не е хубав. Освен това този сайт служи не само за отглеждане на подходяща храна под формата на плодове и зеленчуци, но и за провеждане на експерименти. Неспокойните летни жители експериментират с нови непознати за тях сортове, опитват ли се да отглеждат или не? Какво ще бъде? Дали богатите ще дадат реколта? Една от тези новости са краставиците от Бьорн. Той е непретенциозен и устойчив на болести, подходящ за отглеждане във всички региони на Русия, се влюбил с отлични добиви на всички, които са го отглеждали.

Краставица Björn F1

описание

храст

 1. Бьорн принадлежи към партенокапични (самоопрашващи се) сортове. Той не се нуждае от насекоми, затова храстът плододава добре в затворени пространства - оранжерии и оранжерии.
 2. Растението е много мощно и гъсто. Поради факта, че страничните издънки трудно се развиват, е удобно да се събира реколтата.
 3. Растението цъфти с букет, във всеки възел се формират 2-5 плода, способни да се развиват едновременно.

Плодовете
Краставиците са с тъмнозелен цвят, почти всички си приличат, имат еднакви параметри - размерът и теглото им са почти сходни. Всяка дължина е 11-12 сантиметра, теглото достига 95-100 грама. Повърхността на плода е украсена с малки пъпки. На повърхността няма ивици или петна. Пулпът не е ронлив, плътен, хрупкав, на вкус е сладникав.

Дати на зреене и продуктивност

Бьорн узрява рано - минават 35-40 дни между засаждането и прибирането на реколтата. И можете да събирате плодовете след 60-70 дни. Зеленчуците узряват заедно, има много от тях. Повечето от тях растат в областта на главното стъбло, така че са лесни за събиране.

Реколта: 13-14 кг с 1 кв.м. - при отглеждане на площадка в открита земя, 20 кг в оранжерия.

приземяване

Засаждането на краставици става по два начина:

 • Семената се заравят директно в земята.
 • Разсад метод.

младок
Препоръчва се засаждане по разсадния метод, тъй като се получава по-голям добив, зеленчуците узряват 10-14 дни по-рано и дават плод по-дълго. Семената за разсад се засаждат в началото на април. Не е необходимо да ги обработвате преди сеитбата.

През първото десетилетие на април едно или две семена се поставят в саксии и се поливат ежедневно. Кълновете се появяват на 5-6 ден, когато се появят 3-4 листа (това се случва след 16-20 дни), разсадът се трансплантира на мястото.

Между редовете трябва да направите разстояние от 160-165 сантиметра, а растенията трябва да бъдат отстранени един от друг с 35-50 сантиметра.

трансплантация
Най-добре е да засадите разсад на мястото, където преди са растели маруля, бобови растения и зеле. Не се препоръчва да се засажда там, където преди са били боб или тиквички - тези растения имат общи заболявания.

Сайтът може да бъде както на слънце, така и на сянка. Но тъй като краставиците обичат да са леки, по-добре е да ги засадите там, където има много слънчева светлина, като поставите лехи от север до противоположната страна.

приземен
Почвата за тази култура е по-добре да изберете рохкава и плодородна. Първо към него трябва да се добави органичен тор - торф или миналогодишен тор. Ако земята е кисела, тогава можете да поръсите с пепел с добавяне на креда или вар.

грижа

Грижа за краставици Bjorn F1
Стандартна грижа за растенията - поливане, плевене, разхлабване, горна превръзка.

Поливането на краставици е жизненоважно - тези растения обичат влагата, защото се нуждаят от много вода. По време на периода на цъфтеж е достатъчно да ги поливате веднъж седмично, но много обилно. В този случай е необходимо да се гледа, че водата не пада върху самото растение, а директно върху земята. Но по време на плододаването поливането се извършва още по-често - веднъж на 4 дни.По-добре е да направите процедурата вечер, като използвате добре поддържана топла вода за това.

Храстите от този сорт са високи, затова се препоръчва да се поставят дървени или метални решетки на леглата, към които растението ще бъде вързано.

Болести и вредители

Краставиците са податливи на атака от вредители. Много от тях живеят в оранжерии.

 1. Whitefly е много малко насекомо, което изсмуква сок от плодове. Ако не вземете мерки за унищожаване, тогава храстите изсъхват и умират.
 2. Плитите са много ненаситни и плодовити. Колониите унищожават растението.
 3. Смолите са нощни вредители, които пълзят през културата и оставят вредни лигавични следи. Тези ненаситни насекоми могат да съсипят цялата реколта.

За да се избегне размножаването на тези вредители в оранжерията, е необходимо да се спазва елементарна чистота и постоянно плевене на сайта.

За борба с тях има много химикали - от чернови до различни инсектициди. Съществуват и няколко народни средства - пръскане с йодна и чеснова инфузия, третиране на растението с разтвор на вода, пепел и сапун и т.н.

Сортът има добър имунитет към много заболявания, засягащи краставиците - брашнеста мана, краставична мозайка и кладоспориоза не са страшни за този сорт. Но ако не се спазват основните правила за грижа, има голяма вероятност от увреждане на културата от други заболявания. Те трябва да се лекуват традиционно - да се откъснат засегнатите листа, да се напръскат с инсектициди и т.н.

Събиране, съхранение

 1. Краставиците трябва да се събират незабавно, тъй като стават правилния размер.
 2. За да съхранявате по-добре плодовете, по-добре е да ги събирате сутрин или вечер. Препоръчва се нарязването на плодовете с нож, като се оставят настрана не най-успешните зеленчуци. Краставиците имат добър срок на годност и могат да се съхраняват свежи за дълго време. Съхранявайте по-добре на не много горещо място.

приложение

Те са универсални по приложение - краставиците се ядат сурови, използват се за готвене. Те правят отлична консервирана храна - когато се осолява, вкусът става особено ярък.

 • 8-12 сантиметра - за осоляване.
 • 8-10 сантиметра - за консервиране.
 • от 10 сантиметра - салати.

Площи за кацане

Сортът е стабилен, има добра устойчивост на стрес. Лесно образува яйчници, което спестява и не се нулира, когато се появят проблеми с осветеността и температурните колебания. Сортът може да се отглежда както в оранжерии, така и на улицата. Отглежда се в повечето региони на Русия, дава особено добри култури на юг и в района на Волга.

Видео: Краставици Bjorn F1

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт