Мога ли да пия алкохол след антибиотици?

За съжаление в Русия съществува стереотип за заболяването на непиещ. Ако откажете чаша водка в процеса на угощение, със сигурност ще има човек, който пита: „Болен ли е човек?“. Но малко хора разбират, че алкохолът е много вреден за организма и особено по време на лечение за други заболявания. В тази статия ще говорим за съвместимостта на алкохолните напитки и антибиотичната терапия. Възможно ли е да пиете по време на лечението, опитайте се да го разберете.

Мога ли да пия алкохол след антибиотици

Последиците от приема на антибиотици в комбинация с алкохол

Антибиотици - това е една от най-мощните, ефективни и ефективни групи лекарства, която напълно промени науката и медицината. Преди няколко века средната продължителност на живота на човека беше около четиридесет години, а с въвеждането на антибиотиците в масите хората започнаха да живеят много по-дълго. Днес антибиотиците са много противоречиви, много млади майки говорят за ужасите и последиците от честата и продължителна употреба на това лекарство от деца. Всъщност, като всяко мощно лекарство, антибиотиците изискват внимателно внимание и специални правила за приемане. И едно от тях е отхвърлянето на алкохола по време на лечението. В противен случай това може да доведе до сериозни последици.

  1. Намалена концентрация на лекарства. Както знаете, антибиотик не започва да действа веднага, а само след натрупването на определено количество от лекарството в организма. А алкохолът значително намалява абсорбцията на лекарството в стените на стомаха и червата. Това означава, че алкохолът просто анулира ефекта от антибиотичната терапия, като намалява концентрацията на лекарството в организма. Поради това приемането на лекарството става просто безполезно, а понякога и опасно, тъй като липсата на терапевтичен ефект води до факта, че болестта процъфтява, броят на бактериите се увеличава. В допълнение, малките дози на антибиотика водят до факта, че вредните микроорганизми развиват резистентност към този антибиотик, а впоследствие той става неефективен.
  2. Натоварването върху черния дроб. Друго негативно последствие при комбинацията на алкохол с антибиотици е изключително голямото натоварване на черния дроб. Този орган участва в преработката на етилов алкохол и неутрализирането на продуктите от междинния обмен на лекарства. Тоест, в периода на приемане на антибиотици, черният дроб работи възможно най-активно, в комбинация с приема на алкохол, натоварването на органа е голямо, понякога черният дроб може да се провали.
  3. Дисулфирам-подобна реакция. Понякога приемането на алкохол с антибиотик води до тежка реакция под формата на гадене, повръщане, спазми и лошо здраве. Това се случва при прием на определени групи антибиотици в комбинация с етанол. Често тази реакция се използва за кодиране на човек от пиене на алкохол. Специална таблетка се зашива в подкожното пространство с вещество, което в равни дози навлиза в тялото за дълго време - няколко месеца. Ако през този период алкохолът навлезе в човешкото тяло, се появяват всички горепосочени симптоми. Човек развива упорита враждебност към алкохола.

В допълнение, алкохолните продукти много сгъстяват кръвта, което води до дехидратация. Как се държи антибиотик при такива условия е загадка, защото всеки организъм е индивидуален. Понякога последствията от такава комбинация могат да бъдат опасни и необратими. Следователно пиенето на алкохол по време на антибиотичната терапия е строго забранено. Това важи и за нискоалкохолните напитки.

Как да приемате антибиотици

За да има полза от лекарството, трябва да се приема съгласно определени правила. Както бе отбелязано, невъзможно е да го комбинирате с алкохол, трябва да изчакате пълното отстраняване на лекарството от тялото. Това може да отнеме от няколко часа до няколко дни след последната доза от лекарството. Ето още няколко съвета, които да следвате, когато лекувате с антибиотици.

Антибиотиците трябва да се приемат на равни интервали, това е много важно. Ако лекарят предпише инжекции или таблетки два пъти на ден, те трябва да се приемат строго след 12 часа. Ако е предписан трикратен прием, тогава антибиотиците трябва да се приемат на всеки 8 часа - например в 6,00, 14,00 и 22,00 часа.

Антибиотиците може да не работят, ако резистентността на бактериите към тази група лекарства е висока. Преди да започнете лечението, в идеалния случай трябва да преминете бактериологична култура, за да идентифицирате най-чувствителното лекарство в конкретен случай за даден организъм.

Всички антибиотици трябва да се приемат само според предписанието на лекаря - за това дори не си струва да се говори. Някои заболявания с цялата тежест на симптомите може да не са чувствителни към антибиотичната терапия, например вирусни заболявания.

Преди да Ви предпише, не забравяйте да информирате Вашия лекар, че преди това сте имали алергични реакции към лекарствата. Трябва също така да информирате лекаря си за лекарствата, които приемате през цялото време - хормонални контрацептиви, разредители на кръвта, антихистамини и др. Комбинацията от определени лекарства с антибиотици може да има нежелани последствия.

Антибиотиците не трябва да се приемат по-малко от 5 дни, обикновено курсът е около 7-10 дни. Дори ако се почувствате по-добре на третия ден от приема на лекарството, не трябва да го отменяте, в противен случай бактериите, които не са напълно потиснати, отново ще се размножават и атакуват тялото. Друго последствие от ранното изтегляне на антибиотика е, че този бактериален щам ще стане резистентен към приетия антибиотик. Следващия път с подобно заболяване това лекарство ще бъде безсилно.

Приемайте антибиотици стриктно според инструкциите, особено в комбинация с храна. По правило повечето лекарства от тази група трябва да се пият след хранене с голямо количество вода. Лекарствата не се отмиват със сок, кафе и мляко, ефективността им може да намалее от това.

Антибиотиците трябва винаги да се комбинират с употребата на полезни бактерии, защото антибиотичната терапия може напълно да убие чревната микрофлора, което води до дисбиоза, диария или диария. За да избегнете това, трябва паралелно да пиете пробиотици и пребиотици.

Това са основните правила за прием на антибиотици, които трябва стриктно да се спазват, независимо от групата лекарства. Понякога един лекар може да не говори за тези прости правила, тъй като те трябва да бъдат известни на всички.

Кога антибиотиците могат да се комбинират с алкохол?

Има някои антибиотици, комбинацията от които с алкохол е строго противопоказана. Това са флуорохинолони, нитроимидазоли, цефалоспорини, аминогликозиди, еритромицин и изониазид (лекарство за туберкулоза). В никакъв случай не можете да ги комбинирате с алкохол, в противен случай се развива сложна реакция, подобна на дисулфирам. Ако възнамерявате да приемате алкохол, което не може да се избегне, трябва да опитате да пиете алкохол, така че той да не се пресича с лекарството в организма. Например, някои видове антибиотици се отстраняват от кръвта в рамките на 2-3 часа. През този интервал можете да изпиете чаша бира, която човек със средно натрупване ще бъде отстранен след няколко часа. Тоест, до нов медикамент, тялото отново ще бъде трезво и чисто. В такава теория има много нюанси, трябва да вземете предвид степента на елиминиране на лекарството и алкохола от тялото, за да знаете интервала от време между приема на наркотика.Затова все още е по-добре да се откажете от алкохола по време на лечението за собственото си здраве.

Първото споменаване на опасностите от алкохола по време на лечение с антибиотици е датирано през 40-те години на миналия век. По време на Втората световна война лекарите започват активно да използват пеницилин за първи път при лечение на масите. Тогава пациентите бяха европейски войници, които много обичаха да пият бира. А бирата, както знаете, имаше силно изразен диуретичен ефект и просто измие лекарството от тялото. Тогава лекарите решили да „уплашат“ войниците и им казали за сериозните последици от комбинацията от лечение и алкохол. Хората в бели палта бяха интуитивно прави и дори тогава защитаваха пациентите си от проблеми. Внимавайте за себе си, не пийте алкохол по време на лечението!

Видео: мога ли да пия алкохол, докато приемам антибиотици

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт