Мога ли да дам кръстове за рожден ден?

Грудният кръст не е просто украса, а символ на православната вяра, обект на спасение и умилостивение за човечеството от греховете и смъртта. От древни времена кръстът е бил най-таен символ, който винаги е защитавал своя собственик. Има много знаци и суеверия, свързани с гръдния кръст. Кръстът се носи близо до тялото и е скрит от любопитни очи. Днес ще се опитаме да разберем дали е възможно да подарим кръст за рожден ден или да приемем този свещен подарък.

Мога ли да дам кръстове за рожден ден?

Защо не можете да подарите кръст за рожден ден?

Има популярен знак, който казва, че не можете да приемете кръст като подарък. В това има известна истина, защото даряващият, заедно с кръста, може да раздаде греховете и житейските си неприятности, ще трябва да носите нечий кръст и неговите проблеми цял живот. По същата причина в никакъв случай не трябва да вдигате кръст, намерен на улицата, дори ако е направен от благороден метал. Заедно с кръста можете да поемете проблемите и болестите на човек, изгубил верую.

Църквата има собствено мнение относно даването на кръста. Духовниците казват, че в някои случаи можете да дадете кръст, ако сте уверени в добрите намерения на даряващия. Тоест, такива подаръци не трябва да се провеждат сред непознати хора. Можете да дадете кръст само на близки роднини, в чиито мисли не се съмнявате. Особено ако човек има нужда от кръст, ако е променил вярата или е загубил (счупил) стар кръст. В този случай подаръкът е абсолютно подходящ и е удобен.

В какви случаи мога да дам кръст за рожден ден?

Според дългата традиция, кръстният кръст се дава от кръстници по време на Кръщението в Църквата. Този кръст остава с човек цял живот. Има обаче случаи, че кръстът се счупва или се губи. В такива ситуации определено трябва да получите нов кръст. Смята се, че кръстниците трябва да се грижат за това, дори ако детето вече е пълнолетен и сам може да си купи верую. Кръстникът или майката купуват нов кръст, но човек сам може да си купи верига. Счупен кръст не трябва да се изхвърля, необходимо е да го занесете в Църквата и да помолите Батюшка да го приеме. По правило в Църквата има специални пещи за такива продукти.

Да дадеш кръст на близък и скъп човек с добри и добри намерения е прекрасен жест на добра воля. Така че искате да бъде надарен човекът да е по-близо до Бога, да укрепи вярата си. Получаването на кръст от някой като подарък е добър знак, това символизира привързаността и искрената любов на човек към вас. Често те дават кръст на по-младите роднини, смята се, че по този начин прехвърляте силата и житейския си опит. Но не забравяйте, че трябва да давате кръст само ако човекът има нужда от него. Нежелателно е да давате втори кръст в присъствието на собствения си кръст на тялото.

Когато вашият любим има нужда от нов кръст, не е необходимо да чакате рожден ден. Много символично и правилно е да получите кръста в деня на Ангела-пазител или в навечерието на големите православни празници. Ако не се планира празник, купете подарък за добре дошли. Закупеният кръст може да бъде направен от всякакъв материал, Църквата не вижда особен смисъл в това. Злато, сребро, мед или дърво - няма значение, главното е значението, което влагате в подарък. Закупеният продукт трябва да бъде осветен в Църквата, помнете това.

Мога ли да дам кръста си?

Мога ли да дам кръста си
Както бе отбелязано по-рано, не можете да дадете своя кръст, в противен случай можете да дадете греховете, болестите и проблемите си на човек. В някои случаи обаче е разрешено даването на собствен кръст. Например, ако даденият е преживял смъртоносна болест и се е възстановил. Можете да дадете своя кръст на любим човек с подобно нещастие. В този случай кръстът е надеждата за изцеление от болестта. Понякога кръстовете дават съпрузи един на друг, тоест да ги разменят. Това е знак за специална любов, уважение и обич. Но, като правило, това се случва в крайни случаи, само защото не трябва да давате кръста си на някого, трябва да се отнасяте към символа с уважение, страхопочитание и пестеливост. Ако ви измъчват съмнения и не знаете какво да правите в момента, можете да се обърнете към Баща за съвет, като му кажете всичко. Ще помогне да вземете правилното решение, а не в противоречие с религията. Ако се страхувате, че с положителната енергия ще предадете отрицателни качества заедно с кръста, тогава преди да го дадете, е необходимо да се благослови кръстът в Църквата. Свещеното тайнство ще изчисти символа на вярата от всяка негативност и ще помогне да предаде на нов човек само сила, светлина и вяра в Бога.

Мога ли да приема кръст като подарък?

Както вече беше отбелязано, можете да приемете кръст като подарък само от най-близките хора, в чиито намерения нямате съмнение. Приемането на кръст като дар трябва да бъде с голяма благодарност не само на даряващия, но и на Бога. Не можете да приемете кръстове като подарък от хора, които водят нечестен начин на живот. Такива кръстове дори след осветлението трябва да се оставят като подарък на църквата или да се дадат на нуждаещите се. Ако изведнъж ви бъде представен втори кръст, единият може да се носи, а другият да се постави до иконите в къщата. Кръстът може да бъде подарен на някой от роднини, като предварително го е запалил. Кръстът за рожден ден е много деликатен, интимен подарък, който се прави само сред приятели и роднини. Естествено, той не трябва да противоречи на вярата на рождения ден, не трябва да дава такъв храм на атеисти или представители на друга вяра, във всеки случай поне човекът ще бъде принуден да откаже подаръка.

Не забравяйте, че грудният кръст не е талисман, който носи късмет. Това е защита от зло и бедствие, която трябва да защити всеки православен човек. Носете кръст с уважение и страхопочитание и той ще ви помогне в трудни ситуации.

Видео: мога ли да дам кръст?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт