Възможно ли е да сушите грах, докато кърмите?

Не е тайна, че грахът може да предизвика повишено производство на газ. Това означава, че ако кърмачка яде грах, тогава стомахът на бебето може да набъбне, което ще доведе до възможността за колики. Струва ли си да се каже в този случай, че кърмачките се лишават от възможността да опитат любимата си грахова супа? За да намерите отговора, трябва да разберете задълбочено този въпрос.

Грахова супа за кърмене

Няма нищо по-вкусно и здравословно от грахова супа в света.

Основата за приготвянето на такава супа е грахът и той е източник на незаменими аминокиселини. Те са представени от лизин и цистин в този продукт. С участието на цистин в организма се произвежда хормонът окситоцин. За кърмещата майка е изключително важно, защото осигурява производството на кърма. Поради наличието на лизин в организма, се води борба с микроби с вирусен характер. Това позволява на кърмещата майка да се съпротивлява на херпес и респираторни инфекции.

В допълнение, лизинът подобрява усвояването на калция от кръвта и доставката му до костните структури. По време на лактацията много жени нямат калций. В този случай лизинът действа като отлично профилактично средство, което застрахова срещу възникване на състояние, свързано с остеопороза.

Трябва също да се отбележи високото съдържание на пиридоксин в граха (витамин В6). Той е помощник в разграждането на аминокиселините. Образованието им обаче няма да се осъществи без негово участие. С неговата недостатъчност могат да се появят явления, свързани с дерматит. Понякога е възможно да се отбележи появата на конвулсивни състояния. Микроелементите изпълняват различни функции в организма, а селенът се счита за минерал на дълголетието. Този елемент е изключително важен за тялото, тъй като изпълнява редица необходими функции:

 1. Минералът води до повишен имунитет.
 2. Проявява изразени антиоксидантни свойства. Поради това образуването на свободни радикали, които имат разрушителен ефект на вътреклетъчното ниво, се инхибира.
 3. Възможността за появата и развитието на сърдечна патология е значително намалена.
 4. Инхибира се неконтролираното клетъчно делене, което може да се наблюдава при различни злокачествени новообразувания.
 5. Под влияние на селена се ускоряват всички процеси, свързани с метаболизма.
 6. Минералът помага в борбата с интоксикацията. Приемът на селенови препарати може да реши проблема, свързан с безплодието.
 7. Работата на нервните структури и ендокринните жлези се нормализира.
 8. Под влияние на селен, възпалителните процеси стават по-малко интензивни.
 9. Приемът на този елемент в тялото може да подобри състоянието на кожата, ноктите, косата.

Грахът съдържа достатъчно количество от този микроелемент. Всички тези обстоятелства позволяват без най-малка сянка на съмнение да се каже, че граховата супа е полезна не само за кърмеща майка, но и за нейното бебе.

Времето на въвеждане на грахова супа в диетата

Много педиатри кърмещи майки имат право да въвеждат това ястие в диетата си, когато възрастта на детето надхвърля 1 месец. Но този факт е обект на значителни съмнения от лекарите на други деца. Техните аргументи са, че храносмилателният тракт на бебето все още е далеч от перфектен и подобни експерименти не си заслужават. Всички компоненти, съдържащи се в граха, ще бъдат прехвърлени на бебето заедно с кърмата. Възможно е да има проблеми с тяхната асимилация.

Това се определя напълно от състоянието на ензимната система на организма.На тази възраст бебето, което тя все още не е оформено. Вероятно с това ястие трябва да изчакате малко. Това ще бъде най-интелигентното решение. Най-добрият вариант за кърмеща майка ще бъде въвеждането на грахова супа в диетата до края на третия месец от живота на бебето.

Правилата за въвеждане на грах първи курс в диетата

Мама трябва да започне да въвежда грахова супа в менюто си в съответствие с определени правила:

Въвеждането на грахова супа в диетата на кърмачка

 1. Сравнително малка доза може да послужи като начало. Обикновено тя прави няколко лъжици супа или само няколко граха. Вече не е възможно, тъй като не е известно как детето ще реагира на това. След това, през целия ден, внимателно следете състоянието на бебето.
 2. Ако не са настъпили промени в състоянието на бебето, тогава мама спокойно може да яде малки количества грахова супа. Но не бива да правите това повече от два пъти седмично.

Гответе любимата си вкусна грахова супа

Не е трудно да го приготвите, използвайки рецептата по-долу. Ястието е не само вкусно, но и полезно, както за самата мама, така и за нейното бебе. Следните съставки ще бъдат необходими за приготвяне:

 • Сушен грах - 200 гр.
 • Пилешко филе (може да бъде заменено с говеждо) - 250 g.
 • Една глава лук.
 • Морковът е със среден размер.
 • Картоф - 5 средни грудки.

Зелените по желание и солта в съответствие с вкусовите предпочитания, разбира се, в достатъчно количество.

Алгоритъмът на действията в процеса на готвене:

 1. Грахът трябва да се накисва в студена вода за една нощ.
 2. Сутрин към подутия грах се добавя 1,5 литра студена вода.
 3. Тиганът със съдържанието се поставя на бавен огън, където се излага 2-3 часа. След това бульонът се изцежда.
 4. Месото се залива със студена вода в обем от два литра. Необходимо е да се готви до пълно сваряване. След това месото трябва да бъде извадено и нарязано на порции.
 5. Лукът и морковите се обелват и нарязват. Белените картофи се нарязват на кубчета. Зеленчуците трябва да се варят в готовия бульон, докато станат меки по своята консистенция. Ще отнеме около една трета от час.
 6. Към този състав се добавят варени грах и зелени в асортимент. След това супата е още на огъня две минути.
 7. Супата се охлажда и се разбива с пасатор, докато поеме консистенцията на картофено пюре. Първо грахът и зеленчуците се поставят в капацитета на устройството, а след това бульонът се налива.
 8. Когато се сервират, към супата се добавят парчета месо.

В заключение искам да кажа, че ако една жена кърми дете, никой няма да я лиши от вкусна грахова супа. Но можете да започнете да ядете майка му само когато детето й е на почти три месеца. При липса на някакви проявления от страна на тялото на детето, мама спокойно може да яде това ястие. Тя ще се радва, а детето й ще има полза.

Видео: хранене на мама, докато кърми

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт