Мога ли да спя след тренировка?

Режимът на човек, който активно се занимава със спорт, се основава на три принципа: редовни тренировки, балансирана хранителна диета и компетентно провеждане на фазата на възстановяване. Стриктното спазване на тези правила ще ви помогне да постигнете добри резултати в спортната област. В противен случай всички усилия на спортиста ще бъдат напразни. Ето защо е толкова важно да можете да организирате компетентно процеса на възстановяване след посещение на фитнес залата. Това правило е приложимо за всяка спортна дисциплина. Винаги трябва да се помни, че на този етап сънят е от ключово значение.

Мога ли да спя след тренировка?

Благодарение на изследванията учените са установили, че всички системи на тялото на спящ човек продължават да работят активно. В тях от своя страна протичат сложни физиологични процеси. Затова въпросът дали да спим след спорт е съвсем естествен. Но можете да отговорите на него, ако анализирате всичко, което се случва в тялото на спящ човек.

Модел на съня

Трябва да се каже, че класификацията на съня се основава на интензивността на мозъчната дейност. Записват се и подвижността на очната ябълка и мускулния тонус. Като се имат предвид тези показатели, сънят може да бъде разделен на следните основни фази:

  1. Дебненето е период, в който човек едва започва да изпада в сън. Той е в състояние да възприема всичко, което се случва, може да анализира събитията.
  2. Плиткият сън замества началния етап.
  3. Бавният сън комбинира две фази наведнъж. Този етап се счита за най-важния, защото тялото концентрира ресурсите си за възстановяване на изразходваните сили.
  4. Последната фаза на съня се нарича бърза. Именно през този период се появяват сънищата.

По време на нощна почивка човек многократно преминава през всички фази на съня, изброени по-горе. Следователно хората са в състояние да видят различни предмети насън през една нощ. Пълният цикъл на сън трае около час и половина.

Учените откриха, че прекъсването на REM съня, тоест последният етап, има отрицателен ефект върху състоянието на човек. Вместо прилив на енергия, такова събуждане носи главоболие и усещане за слабост. От гореизложеното следва, че за нормално здраве един спортист трябва да прекара около два часа или четиридесет минути в сън.

Сън след упражнения - вреда или полза?

Що се отнася до съня след тренировъчни сесии, много зависи от времето на провеждането им. Обикновено желанието за сън се дължи на банална липса на сън. Поради тази причина някои спортисти буквално заспиват в движение след прекомерно физическо натоварване. Ако това състояние се повтори с плашеща закономерност, можете да доведете тялото до пълно изтощение. Специалистите препоръчват да спите след тренировка през деня, само ако спортистът наистина се нуждае от сън. В този случай е препоръчително да не се превишава определеното за това време - 40 минути. Спазването на това правило ще помогне да не се нарушава вече установеното ежедневие.

Бих искал да обърна внимание на друг важен момент: ако човек има лош сън през нощта, той не трябва да провежда тренировки. В такава ситуация класовете ще причинят много повече вреди на здравето, отколкото ще имат полза. Ако е възможно, трябва да поспите малко, преди да посетите фитнес залата или дори да разсрочите часовете в по-удобно време.

Оптимална продължителност на съня

Ясно е, че само един сън през нощта може да осигури пълно възстановяване на тялото на спортиста. Въпреки това, понякога е полезно да спите през деня. Активните спортни занимания сами по себе си са отличен начин за борба с безсънието.Но при силен физически стрес човек не може веднага да заспи. Следователно натоварването трябва да бъде пропорционално, не трябва редовно да излага тялото на стрес.

Сега за продължителността на съня. Както показват клиничните проучвания, само един на десет души се чувства задоволително след сън, който продължава по-малко от седем часа. Повечето хора се нуждаят от осемчасова почивка през нощта. Този показател се счита за минималната норма за хората, водещи спортен начин на живот. Разбира се, много в това отношение зависи от индивидуалните характеристики на всеки човек. Оптималната продължителност на съня може да се определи от състоянието, което човек изпитва след събуждане. Ако той почувства прилив на енергичност и е в добро настроение, тогава мечтата беше пълна. Обикновено спортистите стриктно спазват ежедневието, така че лягат в същите часове.

В обобщение можем да заключим, че понякога е необходим сън след упражнения. Но това не трябва да става навик. Трябва да се опитате да заспите достатъчно през нощта, защото именно нощната почивка допринася за пълното възстановяване на организма след тренировъчния процес.

Видео: как да се възстановя ефективно след тренировка?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт