Doe - описание, местообитание, начин на живот

Можете да намерите много легенди, легенди и слухове за толкова елегантно животно като сърна. Често образът на този красив елен е неразривно свързан с женските качества: хармония, изящество, хармония. В същото време има нещо мистериозно в този образ, някакъв нюанс на демоничното. Но в действителност какво е гной? Привързан и чувствен, или опасен и силен?

кошута

вид

Има два сорта елен: европейски и ирански. Първият вид е най-разпространен, но се смята, че първоначално само ирански елен е имало на земята. Размерите на елен, който живее в Европа, могат да достигнат 100 сантиметра височина и 160 сантиметра дължина средно. Теглото на възрастен мъж достига 105 килограма, докато женските тежат около 65 кг. Животното има не много дълга опашка, на главата на мъжкия има тежки рога, които придобиват приличащ на лопата вид в момента на порастване.

Наред с други сортове сърни, размерът на рогата на мъжки елен се увеличава с възрастта му. С настъпването на април рогата се изхвърлят и през следващата година отново израстват от малки рога. Цветът на тялото на сърна е сезонно зависим. През зимата областта на шията и главата на животното има кафяв нюанс, от страни и отзад сърната е напълно черна, а дъното е главно сиво.

Но през лятото сърбата става по-привлекателна и красива: от страни и отзад косата става по-светла, украсена с грациозни бели петна, а крайниците и коремът придобиват почти бял цвят.

Често можете да срещнете напълно черно животно (т. Нар. Меланисти) или напълно бяла сърна (албинос). От древни времена такива животни са считани за тези, които пренасят различни инциденти и събития.

Външно иранската сърба няма разлики в сравнение с европейския вид. Можем само да кажем, че мъжките на това животно са малко по-големи - дължината на тялото им може да достигне няколко метра. Ако сравним елен с други сортове елен, може да се отбележи, че той има по-силни и силни мускули, шията е по-развита, а краката са по-малко дълги.

хабитат

Смята се, че родното място на елен е територията на Средиземноморието, която включва южната част на Франция, гръцките земи и Турция. Първоначално тези животни са живели в Европа, но след резки промени в климата, сърната твърдо се утвърдила в Азия. И оттогава този елен започна да се внася от хората.

От древни времена те са пренесени в Италия и Гърция, малко по-късно на територията на Великобритания и Европа. До шестнадесети век тези елени са живели в Полша, Латвия, в западната част на Беларус. Но в момента е малко вероятно те да успеят да се срещнат с тези животни.

С течение на времето дой дойде на север и юг на Америка, в Япония и Чили, Мадагаскар и Австралия. Въпреки това, досега гнусът напълно изчезна от много точки на световната карта.

В момента иранският елен елен е включен в Червената книга - броят на вида е буквално няколкостотин животни. Нещата са малко по-добри с европейската сърна, броят на целите достига около няколкостотин хиляди. Doe е животно, което живее главно в гориста местност, където има много открити поляни, тревни площи и гъсталаци на храсти. Въпреки това, изпаднал в непознати условия, този елен може бързо да се адаптира към тях.

Характер и начин на живот

Характерът и начинът на живот на елен
През лятото сърната обикновено живее сама или организира няколко групи. Птиците се придържат към майката, без да се отдалечават от нея на дълги разстояния.Тези животни са най-активни сутрин или вечер, когато въздухът е по-хладен. По това време еленът започва да пасе и посещава места за поливане.

Когато настъпят горещите часове, тези животни предпочитат да се отпуснат на просторни шезлонги, разположени в сенчеста зона. Обикновено такива места гной се намират в гъсталаци на храсти в близост до различни водни тела. Там те имат възможност не само да избягат от жегата, но и да избегнат натрупването на мерзости.

Doe не е срамежлив и плах. В сравнение с други представители на елените, сърната не е толкова плаха и предпазлива. Ако тези елени живеят в парка в близост до човека, те могат да вземат храна от човешки ръце и да станат отчасти укротени.

В очакване на зимата елените обикновено организират големи и многобройни стада, мъжките и женските, в които се движат заедно. Точно по това време можеше да се види най-зрелищният и зрелищен ритуал, присъщ на елените - турнири, битки и по-нататъшни сватби.

Биейки се за вниманието на женската, животните могат да си счупят врата на противника, а в някои случаи и самите. Това напълно показва жестокостта на подобни битки. Случва се и двамата мъже да умрат, ако рогата им плътно се чифтосват.

След сближаването на женското и мъжкото и сърната започва да ражда потомство, избраникът й се отдалечава и предпочита да живее сам. Но с настъпването на тежкото студено време мъжете отново се събират в определена група, за да зимуват тежкия сезон.

Doe много рядко напуска любими места. Тези животни предпочитат да не напускат границите на своята територия. Ежедневният им маршрут е монотонен, минава през едни и същи места. В допълнение, тези елени нямат добра приспособимост към движение в снега поради малкия размер на крайниците.

Въпреки това, поради отличното обоняние, сърна може лесно да намери храна под снежните отлагания, която включва мъх, корени на растенията. Също така този елен има запалено ухо, което компенсира не най-силната визия. Въпреки това животното лесно може да чуе човек на разстояние повече от 300 метра. И когато еленът е в опасност, обикновено те могат успешно да избягат. Дължината на улов на елен елен достига няколко метра. Освен това такива животни плуват чудесно, но влизат във водата само в случай на спешност.

Хранене с дони

Doe се отнася до преживни животни, които са тревопасни. Диетата им включва растителни храни: кора на дърво, фрагменти от листа, клони, храсти и трева.

Хранене с дони

Тези елени могат да ядат най-различни сезонни растения. През пролетта любимите им лакомства са издънки на планинска пепел, бор или клен, кокичета и анемона. През лятото с удоволствие ядат кестени, най-различни плодове и зърнени храни, осока, намерени гъби и жълъди или кестени, паднали от дърветата. С настъпването на студеното време диетата се състои от клони и кора на дърветата. В допълнение, doe се опитва да намери терен с почва, богата на различни соли. Това е необходимо за попълване на минералните запаси.

Онези хора и организации, които имат определен интерес да разширят популацията на тези животни в определен район, обикновено образуват солни близалки за тях, създават изкуствени хранилки, пълни със зърнени храни и сено. Също така понякога се слагат цели поляни, върху които растат растения, които са част от диетата на елен.

Живот и развъждане

Около септември тези животни започват фазата на рутинг, която продължава до самия край на есента. Женските предпочитат да стоят настрана от двубоите между мъжете, които от своя страна са изключително засегнати през тези месеци не само от тежки наранявания, но и от недохранване.

Те значително отслабват, тъй като цялата енергия на мъжа е насочена единствено за да покрие максималния брой жени. Прието е да крещят силно, като информират всички околни животни за собственото си право да притежават определена територия и онези женски, които живеят там.

Мъжкият става по-подвижен, агресивен и изключително развълнуван. Освен това тяхната обикновена плахост и предпазливост изчезват. Когато няколко мощни и възрастни мъже влизат в стадото на женските, те веднага прогонват по-плахи тийнейджъри оттам. Едногодишните, от своя страна, през цялото колело живеят на известно разстояние, за да се върнат при майките си през зимата. През сезона мъжкият средно обхваща около 8 женски.

Женската носи потомство за около осем месеца и до май обикновено се ражда едно бебе. През следващите 4 месеца той яде майчино мляко, с течение на времето преминавайки към храни, присъщи на възрастен. До няколко години млад елен достига зряла възраст. Средно, doe живеят около 28 години.

Видео: doe (Dama dama)

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт