Кога да събираме арония?

Често къпините се използват при приготвянето на различни течности и вина. Също така суровините се сушат и се използват за медицински цели. От продукта се получават вкусни компоти, конфитюри и конфитюри. Въпреки това, във всеки случай се използват плодове с различна зрялост. Поради тази причина е важно да знаете всичко за технологията на събиране на суровините.

Кога да събира арония

Такса за сушене

 1. След събирането и правилното изсушаване на плодовете те трябва да се съхраняват на стайна температура. В този случай срокът на годност на продукта ще бъде доста дълъг. Суровините в тази форма често се използват за медицински цели. Най-добре е да събирате изсушения продукт всяка година.
 2. В допълнение, горски плодове в тази форма често се използват при приготвянето на различни напитки, те също се добавят към печива или за създаване на пълнеж. Моля, обърнете внимание, че само сушени плодове са подходящи за сушене. Най-добре е да вземете такава култура след първата слана. В този случай плодовете ще станат сладки и ще загубят всякакво стипчивост.
 3. Струва си да се отбележи, че сушенето на реколтата може да се извърши във фурната, на пряка слънчева светлина, в микровълновата печка или в специална сушилня за плодове. Без значение какво сте избрали, основното е да провеждате самия процес. Задайте ниска температура. В никакъв случай не оставяйте плодовете да се пекат. Суровините трябва да се сушат постепенно, за да се запазят всички положителни свойства.

Правила за събиране

 1. Разгледаните плодове принадлежат към декоративни храсти, които често растат в облагородени райони и в градини. С настъпването на първите дни на есента се наблюдава постепенно узряване на плодовете. Ако през този период не събирате суровини, плодовете могат да провиснат по клоните до топлата пролет.
 2. По същата причина е важно да се знае кога е по-добре да се събира и по кое време суровината достига определена зрялост. В зависимост от целта на приложението за реколтата, тези или други препоръки ще зависят пряко. Заслужава да се отбележи, че въпросният продукт не може да се похвали с необичаен вкус или незабравим аромат.
 3. Въпреки това, такива плодове се открояват от останалите с невероятните си лечебни качества. Освен това въпросните плодове успешно се използват в кулинарията при приготвянето на различни сосове, сладкиши, конфитюри и плодови сокове. Много хора харесват леко тръпчивия послевкус на напитки и ястия, който придава черна арония.
 4. Прави впечатление, че още в древността такъв продукт е бил признат за лекарствен продукт. Дори в съвременния свят плодовете са много популярни както в традиционната, така и в народната медицина. Плодовете се гордеят с мощен диуретичен и противовъзпалителен ефект. Продуктът потиска алергията.
 5. Суровините често се използват за подобряване на общото благосъстояние на фона на високо кръвно налягане. Систематичната консумация на продукта старателно почиства тялото от примеси от тежки метали и радионуклиди. За да се възползват всички положителни качества на суровините, те трябва да бъдат събрани навреме и подложени на правилна обработка.
 6. Важно е да знаете, че при прибиране на реколтата се използва емайлиран контейнер. Като алтернатива са разрешени стъклени или пластмасови контейнери. Забравете за съдовете, изработени от алуминий или неръждаема стомана. Такива материали влияят негативно на ценния състав на суровините.
 7. Също така, когато събирате, въоръжете се с ножици за подрязване или машинки за подстригване. Съберете плодове, като отрежете зрели съцветия, които растат като цяло клонче. След това плодовете, ако е необходимо, могат да бъдат отделени и да се отървете от стеблата. Ако искате да направите вино, тогава подобни действия са напълно незадължителни.
 8. Веднага си струва да се отбележи, че ако реколта използвате тази технология, цялата процедура е много ефективна. Не е необходимо да отделяте много време и да се опитвате да отделите всяко копие от стеблото. Освен това, когато освободите дървото от четки, се възстановява много по-бързо.
 9. Ако по време на прибирането на реколтата ви липсват плодовете и те остават на стъблото, това може да се превърне в истинска среда за размножаване на различни инфекции, които ще се почувстват, когато настъпят първите топли дни. Не забравяйте, че щом напълно съберете всички плодове, те трябва да бъдат обработени незабавно. Само по този начин ще бъде възможно да се запазят всички полезни свойства.

В събирането и прибирането на въпросните плодове няма нищо сложно. Основното е да знаете какво време за прибиране на реколтата. Такава процедура ще зависи пряко от целите, за които ще продължите да използвате плодовете.

Видео: chokeberry - полезни свойства и рецепти

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт