Бавно бебе - защо и какво да правя?

Всяка майка обича детето си. Но дори родителите с ангелско търпение могат да се дразнят, когато детето няма време да се приготвя за училище всяка сутрин, прави домашна работа до вечер, движи се едва. Общоприето е, че бавността е недостатък, който трябва да бъде коригиран. Но наистина ли е така?

Бавно бебе

Причината е флегматична

Бавността е основният признак на флегматичния темперамент. Трудно е хората от този тип да преминат от един вид дейност в друг, в резултат на което действията, които другите хора предприемат няколко минути, се простират за един час сред флегматиците. Ако истинската причина за бавността наистина е в темперамента, тогава родителите вероятно биха могли да наблюдават първите прояви още в предучилищна възраст, когато детската градина не може да се облече сама, заплетена в собствените си ръкави.

В училище флегматичните симптоми се засилват. Това често завършва с факта, че детето преминава към всеки един предмет, за който има отлични оценки. Но останалите дисциплини явно куца: студентът просто няма време за тях. Същото е и с кръговете - в свободното си време флегматиците рядко се посвещават на няколко дейности.

Какви са предимствата
Темпераментите не се делят на добри и лоши, а флегматиците имат скрити добродетели. Често бавността върви ръка за ръка със замисленост, спокоен характер и гъвкавост на мисленето. Пораснали, такива деца няма да вземат прибързани решения и да правят повърхностни изводи. Тяхната енергия ще бъде насочена към развитие в сферата, която ги интересува, което ще им позволи да успеят.

Начини за ускоряване
В никакъв случай не можете да принуждавате пушено дете да насилва да направи нещо по-бързо. Още по-лошото е, когато родителят заплашва наказание за неизпълнение на някои действия в рамките на посочения период, дори ако те изобщо не го изискват. Такива „ритници“ няма да дадат желания резултат, а само ще доведат до факта, че детето ще се изолира или озлоби. Но в бъдеще детето ще се сблъска с факта, че ще трябва да се научи на самодисциплина и планиране на времето. И за да направите този процес по-малко болезнен, можете да настроите сцената за него сега. Има специални упражнения, за да се разпръсне копито.

  1. Таймер. Потопено във всяко занятие, детето може да седи зад него с часове. Не забелязва как изтече времето и силата му се изчерпва. За да предотвратите това, задайте таймер на часовника и уговорете с детето, че той трябва да си почине, когато часовникът звъни. Задайте броя на обажданията, след които изтича времето за завършване на действието. Часовникът не трябва да е пред студента точно пред очите му. По-добре е, ако са поставени някъде отстрани. Детето няма да бъде разсеяно от тях, но ще може да види колко време му е останало. За това, че ще спази срока, не забравяйте да го възнаградите с нещо. Дори една-единствена сладост или малко увеличение на джобните пари ще бъдат мощна мотивация за ускоряване на вътрешните ритми.
  2. Състезания с училището. Поради факта, че на флегматиците е трудно да свикнат с новата учебна година, в първия месец на обучение той ще изостава от учебната програма. В такава ситуация най-доброто решение би било да купите учебници през лятото, за да може детето да се запознае с това, което предстои, и да се подготви за това. Предимството на такива класове е, че през лятото един ученик има много свободно време. Той ще може да препрочете един параграф толкова пъти, колкото поиска. И тогава той, може би, ще запали с искрен интерес към ученето и с началото на часовете ще се радва да демонстрира знанията си.Когато човек е ангажиран с това, което прави добре, това дава желание да продължи бизнеса, без да го оставя на половината.
  3. Конкуренция. Флегматикът е трудно да се влачи във всеки раздел, тъй като той не е свикнал да губи време за подобни неща. Но какво ще стане, ако кръгът ще включва конкурентен елемент? Бягане, плуване, ски - всичко това не само развива желание да изпревари противник, но и развива физическа форма. Спортът дава самочувствие и помага да се създадат нови приятели в отбора.

Ако не темперамент - тогава какво?

Бавно бебе
Не винаги флегматичният герой е причината за бавността. В някои случаи основната роля се играе от баналната липса на концентрация, когато детето се разсейва от някаква дреболия и напуска сесията в средата. Може да се играе с близки предмети, вместо да се правят домашни. Или седнете на вашия смартфон по време на таксите в училище.

В този случай разговор с детето за неговото бъдеще ще помогне. Трябва да му покажем последствията от доброто проучване и самообладание. В никакъв случай не трябва да го сплашвате с фрази от типа: „Ще бъдеш лофет - ще прераснеш в бездомник!“ Това ще предизвика само страх, а страхът винаги води агресия. По-добре попитайте детето си кои искат да станат и какво искат. Не влизайте в пространствени философски мисли за ума - нека е лесен разговор за прости желания като голяма къща или силно семейство. Покажете, че оценявате възгледите му и му помагате по пътя си към една мечта, но, на първо място, детето трябва да положи собствени усилия.

В друг случай, бавността е резултат от страх от грешка. Детето толкова се страхува от отговорност за грешен резултат, че предпочита изобщо да не прави нищо - страхът да изглежда глупав е много по-силен, отколкото страхът да бъде маркиран като мързелив. Понякога това е причинено от вродени черти на характера и искрено желание за идеал. Но най-често този страх се формира под влияние на заплахи от родителите. Наказанието за двойка или лошо измити съдове напълно обезкуражава желанието да направите нещо следващия път. Затова си струва да погледнете собственото си поведение отстрани и да се опитате да го коригирате.

Много по-трудно е, ако детето прави неща с нормално темпо, които не са свързани с училище. Например, след вечеря, всички съдове се мият с две сметки, а молбата да отидете за хранителни стоки се извършва незабавно. Но сега идва моментът да се приготвите за училище - и детето не напуска стаята, докато не го натиснете, и след часовете с голямо нежелание сяда за уроци. Може би причината за това поведение е във връзка с учители или връстници. Първите могат да повишат гласа си за всякакви неправомерни действия, вторите могат да бъдат изгонени от компанията и осмивани от липса на авторитет. Неприятната атмосфера в екипа винаги е тревожна.

Между другото, за тревогите - стресът често води до намаляване на бдителността и спокойствието. Може би детето страда от онези събития, за които сте знаели, но не смятате за полезни. Децата реагират на всичко по-остро от възрастните. Това не означава, че си струва да се втурнате около детето по някаква причина, заобикаляйки го с безмилостното си наблюдение.

Разговорът от сърце към сърцето е мястото, където започва решението на повечето проблеми. Попитайте детето как минават дните му, какво е настроението му. Няма нужда да организирате разпит, ако той откаже да се свърже. Просто му кажете, че той винаги може да разчита на вашата подкрепа и да споделя чувствата си.

Видео: бавно движещо се бебе - какво да правя?

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт