Мога ли да пия шампанско с изтекъл срок на годност?

Интересен критерий е изложен на бутилки от пенлива напитка. В допълнение към датата на бутилиране и препоръчителния срок на годност, има ред, в който се посочва, че периодът на съхранение е неограничен. От техническа гледна точка, ако при отварянето на бутилката ароматът на лозата остана, има карбонизация и няма горчив послевкус, тогава напитката се счита за използваема, но има определени нюанси.

Мога ли да пия шампанско с изтекъл срок на годност

Характеристики на шампанско

Когато купувате бутилка пенлива напитка за празничната трапеза, трябва да се помни, че, строго погледнато, вътре е просто пенливо вино. Истинското шампанско се произвежда само във едноименната френска провинция чрез вторична ферментация в бутилки при определени условия. За него се вземат сортове грозде Пино ноар и Шардоне. Технологията на производство е сложна, изисква стриктно спазване на рецептата, отнема много време. Не е изненадващо, че 1 бутилка е много скъпа и принадлежи към колекцията от вина.

Характеристики на производството
За масовото производство се използва напълно различна технология, включваща обогатяване на въглероден диоксид в резервоари. Разликата от истинска маркова напитка е, че елегантните мехурчета се образуват преди да се затварят в контейнер, в истинското шампанско - след това.

Всъщност при евтините сортове не се поддържа правилото за единство на суровините. Както в евтините трапезни вина се използват смесени видове, без да се прави разлика между площта на отглеждане.

Такива вина не се съхраняват дълго време, всяка година вкусът им се влошава. Производителите са презастраховани, като определят рамка за не повече от 12 месеца. Всъщност херметично затворена напитка запазва първоначалните си качества за 2-3 години. За истинските марки шампанско Crystal и Dom Perignon срокът на годност често е ограничен до 10 години, отделните видове се съхраняват в продължение на 25 години, след което вкусът и ароматът могат да се променят.

Условия за съхранение
За вината за събиране са много важни условията за отлежаване и съхранение на готовия продукт. Винените изби поддържат определена температура, нивото на влажност е около 75%, бутилките се поставят на специални стелажи с ясно калибриран ъгъл. Шампанското изисква допълнителни грижи, тъй като бутилките се завъртат редовно по посока на часовниковата стрелка.

Искрящите видове не са толкова чувствителни към условията. Поставят се вертикално в кутии или картонени кутии, съхраняват се на хладна температура, предотвратявайки прегряване и замръзване на продукта.

Видове пенливи напитки
Срокът на годност директно зависи от съдържанието на захар и вида на суровините. Бруту се дава 6 месеца, полусладките запазват качества до 2 години. Колкото по-ниска е сладостта, толкова по-кратък е гаранционният срок за качество.

Важно е да се: разграничете срока на годност и съхранението, първото не е ограничено.

Пенливата напитка се разделя по цвят: бяло, червено, розово и захарно съдържание. Вид:

 • Brut;
 • полусух;
 • сладък;
 • десерт;
 • сладко.

Най-популярната е полусладка, в идеалния случай се комбинира с месо, плодови закуски и сладки десерти.

Определение на качеството
Цената не винаги е показател за качество, така че когато избирате, обърнете внимание на:

Определяне на качеството на шампанското

 • наличието на партида сертификати за алкохол;
 • държава на произход;
 • външен вид на бутилката;
 • целостта на слоя фолио, покриващ корк;
 • наличието на необходимата информация на етикета.

Особено внимание се обръща на надписа, където трябва да се посочи, че виното е „пенливо”, а не „пенливо”. Ценовите граници на качествена напитка са 400-650 рубли. За да закупите по-скъпи видове, е по-добре да отидете в специализиран магазин за алкохол.Пенливите вина на производители от Русия, Испания, Германия, Аржентина, Чили са популярни. Франция също така доставя на вътрешния пазар евтини сортове с приятен вкус.

Как да разбера, че шампанското се разваля

Историята на много хранителни отравяния започва с думите „какво ще се случи с него в хладилника“. Виното трябва да се съхранява при определени условия, основните изисквания включват постоянството на температурата и високата влажност. Вкъщи е невъзможно да се осигурят необходимите показатели, ако няма лична винарска изба. Показателите за качество са:

 1. Лек памук при отваряне на бутилката.
 2. Малко лека мъгла.
 3. Прозрачност на течностите.
 4. Приятна плодова миризма с нотка на грозде.
 5. Равен слой от мехурчета, издигащи се до повърхността на чашата.

Развалена напитка става мътна, ароматът на кисело тесто се смесва с миризмата, вкусът става горчив, послевкусът отделя мухъл, понякога се появява отчетлив послевкус на оцет. Не опитвайте виното, което престоя в стаята в отворена бутилка повече от 2 дни, дори ако срокът на годност все още не е изтекъл.

Основните ориентири по въпроса за годността на напитката са вкусовите усещания. Ако срокът на годност е надвишен за дълго време или контейнерът не е стегнат, съществува риск от хранително отравяне в лека или умерена форма. Но ако коркът не се деформира, бутилката не е загрята или замразена, при отварянето е прозвучал характерен звук, вкусът и ароматът не са получавали външни нюанси, тогава можете да пиете шампанско.

Видео: как да изберем и пием шампанско

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт