Мога ли да си измия лицето със сапун: съвети

Всяка от дамите поне веднъж в живота си използвала обикновен сапун, за да измие лицето си. Но всеки има различно отношение към него. Някои хора смятат, че сапунът е полезен за кожата и може да се използва ежедневно. Други го използват само в крайни случаи, вярвайки, че сапунът изсушава кожата. Кой е прав? Колко вреден или полезен е сапунът? За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете как точно се отразява на кожата.

Мога ли да си измия лицето със сапун

Как действа активното вещество сапун

Основният компонент на сапуна е алкалът. Той е в състояние да премахне мръсотията, потта, микробите, да разтвори мазнините и да премахне мъртвите епидермални клетки. Всичко това се случва поради разпенването по време на взаимодействието на алкал с вода.

Кожата ни никога не е напълно суха. Мастните жлези вярно изпълняват своята функция, отделяйки мазнини. Потните жлези също не изостават, произвеждайки пот, заедно с което тялото се освобождава от токсините. Мазнината и потта се смесват с прах, който винаги присъства във въздуха. От всичко гореизброено се образува тънък слой от сместа, напоен с микроби. Ако не го премахнете, започват дразнене и възпалителни процеси. Повърхностно активните вещества, които правят сапунена пяна, когато се мият, отвеждат частици мазнини и мръсотия заедно с микроби. Свойството на сапуна да разтваря мазнини говори в негова полза. За хората с мазна кожа, точно това е необходимо.

Въпреки това мазнините не могат да бъдат премахнати напълно от повърхността на кожата. Парадоксално е, че прекомерната сухота на кожата води до акне. Киселинната среда в резултат на секреция на себум я предпазва от микроби. Дисбалансът към алкалната среда води до намаляване на защитата срещу микроби. Оттук и акнето.

Може би сапунът изобщо не трябва да се използва за измиване?

Струва си, но разумно На първо място, такова измиване е показано на собствениците на мазна кожа веднъж на ден. По-добре е да направите това преди лягане, а след измиване нанесете подхранващ крем. При измиване лицето се почиства от всички замърсители. Порите се отварят и ефективността на подхранващия крем или маска се увеличава.

Ако кожата е суха, по-добре е да използвате лосиони като постоянно средство за премахване на мръсотията. Но понякога можете да използвате сапун с неутрално pH. Най-добрият вариант е крем сапун. Съдържа различни добавки, които предотвратяват пресушаването на кожата и имат хранителни свойства.

Катранен сапун

Катранен сапун се основава на брезов катран - компонент с естествен произход. Затова мнозина използват този сапун като козметично и терапевтично средство. Смята се, че помага при екзема, дерматит. Той е особено ефективен при акне. Има само едно „но” - упорита неприятна миризма на катран. Трудно е да се прекъсне, следователно при нормална поносимост към миризма след използване на катранен сапун е по-добре да останете вкъщи. Но не изсушава, а по-скоро овлажнява кожата.

Сапун за пране

Говори се, че сапунът за пране помага да се отървете от акне. Те се основават на идеята, че такъв сапун изсушава кожата по-добре от другите. Това е така, защото алкалът в домашния сапун е повече, отколкото в другите му разновидности. И изсушава кожата по-силно. Но вече знаем, че на сухата кожа микробите се размножават по-бързо и акнето може да стане не по-малко, а повече.

Сапун за лице

Независимо от това, за измиване е възможно да се използва сапун за пране. Но това трябва да се прави в изключителни случаи, когато трябва да почистите старателно кожата. И след това нанесете подхранваща маска или нанесете овлажнител.

Ефектът върху кожата на сапуна за пране е приблизително същият като този на алкохола. Но съдържащите алкохол продукти не се използват постоянно и ежедневно. Твърде сухата кожа става податлива на възпаление. Затова се използва от време на време. Идеалният вариант е 2 пъти седмично, така че кожата да е чиста и здрава.

Бебешки сапун

Положителна особеност на бебешкия сапун е бързото му и обилно разпенване. Много хора смятат, че за да почистите кожата е това, от което се нуждаете. В допълнение, той не съдържа допълнителни компоненти и има неутрално pH. Въпреки това, за разлика от катрановия сапун, той няма абсолютно никакви лечебни свойства. Разбира се, възможно е да ги измиете, но, отново, не всеки ден, но като алтернативно средство, ако няма пяна или лосион.

Ръчно изработен сапун

Мнозина днес се занимават с производството на сапун. Именно домашният сапун може да бъде най-полезен за кожата. В крайна сметка можете да добавите към него всякакви полезни съставки. Те могат да бъдат растителни и етерични масла, глицерин, билкови отвари, твърди частици, които придават на сапуна ефект на скраб, като смляно кафе или смляна ядка. Сапуните с глицерин и мед са особено полезни, ако няма алергия към тези компоненти. Основата на домашния сапун обаче е същият алкален компонент, следователно, той ще изсуши кожата. Не се препоръчва да го използвате ежедневно.

резюмирам

Получен е отговорът на въпроса за ползите и опасностите от измиването със сапун. Ключов момент: всичко трябва да бъде в умереност и своевременно. Сапунът изсушава кожата и я прави податлива на микроби. Така че, не се използва ден след ден. Но сапунът ще се справи по-добре от всеки продукт със задачата да почисти кожата от примеси. Ето защо, преди да приложите хранителни кремове и маски, може да се използва. От всички сортове се предпочита предпочитането на сапун с неутрално pH.

Противопоказания

Не използвайте сапун за измиване, ако:

  • кожата е твърде чувствителна;
  • дерматолог е забранил тази процедура;
  • наблюдават се микропукнатини, силен пилинг, възпаление в ъглите на устните;
  • дълбоки бръчки по лицето;
  • многобройни акне;
  • наскоро беше проведена процедура за химически пилинг или посещение на солариума.

Преди да излезете от къщата не мийте лицето си със сапун, тъй като защитните свойства на кожата са намалени. Завършвайки да измиете със сапун, можете да промените температурата на водата няколко пъти, спирайки на студа.

Видео: защо да не се измие със сапун?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт