Може ли червената риба да се кърми?

За ползите от яденето на риба - хората знаят от древни времена. Този хранителен продукт е истинско хранилище от микроелементи и витамини, които са полезни за възрастни и деца. Включването на червена риба в диетата допринася за нормалното развитие на човешкото тяло. Въпреки това, днес има идея за опасността от ядене на червена риба от кърмачки. Вярно ли е такова твърдение - ще разгледаме в нашата статия.

Възможно ли е да зачервявате рибата, докато кърмите

Сортове червена риба и нейните ползи

Каква риба наричаме червена? Сьомга, розова сьомга, сланина, сьомга - всичко това е вкусна риба от семейство есетрови. Нарича се червено, защото цветът на мускулната тъкан на изброените видове има червеникав или бяло-розов оттенък. Червената риба съдържа различни минерали и микроелементи, които могат да бъдат полезни както за кърмеща майка, така и за нейното бебе. Нека започнем с подробно запознаване със списъка на полезните вещества, които се съдържат в червената риба.

  1. На първо място, червената риба е с високо съдържание на витамин D. Ние я набавяме достатъчно, като ядем сьомга, сьомга или риба тон. Средният дневен прием на витамин D за деца от 0 до 12 месеца е 400 IU (международни единици). Допринася за нормалното развитие на костната тъкан, укрепва имунната система и предотвратява появата на заболяване като рахит.
  2. Витамин В12 е следващият здравословен витамин, богат на сьомга и прясна риба тон. Той помага да се оптимизира функционирането на централната нервна система. Не трябва да забравяме, че витамин В12 влияе върху броя на червените кръвни клетки в кръвта както на кърмеща майка, така и на нейното бебе.
  3. Сьомгата е с високо съдържание на витамин С. Всички знаем за разрушителния ефект на окислителните процеси в нашето тяло. Като произвежда антиоксидантен ефект, витамин С предпазва клетъчните мембрани от вредни реакции, причинени от прекомерно окисляване.
  4. Витамин Е, наличен в различни сортове риба, има противовъзпалителен ефект и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Разбира се, списъкът на хранителните вещества, съдържащи се в червената риба, не е ограничен до този списък. Трябва да запомните за витамините А и В6, както и за омега-3 киселини. Наличието на последната се отличава именно от червена риба. Те имат противовъзпалителен ефект, укрепват сърдечно-съдовата система и мускулите. Когато майка яде червена риба, здравето й се оптимизира, както и бебето й, което кърми.

По този начин полезните компоненти, съдържащи се в червената риба, са важни и необходими за организма на кърмачка. Те лесно се възприемат от храносмилателната система на жената, а също така спомагат за укрепването на тялото й.

Разрешена ли е червената риба?

Въз основа на знанията за полезните свойства на червената риба като богат източник на всички видове витамини, ще се опитаме да разберем дали този хранителен продукт е абсолютно безвреден за мама в периода на кърмене.

Започнете с факта, че често червената риба има не само витамини, но и алергени. Употребата й може да причини алергия и то не в самата майка, а в дете, което яде млякото си. Този аспект кара много кърмачки да отказват възможността да добавят червена риба към диетата си, защото не искат да навредят на бебето. Въпреки това, диетолозите отбелязват, че появата на алергия от ядене на червена риба е изключително индивидуален случай, който може да бъде причинен от единична непоносимост към продукта.

По принцип червената риба е продукт, който не вреди на бебето по време на кърмене.

Обърнете внимание! Сьомгата съдържа най-малък брой алергени, така че употребата й в храната ще бъде възможно най-безопасна.

Следователно червената риба е хранителен продукт, който може да бъде вреден в изключителния случай на индивидуалната й непоносимост. В останалата част яденето на сьомга, пъстърва или кестен ще има полза само за нея и нейното бебе. За да проведете предварителни наблюдения, можете да започнете да ядете червена риба с малки количества. Това ще ви позволи да проследите реакцията на бебето и да отложите продукта до определено време, в случай на отрицателна реакция.

Има ли противопоказания?

За никого няма да бъде тайна, че употребата на определени храни може да повлияе неблагоприятно както на здравето на бебето, така и на неговата майка. Ще се справим със съществуващите противопоказания за ядене на червена риба.

Вредата от червената риба при кърмене

Най-известната сред другите е алергичната реакция. Не забравяйте да изключите продукта от диетата, ако забележите симптоми на алергия. Когато детето е на шест месеца, можете отново да се върнете към употребата на продукта. Ако не се наблюдават отрицателни реакции, тогава майките по време на кърмене се препоръчват да ядат червена риба от момента, когато бебето е на два месеца.

Важно! Не експериментирайте с червена риба през първия месец от живота на бебето, тъй като много нови продукти могат да причинят негативни прояви във функционирането на храносмилателната система на бебето.

Така началото на приема на червена риба от майката по време на кърмене е един месец от момента на раждането на бебето. Наличието на отрицателна реакция на детето ще забави употребата на този продукт, докато навърши шест месеца, в редки случаи - до година.

Не трябва да забравяме, че 30-50 грама червена риба е оптималното количество продукт, което мама може да си позволи на седмица. Превишаването на нормата може да причини негативна реакция у бебето. Спазването на нормата ще позволи да се попълнят в тялото на бебето всички липсващи полезни вещества.

Под каква форма да използвам?

Има много начини за приготвяне на червена риба. Тя може да бъде осолена, пържена, печена и дори пушена. Въпреки това, нито един от горните методи не може да се сравни по отношение на донесените ползи за кърмачка с варена червена риба или на пара. Разгледайте основните предимства на предложените методи за термична обработка на продукта.

  1. Най-голям брой полезни микроелементи и витамини се съхраняват.
  2. Увеличава хранителното ниво на продукта.
  3. Високите температури на топлинна обработка са най-добрият начин да се избавят рибата от бактерии и други микроорганизми.

Не забравяйте, че когато готвите, не можете да добавяте всички видове подправки, както и сол и черен пипер. Най-добрият заместител на подправката за мама ще бъде добавянето на прясно изцеден лимонов сок към готвеното ястие.

Както беше отбелязано по-рано, не може да се яде повече от 50 грама червена риба на седмица от кърмачка. Увеличаването на количеството на продукта е противопоказано, тъй като може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието на бебето. В случай на наблюдение на негативни реакции, не забравяйте да се консултирате с лекар. Спазването на предложените препоръки ще ви позволи да намалите вероятността от алергии или храносмилателни проблеми на бебето.

Видео: правилната диета за кърмеща майка

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт