Пъстра земна катерица - описание, местообитание, начин на живот

Пъстри земни катерици са малки наземни гризачи с удължено тяло и къса опашка. По размер и форма това животно е подобно на катеричка, но се различава от нея по цвят на козината, по-малки уши и по-къса опашка. Това е ендемичен вид, който е често срещан в Източна Европа. Тези животни се срещат в Русия, Украйна, Молдова, в малка степен в Беларус и в югоизточната част на Полша.

Пъстра земна катеричка

описание

Плътната земна катерица е средно голям гризач (178-247 мм), подобен на катеричка. Тя се различава от него по цвета на козината, дължината на опашката и ушите. Опашката, покрита с твърда коса, е с дължина 2,5-5,6 см. Ушите са много къси, почти напълно скрити в косата на главата. Върховете на линията на косата са боядисани в светъл цвят. Козината на гърдите е сивкаво кафеникава или сивкаво жълта. Цветът на зрели гофри след разтопяване става по-ярък от този на младите индивиди. Очите са големи, тъмни, с жълтеникави зеници. Предните крака имат четири пръста, върху тях са плоски, дълги и силни нокти, които помагат да се копаят дупки. На задните крака на гризачите, 5 пръста.

В зависимост от сезона, телесното тегло на възрастен гофер може да варира от 170 до 260 г, а в изключителни случаи дори до 490 гр. Теглото на тялото се увеличава от пролетта до есента, когато гофрите лежат в хибернация. По време на зимния сън тялото на гофера извлича енергия от натрупаните преди това запаси от мазнини, така че телесното тегло бавно спада до пролетта. Възрастните мъже обикновено са по-големи от женските.

хабитат

Обхватът на шарени земни катерици е в Източна Европа. Местообитанието им се простира на изток от югоизточната част на Полша до река Волга в централна Русия. Пъпките земни катерици са често срещани и в повечето региони на Украйна и Молдова. Малки фрагментирани популации присъстват в източната и западната част на Беларус.

Пръстените земни катерици могат да заемат много местообитания в целия Палеарктически диапазон. Характерното им местообитание са степните райони или степните ливади. Те също така предпочитат места, където обикновено се срещат тревни площи и открити площи с ниска растителност.

репродукция

По време на размножителния сезон, веднага след излизането на женската хибернация, мъжките започват да демонстрират своята изключителност, за да ги привлекат. Мъжките обикновено се чифтосват с няколко женски, отглеждат малчета в общността. Гофирите в тези общности живеят много гъсто, което води до тясно свързани кръстове.

Краставиците се размножават веднъж годишно. Размножителният им период продължава 2 седмици. Поради климатичните условия те обикновено имат ниска степен на размножаване и ниска плодовитост. В края на април и началото на май се раждат малките. Прекарват един месец в дупка, без да я оставят. Гестационният период на гофера продължава около 27 дни, а размерът на постелята е средно 6 кубчета.

Пъпките земни катерици раждат носилка в началото на пролетта. Това се случва под земята, осигурявайки на животните защита от стихиите и хищниците. По правило женските са тези, които се грижат за отпадъците и ги защитават. След като малките са малко по-възрастни, те започват да напускат дупката, инспектирайки терена, за да свикнат и да се адаптират. Възрастните индивиди наблюдават незрели земни катерици и когато хищници са наблизо, животните издават характерни звуци, предупреждавайки общността, че опасността е наблизо, така че трябва да се скриете в дупки.

Продължителност на живота

Пъстра земна катеричка
Средната продължителност на живота на осезаеми земни катерици е 6 години. Незрелите индивиди са по-уязвими и проявяват по-малко оцеляване. Коефициентът на смъртност при незрели земни катерици е 73%, а при възрастни - от 58%.

поведение

Пъстра земна катерица е дневен вид, който зимува от октомври до април. Активен е сутрин, когато слънцето загрява малко земята и прекарва време извън леговището, докато не настъпи дневната топлина. Гоферите също могат да оставят дупката следобед, но в края на деня се връщат.

Плътните земни катери са фосиални (предразположени към копаене) бозайници. Те прекарват по-голямата част от времето си на задните си крака, изследвайки околностите в търсене на хищници. Общуването играе жизненоважна роля за оцеляването на тези животни. Те обикновено заемат открити пасища, тъй като това им помага да предотвратят атаки на хищници. В случай на опасност те могат да използват различни звукови сигнали. Но те използват вокализация не само за тези цели. Те могат да издават звуци по време на игри за чифтосване, за да привличат жени.

Гоферите копаят вертикални и хоризонтални нори. Вертикални са конструкции, които действат като непоследователни отвори, докато хоризонталните дупки се използват за раждането и отглеждането на потомството.

Пъпките земни катерици живеят в големи колонии, от двойка индивиди до 300 индивида на хектар. Повечето семейства са компактни, обикновено местообитанията се простират от 2 до 28 хектара. Обикновено колониите са разположени на разстояние 5-14 километра една от друга.

сън

През зимата зимуват. Интензивността на живота им в този момент е значително намалена. Метаболитните процеси в организма се забавят, телесната температура пада до 2,8 ° C, сърдечната честота намалява от 300 до 4-7 контракции в минута, а белодробната активност спада дори до 1 дъх в минута. Бъбреците и другите вътрешни органи също се забавят - двигателната активност намалява.

Spermophilus suslicus

По време на зимен сън гоферът се извива, криейки главата и краката си под тялото. Животното спи 6 месеца, рядко се събужда. Смъртността на гусерите през зимата е доста висока. Най-честата причина за това е изключително суровата зима. Когато температурата на околната среда е твърде висока, животното се събужда твърде често, което води до значително намаляване на мастната тъкан и съответно до бързо намаляване на енергийните запаси на тялото, така че не всички индивиди оцеляват до пролетта.

общуване

Комуникацията чрез вокализация играе ключова роля в ежедневното оцеляване на заплетени земни катерици. Те общуват чрез свикване с характерни звуци, които помагат да предупредят колонията на всички потенциални хищници. В някои случаи звуковата им обработка може да е предназначена за конкретни лица. Например женските могат да имат индивидуални звукови сигнали, които са предназначени за конкретно животно от неговото потомство.

Хранителни навици

Плътната земна катерица е тревопасно и се храни със семена и зелени растения. Пролетните издънки на зелена трева, цветя и семена са основата на диетата на животното. Плътната земна катерица може да се храни и с насекоми.

хищничество

Плътните земни катерици са разработили определени техники, които им помагат да се противопоставят на хищници. Основната им защита срещу врагове е акустичната връзка между индивидите в колонията, която позволява предупреждение за опасност.

Въздействие върху екосистемата

Пъпените земни катерици имат положителен ефект върху почвата. Всеки индивид в живота си копае голям брой дупки, което в крайна сметка засилва аерирането на почвата. Също така си струва да се отбележи, че те копаят много повече дупки, отколкото използват, така че много често тези вдлъбнатини в земята стават убежище за други видове.

Видео: gophers - животни, за които не сте знаели много

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт