Кога котките започват да маркират територия?

Дори и най-образованата котка не е в състояние да се бори с природата си и маркира територията, а понякога дори и собствениците като своя собственост. Собствениците са готови да предприемат всякакви мерки, за да избегнат специфична миризма в къщата, но тя успява буквално в няколко случая, когато котката любезно се съгласи да ограничи притежанието си от тоалетната или таблата.

Когато котките започват да маркират територия

Възрастни особености на котките

Вземайки котка у дома, хората веднага се замислят къде да сложат котенцата. Донасяйки котка, мнозина не помнят, че той ще порасне и ще започне да маркира територията. Почти няма миризма от дребни животни, те се свикват с таблата без никакви проблеми, внимателно вършат работата си и дори информират стопаните със своите котешки методи, че е време да сменят пълнителя.

Отглеждането на животното е придружено от значително преструктуриране на тялото, поява на нови функции, включително чувство за собственост. Това е напълно нормално, тъй като семейството на котките принадлежи на хищници, за което те редовно напомнят на собствениците, като носят мишка или нокът, надрасквайки тапицерията на дивана в очакване на успешен лов. Но основният показател, че животното е станало пълнолетно и е достигнало пубертета, е началото на маркирането на територията.

Важно е да се: остри миризми, дължащи се на високата концентрация на феромони.

Съставът на миризливи маркировки е различен от обичайното използване на тоалетната. Те съдържат малко количество урина, сравнително разредена с феромони и семенна течност. Така котката претендира права на територията и готовност за чифтосване. Отглеждането зависи от породата и общото физическо състояние на животното.

В условия на свободно ходене котката маркира прилежащата територия, оставяйки миризлива информация на оградата, дърветата, ъглите на къщата. Но в апартамента подобна тежка миризма, която практически не се мие и не изветрява, се превръща в истински проблем. Трудно е да се намери източникът, тъй като той на практика не се забелязва на фона на пода. И ако струята падна върху тапицерията на мебели или завеси, тогава няма да е възможно веднага да се получат последствията.

Призив на природата
Без значение колко добре е отгледан домашен любимец, справянето с инстинктите е трудно. И етикетите се отнасят до тях. Процесът изглежда разпознаваем, котката стига до всяка вертикална повърхност около периметъра на помещението, обръща гръб, повдига опашката си и ги изтръгва, освобождавайки малка струя с много остра миризма. Така той информира другите за правата на територията, уведомява околните женски, че той е възрастен доминиращ мъж, готов за ухажване и размножаване.

Силата на проявление на инстинкта не зависи от условията на живот на животното. При домашна котка тя също се произнася, както при дива роднина.

Желание за доминиране
Ако в къщата има няколко котки, ситуацията става по-сложна. Веднага щом един от тях започне процеса, лавината ще се търкаля на стъпки. Те спорят за първенството не само с битки и дива мяу, но и упорито прекъсват белезите на противника. Докато шефът в къщата не бъде определен, съперничеството ще продължи.

Въпреки свободолюбивия характер на животното, той разпознава доминиращия мъжки. За да направите това, трябва да хванете бъркотията с червени ръце, да пъхнете носа си и да се разклатите енергично, държейки яката. Ако той отговори с тихо мяу, тогава можем да се надяваме, че той ще разпознае по-силен противник и маркировките ще спрат. Методът е непроверен и зависи от породата и характера на домашния любимец.

Признаци за израстване
Трудно е да се съсредоточим върху общоприетите норми в случай на котка. Средната възраст на влизане в зряла възраст е след шест месеца. Особено ранните проявяват първите признаци до 5 месеца, някои остават до 8-9 и по-дълги.

Външно очертанията на муцуната се променят, скулите се изострят, мускулите стърчат по тялото, става по-плътно, по-горещо, в движенията се появява специална грация на бърз хищник. Обажданията, които крещят с помощта на възрастен, са привлекли потенциален партньор за предстоящото появяване на марки.

Превантивни мерки

Трудно е да се справим с природата, но собствениците на котки са разработили няколко трика.

  1. Животните обикновено избират определени точки, към които се връщат със завидна закономерност. Тези места се търкат с лимон, подходите към тях се обработват с прах от червен и черен пипер.
  2. Индустрията за грижа за животните е разработила редица специални продукти под формата на спрейове, капки, прахове. Те са предназначени да възпрепятстват етикетирането, но ефективността им често зависи от предпочитанията на котката. Това, което работи за съседите, ще бъде безполезно за друг домашен любимец.
  3. Подмяната на тавата също може да реши проблема. Понякога животното просто е неприятно с размерите или не харесва структурата и миризмата на пълнителя. Това е посочено от поза на звяра, когато предните крака са на пода, той се опитва да погребе резултатите от дейността, драскайки лапите си върху чергата.

Трябва да знаете: най-решителната мярка срещу появата на етикети в апартамента е кастрацията.

Тя се извършва без да се чака животното да порасне, ако не е планирано да се търсят котки за разплод или да се организира разходка на домашни любимци на свободно разстояние. В състояние на възрастни няма смисъл да го провеждате, животното ще продължи да оставя следи по инерция.

Операцията е проста, лечението се извършва много бързо. Предимствата са да се спре повредите на мебелите и тапетите, да се намали агресивността на животното, да се запази закачливо разположение, да се удължи живота на домашния любимец и да се изключат пикочо-половите инфекции. Най-важното е, че в стаята няма етикети или силна миризма.

Причини за етикети на трети страни

Те могат да се появят не само през пролетта, в момент на любов и естествен зов. Домашният любимец ще се откаже, ако:

  • преживян стрес;
  • много уплашен;
  • претърпя сериозно заболяване;
  • променено място на пребиваване;
  • видя друго животно в къщата;
  • изпитва ревност към всеки член на семейството.

В този случай трябва да му обърнете специално внимание, често желязо, да покажете нагласата си, да говорите спокойно, в подтекст, с приятелска интонация. Със сигурност ще отговори на любовта и обичта, променяйки гнева си към милост и се утвърди в мнението, че остава любимец на членовете на домакинството.

Видео: как да се отървете от котешки марки 100%

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт