Конска киселец - лекарствени свойства и противопоказания

Конската киселец се отнася до ливаден плевел, който е класифициран като тревисто растение. Отличава се със стипчивите си, антисептични, противовъзпалителни свойства. Отчасти по тази причина намери приложение в областта на обществената медицина. Използва се и от някои лекари при традиционното лечение, тъй като от древни времена стойността на растението се е разглеждала редовно.

Конска киселец

растителност

 1. В по-голяма степен този плевел е често срещан в Евразия. Не обича прекалено сухите климатични зони, както и засилените студове, наблюдавани в Далечния север. Растителността е толкова непретенциозна по отношение на растежа, че може да се засели навсякъде. Говорим за гори, полупустини, степни зони, пустини и др.
 2. Не понася суша, но прекомерната влажност също е неприемлива. Най-добрият вариант е умереността. Обикновено такива климатични условия се наблюдават на тревните площи, но не и в участъка от залива. Ако вместо пясъчна почва има тиня, киселецът ще умре. Той също не харесва повишената влажност, което води до факта, че растителността губи сила и изсъхва.
 3. В процеса на събиране народните лечители се ръководят от факта, че киселецът се взема само от чисти региони по отношение на екологията. Хората се изкачват до краищата, търсейки поляни, поляни. Този плевел е удобно разположен в деретата, в близост до водоизточници, например реки или езера.
 4. На някои места киселецът се простира на дълги разстояния, образувайки пълноценни насаждения с големина няколко хектара. Въпреки това растежът в един ред също не е рядкост. Този сорт плевели е застрашен от изчезване, тъй като паша на добитък и косене на трева в дронове непрекъснато пася на територията на неговия растеж.

характеристики на

 1. Изключително важно е да разберете как изглежда представената растителност, за да не я объркате с други подобни сортове плевели. Тревата има достатъчно силни корени, но те не отиват дълбоко в почвата на голямо разстояние. Стъблото се простира до 0,6-1,5 метра височина.
 2. Стъблата са брадати, самотни, достатъчно силни. Те са с диаметър около 2 см. Горната част е разклонена. Листата е вълнообразна по протежение на страничните части, заточена по върховете, удължена по дължина с 20 и повече cm. Листата в корените са малко по-широки, отколкото при върха. Снабдени са с удължени дръжки.
 3. Съцветията се събират в пълни снопове, пигментирани са в зелено, малки по размер. Що се отнася до периода на цъфтеж, това действие се случва в началото или в края на летния сезон. По отношение на вкуса представеният плевел е горчив, а не кисел, въпреки че понякога се нарича кисел. Плете езика, но след изсъхване това свойство се губи.

палка

Така че впоследствие суровините носят изключително ползи, те трябва да бъдат изсушени и да могат правилно да стоят у дома. В противен случай съставът ще стане влажен, ще стане неизползваем.

 1. Така че, препоръчително е да копаете корените през есенния сезон, обикновено в средата на сезона. Те се събират, след като върхът на растението е напълно изсушен. В процеса на събиране изборът трябва да падне върху най-големите образци, тъй като те са по-ценни от гледна точка на химическия списък на веществата.
 2. Ако се забележи млад растеж, трябва да се остави така, че растението да продължи да покълва. На мястото, където се е провело събирането, реколтата ще бъде след няколко години. Корените трябва да бъдат получени с вила или лопата и след това ръчно почистени от почвата.
 3. Когато манипулациите за събиране приключат и съберете прилична реколта, тя може да бъде допълнително обработена. Става въпрос за сушенето. Корените се измиват, след което се нарязват и принадлежат към района, където въздухът циркулира добре. Слънцето обаче не трябва да пада върху суровините, защото това може да съсипе реколтата.
 4. Ако трябва да постигнете резултат по-рано, тогава експертите съветват да използвате фурна. В него съставът се суши при 50 градуса. Важно е да се набавят суровини, които не се спукват, а се огъват. Тя е сбръчкана и кафеникава при пигментация. Листовете и семената се сушат по подобен начин.
 5. След тези мерки е необходимо да се избере област, в която суровините лежат прилично време. Срокът му на годност е няколко години. Продуктът трябва да бъде защитен от прекомерна влага, като се съхранява в запечатани контейнери. Забранено е също поставянето на контейнери със съдържание на слънце.

Ценни свойства

Важно е веднага да се отбележи, че почти всички участъци от представените растения се използват в зоните за премахване на патологични явления от различно естество. Най-високият процент на стойност обаче е концентриран в корените. Обхватът на употреба е толкова голям, че суровините с право могат да се считат за лечител на хиляда заболявания.

Ценни свойства на конска киселец

 1. В народната медицина представеното растение е широко търсено, когато става въпрос за елиминиране на патологии, свързани със стомашно-чревния тракт. Също така продуктите на базата на киселец подобряват хематопоетичните процеси, подобряват функционирането на дихателната система и подреждат кожата. Продуктът е отлично имуномодулиращо средство.
 2. Основата са танините, които помагат при диария и установяват изпражнения. Народните лечители използват растението в борбата срещу ентероколит, колит и като холеретично средство. Също така, стойността се крие в способността за прочистване на червата, премахване на болка в стомаха, почистване на белите дробове.
 3. Благодарение на включването на оксалова киселина човешкото тяло по-добре абсорбира минералите. В растението има желязо, което е просто необходимо за граждани с открита анемия. Това е естествено противовъзпалително лекарство, което укрепва имунната система и премахва холестеролните отлагания от кръвните канали.
 4. Съставът съдържа голям брой органични киселини. Те подобряват състоянието на косата, нокътните плочи и кожата. Етерите от своя страна засилват регенерацията и облекчават възпалението от всякакъв характер. Те убиват микробите, така че всички части на обсъжданото растение се използват при тежки заболявания.
 5. Инструментът намери търсене в лечението на дихателни заболявания. Отвари на базата на него гаргара с болки в гърлото. Също така, лек от този вид елиминира кървенето на венците и прави зъбите силни. Поради концентрацията на кумарините, кръвните канали прилично се уплътняват. Аскорбиновата киселина е антиоксидант и средство за повишаване на имунитета.
 6. Каротеноидите са необходими за зрителния апарат. Те са в състояние да предотвратят глаукома и катаракта, да увеличат зрителната острота, да облекчат умората на очите. Витамин Е и ретинол в комбинация образуват най-силното дуо за подмладяване на тъканите на клетъчно ниво. Също така лекарствата с това растение се използват за отстраняване на храчките от дихателните пътища и стабилизиране на централната нервна система.

свидетелство

Лекарствено растение често се предписва за елиминиране на различни заболявания. Систематичният прием на средства ще ви помогне да се справите с проблема възможно най-скоро.

 1. Ако имате някакви неразположения с храносмилателната система, редовната употреба на лекарство на растителна основа ще помогне да се сбогувате с проблема за кратко време. Систематичната консумация на лекарства ще елиминира всички възпалителни процеси, които могат да възникнат в червата.
 2. Заедно с това спазмите изчезват и храносмилането се стабилизира.Растението често се предписва за лечение на ентероколит и колит. Киселецът помага да се справи с патологиите, които са свързани с черния дроб и жлъчния мехур. Активните компоненти на растението облекчават възпалителните процеси в жлъчните пътища.
 3. Ценният състав на растението е толкова добър, че с негова помощ лекуват различни патологии, които са свързани с дихателните органи. Суровините могат да се използват в комбинация с други лекарства при лечение на настинки, кашлица и бронхит. Растението облекчава пристъпите на коклюш. Продуктът дори се използва за лечение на туберкулоза.
 4. Растението помага и в борбата срещу хемороидите. Готовият продукт се използва успешно за лечение на хроничен запек, хемороиди и пукнатини в ректума. Предимството на състава е, че възстановява тонуса на гладките мускули на червата. В резултат на това всяко кървене от ректума изчезва.
 5. Такъв инструмент се приема като профилактика на запек и хемороиди. Лаксативният ефект е доста лек и се проявява след няколко часа. Затова не се притеснявайте предварително поради неочаквана неочакваност.
 6. Въпросното растение има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Лекарствата на основата на плевели се предписват за лечение на атеросклероза и понижаване на холестерола в кръвта. Активният състав на суровината допринася за резорбцията на атеросклеротични плаки. В допълнение, плевеят се използва за лечение на мигрена и хипертония.
 7. Освен всичко друго, плевеят може да се използва за външна употреба. Тревата има отличен антисептичен ефект. Продуктът е в търсенето в гинекологията, дерматологията, стоматологията и отоларингологията. Средства, базирани на суровини, можете да изплакнете носа си и да изплакнете устата си.
 8. Тинктурите и отварите се използват като лосиони за незначителни увреждания на кожата и доста сериозни дерматологични заболявания. Растението перфектно спира кървенето и насърчава резорбцията на тумори. Също така, различни разтвори се използват за удвояване в гинекологията.
 9. С помощта на представените билки те дори детоксикират целия организъм. Благодарение на лекия слабителен ефект, всички органи и тъкани се почистват от токсични съединения и шлаки. Активността на дебелото черво се стабилизира. Цялата храносмилателна система се нормализира.

Използване в традиционната медицина

Както бе споменато по-рано, въпросното растение има множество терапевтични свойства. Тревата има положителен ефект върху цялото човешко тяло. За приготвяне на различни лечебни лекарства на базата на суровини се използват абсолютно всички негови части.

Ако решите да берете коренища, най-добре е да извършите подобна процедура през есенния период. В такъв момент върховете започват да умират. Изкопайте корена и нарежете на малки парченца. Изсушете суровините in vivo.

Използване в традиционната медицина

 1. Infusion. Растението се приготвя с водка и е отлично средство в борбата с диарията. Такъв състав се е утвърдил като ефективно и ефективно лекарство. За приготвяне на такъв състав ще са необходими 10 gr. нарязан корен и 100 мл. водка. Настоявайте на тъмно място близо до полумесеца. Приемайте по 10 ml три пъти на ден. Инструментът може да гаргара, ако имате настинка.
 2. Чай. Сушените цветя и листа също имат много полезни качества. Такива суровини се препоръчва да се приемат под формата на чай като превантивна мярка срещу лошо храносмилане и хелминтиаза. За да направите това, изсипете малко количество суровини с вряла вода и изчакайте да настоявате. Преди консумация се оставя малко мед да се смесва за подобряване на вкусовите качества. Приемайте го три пъти на ден преди хранене.
 3. Бульон. Ако бебето има дерматоза или диатеза, трябва да се приготви отвара, която има успокояващ и антисептичен ефект. Вземете 130 gr.нарязан корен от плевели и се налива вряща вода. Варете на мързелив огън за четвърт час. Настоявайте 3 часа. Препоръчва се да излеете продукта във ваната преди да къпете бебето. Също така, бульонът е разрешено да се дава вътре за превантивни цели.

Противопоказания

 • бъбречнокаменна болест;
 • подагра;
 • бъбречна недостатъчност;
 • бременност;
 • индивидуална непоносимост.

Представеният плевел има впечатляващ списък с полезни свойства. При правилна употреба може да се постигне отличен терапевтичен ефект. Научете характеристиките на растението и, ако е необходимо, използвайте рецепти.

Видео: лечебни свойства на конска киселец

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт