Подови плочки от кварцов винил - плюсове и минуси

Кварцовата винилова плочка е материал, използван в строителството, който се появи на пазара сравнително наскоро. За специалистите по ремонт и декорация такива плочки представляват постоянен интерес, което се дължи на факта, че такова покритие има всички важни качества и отговаря на изискванията, които са определени за подови покрития.

Кварцови винилови плочки

Кварцовата винилова плочка е материал от няколко слоя:

 1. Основата е слой от поливинилхлорид, който гарантира надеждно прилягане на плочката към пода.
 2. Подсилващият елемент е фибростъкло.
 3. Кварц и винил, действащи като основен слой. Те позволяват не само да се постигне висока якост на плочки, но и добра топлоизолация.
 4. Отгоре плочката е покрита с декор с най-различни модели.
 5. За да се предпази плочката от механични натоварвания, най-външният слой е направен от полиуретаново покритие с алуминиев оксид. Освен това прави покритието неплъзгащо се.

Съставът включва и редица други материали, които със сигурност са естествени и безопасни от екологична гледна точка. Страната, в която първоначално е произведена тази настилка, е Япония.

Предимства на покритието

Много хора оценяват това покритие въз основа на неговото високо ниво на здравина и невероятната му устойчивост на износване. В допълнение, поради наличието на поливинилхлорид в състава, материалът има естествена топлина. Много купувачи посочват в отзивите, че такива плочки са по-приятни на допир, отколкото керамичните.

Идеята за предимствата на този материал, използван в строителството, предоставя възможност за избор на тази конкретна плочка, така че ще се спрем на нейните предимства по-подробно:

 1. Този материал е много издръжлив.
 2. Плочката е издръжлива, може да издържи до петнадесет години.
 3. Различава се в износоустойчивостта. Издържа на различни механични натоварвания поради защитния слой. Ако отделните фрагменти все още са повредени, подмяната им не е трудна.
 4. Плочките могат да се поставят върху топъл под.
 5. Този материал е устойчив на абразия и химикали.
 6. Има звукоизолация и високо ниво на звукоизолация.
 7. Устойчив на влага. Плочката издържа на въздействието на пара и вода, поради което може да се използва за създаване на подови настилки в кухнята, балкона или банята. Повърхността на материала не е склонна към мухъл или плесен.
 8. Повърхността е нехлъзгаща, рискът от случайно нараняване е намален.
 9. Плочките могат да се сменят без общия процес на демонтаж, както понякога се случва с линолеум и други материали, използвани в строителството.
 10. При използване на материала топлината се задържа добре.
 11. Добре се справя с температурните крайности.
 12. Материалът е естествен и екологичен, за което свидетелства международен сертификат за високо качество.
 13. Процесът на полагане на плочки е много прост и лесен, което спестява при монтажните работи. Ако плочката има закопчаване за заключване, тогава не можете да използвате лепило.
 14. Има способността да се самоугасва, добре издържа на въздействието на пожара.
 15. Широка гама от текстурни материали, което ви позволява да постигнете добра симулация на много различни материали.
 16. Материалът е антистатичен, не провежда електричество.

Важно! Съставът на кварцови винилови плочки не съдържа фенолни смоли и меламин, което го прави напълно безопасен не само за хора, но и за домашни любимци.

Материални недостатъци

Въпреки впечатляващия списък с положителни аспекти, кварцовата винилова плочка не е без редица недостатъци. Познаването на отрицателните страни на този материал дава възможност най-накрая да вземете правилното решение при избора на покритие. В списъка минуси на покритие:

Недостатъци на кварцовата винилова плочка

 1. Въпреки факта, че кварцовата винилова плочка се счита за напълно безопасно покритие, тя включва редица вещества, които не позволяват да се счита за естествен материал.
 2. Въпреки че устойчивостта на механични повреди в плочката е много висока, но твърде тежките мебели могат да оставят неприятни вдлъбнатини върху нея, по-специално, те могат да се появят от краката на мебелите.
 3. Преди да започнете процеса на полагане на подовата настилка, важно е да обърнете много внимание на подовата повърхност. Всички неравности, пукнатини или дефекти в основата ще бъдат забележими след полагане на продукта.
 4. Материалът реагира слабо на излагане на ултравиолетови лъчи, което води до бавно изгаряне на онези фрагменти от плочки, които са под въздействието на пряка слънчева светлина.
 5. Различни производители произвеждат плочки с различни размери, затова е важно да се обърне внимание на факта, че материалът е закупен само от една компания.

Този списък ви позволява да разберете, че недостатъците в сравнение с положителните страни не са твърде значителни. Така че, ако искате да добавите естетика и красота към пода, но няма начин да харчите пари за ламинат, имащ свои отрицателни страни, кварцовата винилова плочка ще бъде чудесен вариант.

вид

Кварцовите винилови плочки се предлагат за продажба, с различни размери, текстури, форми или нюанси на цветовете. Такова разнообразие е необходимо, за да се задоволят всички нужди на клиентите. Но основният критерий за разликата между плочките е методът на монтажа му. Могат да се разграничат три различни вида монтаж на покритие:

 1. Инсталация, в която се използва лепило, специално проектирано за това.
 2. Монтажът се осигурява чрез заключване на крепежни елементи върху плочки.
 3. Самозалепващи плочки, при полагане е необходимо да отстраните защитния филм от вътрешната страна на плочката и да го залепите, здраво го притискайте към пода.

Също така, кварцовите винилови плочки са разделени на различни класове според нивото на абразия. За да използвате плочките за монтаж в апартамента, препоръчително е да използвате материал от клас - 31-33. Този избор ще гарантира безопасността на подови настилки за 11-15 години. Ако използвате плочката за монтаж в коридора или работни офиси, училища и университети - важно е да обърнете внимание на плочката от 34-и клас. Такива покрития имат висока устойчивост на постоянни натоварвания, следователно, трайността е много по-голяма.

Процес на подготовка на фондацията

Монтирането на кварцова винилова плочка е доста лесно, процесът не причинява особени затруднения и може да се направи със собствените ви ръце. Важно е само да се обърне внимание на факта, че основата е подготвена за полагане възможно най-ефективно, внимателно и внимателно - това беше споменато в списъка с отрицателни страни на плочката. Следните опции на повърхността са подходящи за монтаж на този материал:

 • подови настилки от дърво;
 • керамичен;
 • метал;
 • бетон.

За да поставите плочките върху бетон, ще трябва да почистите и елиминирате различни недостатъци и дефекти, да извършите основен грунд. Необходимо е да се гарантира, че повърхността е възможно най-добра и равномерна, без пукнатини и капки. Монтирането на покритието е необходимо, когато замазката е напълно суха. Също така ще трябва да елиминирате почти целия обем прахови частици, които може да са върху основата, така че ефектът от силата на адхезия да е много по-висок.

Ако повърхността за монтиране на плочката е направена от дърво, тогава изискванията са абсолютно същите като в случая с бетон.Само по всякакъв начин ще е необходимо да се премахнат всички пропуски, които могат да бъдат между листовете от шперплат. Също така, ако капакът има шапки от пирони или винтове, те ще трябва да бъдат шлифовани. За да може дървото да бъде защитено от влага и последващо гниене, е необходимо да се използва биоцидна смес за импрегниране на пода.

След като повърхността е напълно готова за последващо полагане на кварцово винилово покритие, можете да започнете директната инсталация.

Процес на полагане на материал

Алгоритъмът, който ви позволява качествено да полагате класическата квадратна кварцова винилова плочка, е следният:

Процесът на полагане на кварцови винилови плочки

 1. Първоначално е необходимо правилно да се маркира основата за полагане на плочки. За да изпълните този етап, ще трябва да използвате под ръка всички средства: молив, химикалка, кабел с покритие. Резултатът от маркирането е точка в центъра на стаята, която ще бъде отправна точка за монтажа на плочката.
 2. Лепилото, използвано по време на монтажа, се нанася върху основата, след това е необходимо да изчакате около тридесет минути, преди да изсъхне. Процесът на полагане трябва да започне от централната част на стаята или от входа на стаята.
 3. Линиите, които се появиха на пода след маркирането, позволяват най-пълно и пълно да се контролира колко правилно се извършва този процес.
 4. След като плочката е напълно положена върху основата, ще е необходимо да се приложи валяк, за да се елиминира излишъкът от въздух.
 5. Много производители поставят необходимите маркировки от грешната страна на покритието, които могат да се използват за навигация в коя посока да продължат полагането.
 6. Всички плочки, които са положени след предишния, е важно да се скачат една с друга, за да се предотврати появата на пукнатини и пролуки.
 7. Ако след монтажа на плочката има излишък от лепило, той може да бъде елиминиран с помощта на етилов алкохол. Можете да се движите около прясно поставеното покритие почти веднага, но можете да инсталирате мебели в стаята само след няколко дни. Измиването и всякакви водни процедури с пода са разрешени само 5 дни след пълното завършване на инсталацията.

Можете също така да посочите редица препоръки, които помагат да се опрости процеса на стайлинг и да се подобри:

 1. Температурата на основата, върху която е положена плочката, не трябва да пада под петнадесет градуса.
 2. Плочката е важно да залепите точно дупе.
 3. С плътността на плочките един към друг, не ги стискайте прекомерно.

В резултат на това можем да кажем, че плочката, направена на базата на кварцов винил, е отличен вариант за обновяване на подовата настилка. Като се има предвид впечатляващият списък на положителните страни на материала, можете да хвърлите настрана незначителни минус плочки, така че този строителен материал в момента е широко търсен в много страни, включително Русия.

При правилен подход при полагането и експлоатацията на плочките, това подово покритие със сигурност може да ви служи до петнадесет години и през цялото това време ще зарадва окото с красив външен вид.

Видео: Кварцова винилова плочка - Преглед на материала

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт