Могат ли бременните да ходят на токчета?

По всяко време жените се стремят да изглеждат красиви, елегантни и да привличат възхитени погледи на околните. Един от най-лесните начини да направите това е да носите красиви стилети. Много бременни жени мислят - могат ли да носят токчета? Ще навреди ли на здравето на бъдещото бебе? Как да изберем правилните обувки, като сте на позиция? Ще разгледаме всички тези проблеми в тази публикация.

Могат ли бременните да ходят на токчета

Как петата влияе на тялото на жена в положение?

Бременните жени претърпяват множество промени в организма и най-важното - хормоналният фон се променя. Дори в ранните етапи теглото може да се увеличи, докато мускулите на краката започват постепенно да се отпускат. Много жени, които раждат дете, придобиват неприятни заболявания като плоско стъпало и разширени вени и ако бременната жена реши да носи токчета, ситуацията само ще се влоши. В допълнение, постоянното носене на обувки с висока пета на стилет може да провокира появата на оток, болки в гърба, да причини дискомфорт при ходене - трябва да се съгласите, че всички тези явления е трудно да наречете приятни.

Всички лекари единодушно казват: ако бъдещата майка иска да поддържа здраве и красота след раждането, като е в положение, тя ще трябва да откаже петите.

Важно! По време на бременността опорната точка се променя и още повече под въздействието на високи токчета. Стомахът стърчи още повече, започва да провисва, същото се случва и с мускулите и кожата, поради което могат да се появят стрии. Провисването на коремните мускули също променя позицията на матката и това може да повлияе негативно на хода на бременността.

Защо не можете да носите токчета: факти

По принцип всичко е очевидно - носенето на токчета може да повлияе неблагоприятно както на здравето на майката, така и на бебето. Но ще разгледаме конкретно защо токчетата са забранени на жени в следната позиция:

 • центърът на тежестта се променя;
 • гръбначният стълб страда;
 • неприятни усещания в краката и долната част на гърба;
 • съдовете на краката са пренапрегнати, което е изпълнено с разширени вени;
 • опората не отива на целия крак, а само на предната му част - това причинява значителен дискомфорт.

В допълнение, със сигурност всеки от нас отлично знае каква разходка има бременната жена - поради промяна в центъра на тежестта тя се превръща в „патица”. Представете си как ще изглежда, ако в същото време бъдещата майка облече стилети - поне смешни и комични.

Важно! Поради прекомерен натиск върху матката, една жена може да изпита както заплахата от прекъсване на бременността, така и неправилно раждане - поради факта, че бебето ще приеме неправилна форма в утробата.

Но това не е всичко. Петите са опасни поради следните причини:

 • може да причини преждевременно раждане - особено в третия триместър;
 • много жени стават тромави - лесно можете да паднете, да придърпате крака си, да навредите на детето;
 • може да провокира тонус на матката.

Как да изберем правилните обувки?

Понякога се случва, че не можете да правите без токчета - например е планирано някакво важно събитие или празник. Какво може да се направи в този случай? Разбира се, бременността не е болест, не е нужно безкрайно да лежите в леглото, като се отричате от всички удоволствия от живота. Понякога можете да носите обувки с токчета, но винаги трябва да спазвате тези правила:

 1. Не трябва да стоите или да ходите в такива обувки дълго време.
 2. Вземете обувки с удобна обувка, така че да не смазват крака - трябва да се чувствате максимално стабилни и удобни.
 3. Носете със себе си резервен чифт обувки - за да ги смените във всеки удобен момент.

Следвайки тези прости правила, няма да навредите на себе си или на нероденото си бебе. В същото време ще изглеждате прилично и ще се чувствате отлично.

Трябва ли да се откажа от токчета: експертен съвет

От една крайност до друга, ортопедите твърдят, че не е необходимо да се бърза в крайности. Освен това лекарите казват, че не е необходимо токът да бъде напълно забравен - напротив, понякога се препоръчва да ги носите. Странно, мислите ли? Не, най-важното е какъв вид обувки вземете. В края на краищата, токчетата са различни, не само високи стилети, но и доста удобни обувки със стабилна, широка и ниска пета. Веднага е необходимо да се посочи фактът, че напълно плоската подметка също е вредна - може да провокира плоски стъпала. Освен това не се препоръчва да се носят обувки на плосък клин не само на бъдещите майки, но и по принцип както на жените, така и на мъжете.

Токчета по време на бременност

Необходимо е да изберете обувки въз основа на няколко фактора: тя трябва да бъде практична, висококачествена, удобна. Ето защо, ако решите да закупите чисто нови обувки, е необходимо да вземете предвид такива фактори:

 1. Тя трябва да е лека, но стабилна.
 2. Най-добре е да изберете обувки от естествени, дишащи материали - кожа, велур.
 3. Ако трябва да купите затворени обувки - най-добре е тя да е със заоблен пръст: така ще сте сигурни, че с оток няма да стисне стъпалото.
 4. Всеки модел определено трябва добре да фиксира стъпалото - това е необходимо, за да се изключи вероятността от изкълчване.
 5. През лятото краката са склонни да се потят - това носи дискомфорт, така че обувките трябва да бъдат добре проветрявани.
 6. Зимните ботуши не трябва да са много високи, с широк и просторен крак - бременните жени имат подути крака, а обувките не трябва да ги стискат, тъй като това може да причини застой на кръвта.
 7. На зимните обувки, подметката трябва да е набраздена - това е необходимо, за да се осигури достатъчна стабилност при хлъзгав лед.
 8. Разрешени са токчета - но само широки, стабилни, не по-високи от 5 cm.
 9. Няма нужда да купувате ботуши с дантела - в последния мандат ще бъде проблематично сами да ги вържете, най-добрият вариант са ципове.

Възможно ли е да се носят токчета в ранните етапи?

Ако току-що разбрахте, че скоро в семейството ви ще се появи малко чудо, няма много тежест и дори намек за корем - изглежда, че можете да го парадирате в обувки на висок ток. Независимо от това, има голяма вероятност от падане - бременните жени в ранните етапи често имат лошо здраве, токсикоза и промени в кръвното налягане. И ако се случи през зимата? Един грешен ход - и нараняванията са осигурени, в допълнение, голяма вероятност от спонтанен аборт. Затова си струва да се грижите за себе си и нероденото дете в ранните етапи.

Платформа като алтернатива на токчетата: възможно ли е да се носят такива обувки?

Може да изглежда, че обувките на платформата са по-добри, по-удобни и по-удобни. Въпреки това тук има нюанси. Каква е опасността?

 1. Поради факта, че плоската подметка фиксира стъпалото в едно положение, той не може да се движи естествено от петата до петите. Ако една жена ще бъде в такива обувки за дълго време - напълно е възможно кръвообращението да бъде нарушено и това е изпълнено с разширени вени.
 2. Платформата е нестабилна! Един грешен ход - и можете да паднете.
 3. Такава подметка се отразява негативно на стойката, може да деформира стъпалото.

Ето защо най-добрият вариант е да изберете обувки с малка, удобна и стабилна пета, изработена от естествени материали.Напълно възможно е да намерите опции, в които ще изглеждате стилно и елегантно, като същевременно знаете, че нищо не застрашава здравето на вашето неродено бебе.

Видео: пети по време на бременност

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт