Тапет за боядисване - основните плюсове и минуси

Независимо кой интериорен дизайн е избран за проектиране на жилищното пространство, стените на стаята винаги ще играят главната роля. Това е оправдано от факта, че те действат не само като фон, но и задават характера на дизайна. Въз основа на външния вид на стената, в бъдеще се избират подходящи дизайнерски елементи, като текстил, подови настилки, мебели и други декоративни решения са обмислени.

Тапет за боядисване

Днес във всеки магазин за хардуер потребителите предлагат доста голям асортимент, за да изберат подходящия вариант и материали, свързани с декорацията на стени. Важна роля при избора на довършителен материал за стена се играе предимно от личните предпочитания на потребителя, характеристиките и площта на стените, които трябва да бъдат декорирани, както и спецификата на помещението, където ще се извършват ремонтните дейности. И, разбира се, финансовият компонент на целия процес се взема предвид безотказно.

Всъщност може да има много критерии, по които се избира този или онзи материал. Изборът трябва да бъде направен въз основа единствено на индивидуалните предпочитания. Въпреки това, тапетът за боядисване има неоспорими предимства в сравнение с други видове - те са залепени доста просто, а самият процес не отнема много време. Поради такава простота в декорацията на стените, залепването на стаята може да се извърши в рамките на няколко дни - това, в сравнение с други материали, е много удобно.

Благодарение на широка гама можете да вземете всеки нюанс или модел на интересно платно, както и текстура и текстура. Освен това е възможно да изберете такива тапети за боядисване, които имат редица допълнителни свойства, например, те могат да бъдат устойчиви на влага или да се мият.

Можете лесно да комбинирате различни видове такива тапети, когато проектирате в една стая. Ако е необходимо, те могат лесно да бъдат залепени отново - това може да се направи както с цел актуализиране на външния вид, така и с радикална промяна в дизайна. Основното предимство на тапетите за боядисване е, че изборът на сянка и модел не е труден.

Видове тапети за боядисване

Сред повечето хора има мнение, че няма особени разлики между тапетите, предназначени за боядисване, и че всички те са почти еднакви. Всъщност това далеч не е така, тъй като всички те се различават помежду си по различни фактори и свойства. Има три варианта за основните видове този завършващ материал за стени, всички те имат свои собствени определени предимства и недостатъци, започвайки от които, всъщност се извършва изборът на необходимия за боядисване тапет.

Тапет за рисуване от хартия
Тази версия на материали за декорация на стени е най-разпространената и е най-широкият сегмент от тази група материали. Разнообразието от асортимент е доста голямо и благодарение на огромното търсене този тип тапети могат да се намерят абсолютно навсякъде, където се продават строителни материали, както в голям хипермаркет, така и в малък магазин за хардуер. Такава безпрецедентна популярност на хартиените тапети за боядисване се обяснява с факта, че с тях е изключително лесно да се работи, те не изискват много време и усилия за поставяне. Възможно е да придадете на помещението атрактивен външен вид буквално в рамките на няколко дни. Такива тапети са добре подходящи в случаите, когато е необходимо да се маскират всякакви малки дефекти или повреди под формата на малки пукнатини, драскотини и дори плитки дупки на залепената стена.

Ако обаче стената е твърде петна и дефектна, има значителни дупки и пукнатини, използването на хартиени тапети ще бъде изключително непрактично, тъй като те няма да се прилепват добре към такава повърхност и дори ако са залепени надеждно, няма да се скрият, а напротив, изрично подчертават всички съществуващи недостатъци стените.

Декорацията на стени с хартиени тапети за боядисване най-често се използва за проектиране на хол или детска стая, в някои случаи такива тапети са залепени в кухнята. Въпреки това, когато избирате такъв материал за кухненска стая, трябва да се обърне специално внимание на неговите свойства. Работата е там, че кухнята е доста специфично помещение, тъй като там често се наблюдават температурни промени и е възможно частично замърсяване на тапетите с мазнини и други изпарения, които се появяват по време на процеса на готвене. Ето защо, за да се увеличи максимално живота на такива тапети в кухнята, тапетът трябва да се използва с водоотблъскващ слой, което предотвратява появата на отрицателна реакция на влага. Поради плътната основа и специално повърхностно покритие на този материал, той може да бъде боядисан многократно, променяйки нюансите на боята.

Пребоядисването се използва главно за обновяване на интериора на стаята в случай, когато старият сянка е скучен. Извършването на саниране в стая, където има тапет за боядисване по стените, е много по-евтино, тъй като намалява допълнителните разходи за довършителни материали. Всичко, което е необходимо, е само да вземете нов, харесван нюанс и да пребоядисате стените.

Много популярни са тапетите, които имат ефектна текстура и забележимо облекчение, благодарение на което се създава красива имитация на декоративна мазилка, без огромните разходи за усилия и пари. С помощта на тапети за оцветяване на хартия е възможно да се проектират не само стени, но и тавани, тъй като този процес е много евтин и достатъчно бързо се изпълнява. Набирането на площ, равна на стандартната стая в апартамента, ще отнеме не повече от три до четири часа, ако няколко души участват в това наведнъж.

Тапет за боядисване от флезилин
В допълнение към хартията, не по-малко популярни са тапетите за рисуване с флесилин. Разликата между този довършителен материал и хартиения тапет е текстурата и начина, по който е направен. Производството на тапети за боядисване на флезилин е пресоването на три или повече картини с тапети помежду си. Пенообразните материали най-често се прилагат върху горния слой на лицето, който в бъдеще, след залепването, ще се прояви като текстура и ще добави обем към модела на тапета на стената. Flesilin тапет се характеризира с повишена здравина, което се дължи на нанесения горен слой и затова те спечелиха любов сред голям брой купувачи.

Тапет за боядисване от флезилин

Този вид материал за декорация се използва най-често по време на проектирането на помещенията на нови, новопостроени къщи. Това е оправдано от факта, че новите домове претърпяват процес на свиване за дълъг период от време, по време на който са възможни малки смени на стените. Така че, тези размествания нямат отрицателен ефект върху такива тапети, не се повреждат, не се деформират и прехвърлят процеса на свиване абсолютно спокойно, без външни промени.

Ако има леки дефекти по стените, този завършващ материал значително ще ви помогне да ги скриете. Неговият плюс се състои във факта, че е доста лесно да се нанесе на стената и също толкова лесно да се отстрани от нея, независимо от продължителността на престоя на повърхността, ако е необходимо отново да залепите материала.За да премахнете тапета с флезилин от стените, е необходимо да използвате шпатула, за да извадите лентата от единия ръб и след това тя ще се отдалечи независимо, без използване на допълнителни средства и усилия, от повърхността с цяла лента. Такива тапети могат да бъдат многократно пребоядисани в напълно различни нюанси, без да е необходимо съвпадение на подобни цветове. Има няколко начина да нанесете боя върху тапета, в зависимост от това какъв краен резултат трябва да постигнете.

Доста популярен днес е методът за нанасяне на боя не от предната страна на лентата за тапети, а от вътрешната страна, с която тя ще бъде залепена към повърхността. Това е оправдано от разнородността на тапета, която на места може да бъде просветлена. По този начин вътрешното оцветяване на тапета ви позволява да постигнете плавни преходи на нюанси, от по-наситени до по-малко ярки и приглушени и почти пастелни. Вторият метод, който е в търсенето, е точковото боядисване с гъба, която се потапя в боя и се нанася върху повърхността. Тапетът преди зацапване може да бъде боядисан във всеки цвят за фона или да остави бял. Нанасянето на боя с гъба се извършва с леки удари, в повечето случаи релефната част на тапета е боядисана, за да подчертае шаблона.

В допълнение към предимствата, нетъкан тапет за боядисване има някои недостатъци, които включват най-горния слой от пяна материал, тъй като е невероятно лесно да се повреди. Следователно използването на този довършителен материал в помещения като детска стая или коридор ще бъде крайно неподходящо. Ако използвате тапети от Flezilin като довършителни материали за такива помещения, трябва да се погрижите да предпазите повърхността от повреди. За да направите това, можете да използвате дървени или пластмасови панели, които са монтирани в долната част на стените. В допълнение към повреди, този материал бързо изгаря поради излагане на слънчева светлина. Съответно, избирайки сянка за боядисване на тапети, предназначени за стаи с обилна слънчева светлина, е необходимо да се даде предпочитание на по-светлите цветове, които ще избледняват по-малко.

Стъклен тапет
Стъкленият тапет е доста интересен материал, тъй като производството му представлява прежда от варовикови влакна, кварцов пясък и доломит. Този вид тапети има своите предимства и недостатъци.

Когато избирате стъклен тапет като завършващ материал, е задължително да се консултирате със специалист по време на закупуването на материала, тъй като у дома той ще води малко по-различно, отколкото е бил представен в момента на продажбата. Такава промяна в поведението на материала се обяснява с така наречените „свободни нишки“, които се използват в тапетите. Прилагането им върху тапета по време на производството може да се извърши с помощта на натиск, който в крайна сметка изглежда като "пухкава" и обемна текстура на повърхността на материала. Въпреки това, той може да изчезне невероятно бързо след първия контакт с шпатула в процеса на поставяне на стените.

Също така, избирайки такъв материал за боядисване, трябва да избягвате прекомерно плътни и дебели тапети, тъй като това директно показва, че по време на производството производителят е отишъл твърде далеч със специална импрегниране. Ако съдържанието на такова импрегниране в стъкления тапет е доста голямо, тогава има вероятност при залепването текстурата на тапета да се набръчка, в резултат на което той ще загуби изразителния си вид.

Видео: как да залепите тапет за боядисване

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт