Котка смила зъби: защо и какво да правим?

Домашните любимци, по един или друг начин, стават пълноценни членове на семейството. Всякакви нови промени в поведението им, внезапно появяващи се симптоми на определени заболявания предизвикват притеснение за собствениците. Трудно е да не забележите котешкото скърцане на зъби от първия ден, когато в семейството се появи коте. "Приемни родители" такъв звук ви кара да се чудите - нормално ли е това? Ветеринарите разглеждат този симптом като нормална поведенческа реакция или проява на заболяване.

Котка скърца със зъби

Здравно здраве

Общото състояние на зъбите е един от показателите за цялостното здраве на котешкото семейство. Зъбите може изобщо да не са болни при домашни любимци, но различните им патологични процеси водят до нарушаване на други органи и системи на тялото.

Зъбите като елемент от храносмилателната система участват в прякото хранене на котките. С помощта на тях домашните любимци улавят храна, така че тя да навлезе в устната кухина. Оттук започва процесът на храносмилане. Всякакви нарушения в структурата на зъбите и работата на челюстния апарат водят до дефектна абсорбция на хранителни вещества и други необходими елементи.

Често зъбният емайл при котките се влошава, когато се храни изключително със суха храна. Но не можете постоянно да упреквате животното с изключително мека храна, тъй като челюстният апарат също се влошава. Оптималното решение в този случай е редуването на твърда и мека храна в ежедневната диета.

Дрънкайте по време на хранене
Най-често котките или котките смилат зъбите си в процеса на усвояване на храна. Апетитът при животните обикновено се запазва, но приемът на всякакъв вид хранене се придружава от скърцащ звук. Това се наблюдава при лакиране на вода или други течности.

Патологичното скърцане, свързано с дъвкателните движения, обикновено е следствие от такива явления:

 1. Възпалителният процес в устната кухина. Ухапването или дъвченето в определена област на устата може да причини болка, поради което домашният любимец щади тази част и се опитва да прехвърли целия товар на здраво място.
 2. Сублуксация на челюстта. В този случай скърцането се появява в момента, в който езикът стърчи. Ставната недостатъчност е придружена от нетипичен звук.

Бруксизмът като симптом на заболяване

В медицинската практика, както хора, така и животни, съществува терминът "бруксизъм", означаващ скърцащ звук, несвързан с приема на храна. Можете сами да изследвате устната кухина на котка с помощта на фенерче. Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на емайла, венците, да се изследва хода на съзъбието. Ако се открият нарушения, както и при тяхното отсъствие, силно се препоръчва да се свържете с ветеринарен лекар.

Ветеринарната стоматология описва няколко вида патологично състояние на зъбите при котки:

 1. Неравномерно развитие на предните зъби или резци. Почти не се среща в домашни, невъоръжени котки.
 2. Непълният пълен набор от съзъбие е наследствен признак на някои чистокръвни котки.
 3. Нарушения в промяната на зъбите от млечни към кътници. В такива случаи млечните зъби пречат на изригването на кътници, причинявайки последните да се възпалят и да изгният.
 4. Малоклузия - непълно затваряне на зъбите, което води до различни проблеми.
 5. Прекомерното развитие на зъбите кара котките да отворят устата си по-широко, което увеличава натоварването на челюстта и причинява скърцане.

Бруксизмът задължително е придружен от болка. Ако възнамерявате да помогнете на животното с един от горните проблеми, имате нужда от професионална помощ. Обикновено тя включва зъбна корекция на зъбите и предписване на болкоуспокояващи.

стрес

Котка скърца със зъби
Отрицателното влияние на стресовите фактори води до факта, че дори човек понякога стиска зъби.Котките имат такъв кондициониран защитен рефлекс. Стресивното освобождаване на адреналин води до свиване на мускулите, насочено към оцеляването на тялото. Домашните любимци също са податливи на такива реакции, само мускулен спазъм може да се появи малко по-късно.

Много фактори могат да се превърнат в стрес за котешко семейство:

 • Дългото отсъствие на домакина, към който е привързано животното.
 • Появата на нови домашни любимци в семейството.
 • Fright.
 • Сезонно секс и неудовлетворена нужда.

Трудно е да се каже доколко всяка котка е обект на тези фактори. Счита се, че видовете, получени чрез изкуствено размножаване, са по-податливи на нервно напрежение. Съответно, те имат по-висок риск от бруксизъм.

Помощта на ветеринарен лекар в тези случаи е да установи диагноза, да предпише успокоителни средства. Ако е възможно, котката и собствениците трябва да осигурят защита от отрицателни влияния.

Хелминтна инвазия

Скърцането на зъбите сред човешката популация обикновено се свързва с инфекция с червеи. Често котешкият бруксизъм се свързва и с хелминти.

Тежестта на скърцане зависи от броя на паразитите, местния имунитет в червата на котка. Тежката инфекция с много паразити причинява спукване и сърбеж в храносмилателната система, което кара животното да потупва и смила зъбите си. Инвазията се засилва от метаболитни нарушения, липса на минерали и витамини, което може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми с котката. Паразитите, живеещи в червата на котките, могат да засегнат и други органи, мигриращи по цялото тяло. Опасно за живота на домашен любимец е хелминтозно увреждане на сърцето, мозъка, черния дроб на животните.

Домашните любимци са показани ежегодно за предотвратяване на хелминтни лезии, независимо дали посещават улицата или не. Превантивните мерки се предприемат с помощта на лекарства, които са свободно достъпни във ветеринарните аптеки.

Във всички трудни случаи, свързани с промени в поведението на котки или котки, се препоръчва да се потърси съвет от ветеринарен лекар.

Видео: проблеми със старите котки

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт