Мога ли да пия вода след тренировка?

Водата е източникът на живот, колкото и жалко да звучи. Без него животът на земята просто не може да съществува. Това е аксиома, която абсолютно не изисква никакви доказателства. Добре известно е, че при значителни физически натоварвания има неустоимо усещане за жажда. Човек след спортуване просто иска да пие. Фактът, че не трябва да ядете храна два часа преди и след клас, е известен отдавна. Всеки треньор ще каже това. Но какво става с водата? Възможно ли е да се пие в достатъчно големи количества, след като са настъпили сериозни физически натоварвания?

Мога ли да пия вода след тренировка?

Този въпрос е толкова тревожен за научните умове и експертите по спортна медицина, че дискусиите не стихнаха и до днес. Мненията са разделени диаметрално противоположно. Някои казват, че в това няма нищо лошо, докато други противодействат на категоричната забрана. Техните аргументи се свеждат до факта, че сърцето няма да може да издържи толкова огромни натоварвания. Привържениците на употребата на течности твърдят, че е изключително важно да се попълни водния баланс.

По този въпрос няма недвусмислено мнение и трябва да разберете подробно този въпрос, претегляйки и анализирайки подробно всички плюсове и минуси, свързани с това обстоятелство.

Възстановете водния баланс след приключване на упражнението

На първо място, трябва да определите дали тялото наистина трябва да попълва течностите след интензивни физически натоварвания. Установено е, че по време на двучасова тренировка тялото е в състояние да загуби около три литра течност. Затоплен костюм, в който се провеждат часове, също оставя определен отпечатък върху това. Някои лица, паралелно с класовете, приемат лекарства с подчертан диуретичен ефект. В този случай загубата на течности от организма може да бъде още по-значителна. В някои случаи може дори да достигне критична точка.

Трябва да се отбележи, че такова лишаване от течност от организма се извършва изключително доброволно. Това обстоятелство може да повлияе негативно на състоянието на организма като цяло. При интензивни физически натоварвания в тялото настъпват редица физиологични промени:

  • Има повишаване на телесната температура.
  • Хиперхидрозата става изразена.
  • Наблюдават се определени промени в процесите на терморегулация.

В резултат на това може да се наблюдава състояние, при което показателите за вискозитет на кръвта значително се увеличават. Това със сигурност ще доведе до потенциал за припадък, хипотония и тромбоемболични усложнения. В допълнение, тази ситуация може да допринесе за образуването на калкули в бъбреците, появата на други патологични явления.

Заключението подсказва, че водата след интензивни физически натоварвания трябва да се пие непрекъснато, за да се възстанови водния баланс. Единственият въпрос е количеството консумирана вода.

Колко вода може да се консумира?

В един момент стомахът не е в състояние да абсорбира повече от един литър вода. Но това изобщо не означава, че именно такъв обем вода можете да изпиете с една глътка след края на сесията. Алчността в това отношение не е най-добрият съветник и помощник. Необходима е измерена консумация на вода на малки порции. Това е необходимо, за да не се претоварва тялото. Той вече е доста уморен след упорити физически дейности и изисква почивка.

Еднократна доза течност не трябва да надвишава 150-200 мл.Едновременната употреба на големи количества вода ще създаде допълнителна тежест за сърдечния мускул. Течността разрежда кръвта, нейният вискозитет намалява и следователно работата на сърцето се засилва във връзка с промяна в реологичните параметри на кръвта.

Интервалът при приемане на малки порции вода е четвърт час. Те пият вода до пълното възстановяване на водния баланс. Случва се така, че жаждата след упражнения не е силна. Това особено често се наблюдава при хладно време. Въпреки това, пиенето все още е необходимо. Загубите на вода трябва да бъдат напълно компенсирани. Известно е, че водата при товари се губи в приблизително същите количества и не зависи от метеорологичните условия.

Коя вода е за предпочитане?

Вода след тренировка
Пиенето на сладка сода няма да утоли напълно жаждата ви. С такъв продукт е невъзможно да се постигне желания ефект. Освен това подсладените газирани напитки нанасят повече вреда на организма, отколкото полза. Минералната вода ще бъде най-идеалният начин за попълване на необходимото количество течност. Още по-добре, ако е без газ. Позволени са малки количества специални спортни напитки. В допълнение към необходимите телесни течности те съдържат достатъчно количество електролити.

Разбира се, в никакъв случай не трябва да консумирате студена вода. Тази забрана се основава на научна обосновка. Пиенето на ледена вода може да причини рефлексен спазъм на сърдечните съдове. Не трябва да забравяме, че стомахът е много близо до основния „двигател“ на тялото ни.

Сърдечният мускул при пиене на студена вода е подложен на огромен стрес. Такава вода се разрешава да се консумира не по-рано от два часа след значителни физически натоварвания.

Резултатът от казаното може да бъде твърдението, че водата след физически упражнения трябва да се консумира задължително. Някои противници се съмняват в това твърдение, но то е причинено само от онези негативни последици, които са свързани с едновременната употреба на големи обеми вода.

Рационалният подход към този въпрос няма да донесе вреда. Напротив, комби и малка количка ще са от полза. Чистата вода, която има стайна температура в малки обеми, ще осигури само ползи. Няма да има вреда от това, но е напълно възможно да се постигне рационално попълване на загубената по време на тренировка течност.

Основната задача е правилната организация на режима на пиене след тренировка. Това ще гарантира постигането на отлично здраве и попълване преди предстоящите класове.

Забраната за пиене на вода след упражнения не е нищо повече от мит. Това твърдение идва от онези, които интензивно се занимават с оформяне. Те вярвали, че за ефективно отслабване е необходимо да се премахне излишната вода от тялото. Чудя се откъде са взели това? Не е тайна, че човешкото тяло е 80% вода. Всички биохимични реакции, протичащи в сложна биологична система, протичат само в разтворена форма. Откъде идва излишната вода в тялото? Напротив, той се нуждае от него колкото въздух.

Друго нещо е, ако водата се консумира прекомерно, в количества, от които тялото просто няма нужда. Трябва да има разумен подход към всичко, включително използването на вода.

Видео: мога ли да пия вода при тренировки?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт