Кобчик - описание, местообитание, интересни факти

Малкият сокол е хищна птица, родът е сокол. Размерът му е по-малък от обичайния сокол, но много прилича на него.

ветрушка

Кобец - в стари времена са наричали малки соколи. Ловците са дали това име на чеглока. „Кобчик“ или „кобец“ като име на книга е фиксиран през XVIII век и дори навлиза във френския език. Гледката на фауна от латински се превежда като "вечер", но всъщност тя е най-активна през деня, обикновено ловува следобед. Английско, чешко, немско име - сокол с червени крака.

Живее на много голяма територия, в лесостепната зона, в Източна Европа и в близост до езерото Байкал, в северния град Йенисейск и край река Вилюй. Той обича откритите пространства, не живее в непрекъснати гори. Може да се намери в степите, лесостепите, парковете, големите сеч, в близост до реки, блата. Това е мигрираща птица. Излита на зимата в Южна Африка.

описание

Този малък сокол е много сходен по размер и начин на живот с този на чувал, но има по-тесни крила. В сравнение с другите соколи има по-тънки и къси нокти, слаби пръсти. Оперението е по-разхлабено и меко.

Дължина на тялото - 28-33 см, крила - 25-35 см, размахът на крилата им е 65-77 см. Индивидите тежат 130-197 грама.

Цветът на мъжките е тъмносив, почти черен, коремът, „гащите“ на краката и областта под опашката са червени. Женските имат меки цветове; по корема има много надлъжни ивици; напречни ивици на гърба, опашката и крилата, лицето с черни антени. Ирисът е тъмнокафяв. Ноктите на лапите са белезникаво кафяви. Те имат къс, не много силен клюн. Само родените пилета са „облечени“ в бял пух. С остаряването те придобиват кафяв цвят с лек корем и с надлъжни ивици. Клюн със син нюанс. С течение на времето все повече прилича на възрастна птица. Областта около очите, восъка и лапите при възрастните е червеникава или оранжева, при младите - жълтеникава.

хабитат

Местообитанието е разположено в Евразия, от Източна Европа до езерото Байкал, река Вилюи. Друг вид, наречен амурски сокол, обитава на изток. Птицата може да се намери в Русия, Украйна, Казахстан, Беларус. Въпреки това, той не е вложен във всички региони. Често се среща на някои места, а на някои - изобщо не съществува.

За зимата тези птици летят до Южна Африка или Азия. Те летят в твърдо стадо, което се различава от другите видове соколи. Мигрират в Африка през лятото, през август, а през май се завръщат в родните си земи.

Frenzy живеят на групи, от няколко до сто двойки. Самотните хищници са рядкост. Гарваните и магите се заселват в празни гнезда, градове, понякога в ниши, дупки, хралупи. Те обичат изкуствените гнезда, те самите никога не ги правят. Те образуват селища за една година или няколко години. По време на своя период на чифтосване много насекоми се размножават, това се случва доста късно.

храна

Хранене на домашен любимец
Мъжките са хищници. Те са с малки размери и могат да уловят подходящата храна. Поради това тези птици обикновено се хранят с достатъчно големи насекоми (буболечки, водни кончета). В Африка обичат да печелят от скакалци. Ако не намерят бъгове, те могат да хванат малки гризачи. В допълнение, те дори ловят малки змии и гущери. По-рядко ядат врабчета и по-големи птици - гълъби. По време на лов хищниците летят над земята и търсят плячка. Забелязали жертвата, те започват да клатят по-често крилете си и могат да замръзнат за момент във въздуха, след което те се втурват рязко надолу и го хващат от земята. Ако плячката вече се е преместила, те могат да тичат след нея на лапите си. Тези птици са бързи, много подвижни. В движение те хващат насекоми, подобно на други соколи, с лапите си, а не с човката си.

Кобчик облагодетелства селското стопанство. На мястото, където живее, има по-малко вредители от насекоми: скакалци, бръмбари. Той също така защитава своята територия от други птици, които ядат семена от нивите. Той може да придружава стада на пасища; около тях се катерят достатъчно насекоми.

Яростта може да се държи в плен, да се храни като други хищни птици. С тях е още по-лесно, защото с течение на времето те свикват с различни храни и ядат почти всякаква храна.

репродукция

От местата за зимуване птиците се връщат по-късно от другите - през май. Тогава те започват сезона на чифтосване. Французите обикновено имат няколко яйца (3-6), цветът на охрата обикновено е ръждясал, женската им се излюпва малко по-малко от месец (25-28 дни). Мъжът я храни. Често помага и за инкубиране на яйца. По време на лова този малък сокол пее песни. Той издава високи звуци „чи-ки-ки” и „ки-ки-ки” в различни форми. Можете да чуете гласа му, докато той се грижи за женска или ако го плашите. По време на гнезденето песните на кучето се чуват доста често.

Пилетата растат, остават близо до мястото за гнездене две седмици. Много ненаситни, като всички други птици, родителите ги хранят от сутрин до вечер. В началото на юли те започват да се учат да летят. До август те вече летят страхотно и сами си намират храна. По времето, когато трябва да летите до топлите райони за зимата, младите индивиди са в състояние да се грижат за себе си и да летят на толкова дълго пътуване. Те стават полово зрели малко по-рано от година.

Интересни факти

Falco vespertinus

  1. Тези хищници живеят 12-16 години, а в плен - до 18 години. Жителите на Африка опитомяват кобилите, събират малки стада от тях в продължение на няколко години. Птиците вече не отлитат към места за гнездене. Те ловят насекоми, мишки и други вредители в полетата на стопаните си, като по този начин повишават производителността.
  2. Младенцата винаги живеят в опаковки, мъжките помагат на женската по време на излюпването на яйца. През този период те са по-трудни за улов. Птиците са доста спокойни и спокойни, дават се да опитомят и да слушат собственика. Само заради любовта да лети често отлитат от собственика. В стари времена крилата им бяха отрязани, за да не могат да летят далеч. Но в същото време имаше и други случаи, когато хората кърмеха птица, оставиха я да отлети и тя отлетя обратно с плячка.
  3. Тези малки хищници често нападат такава голяма, в сравнение с тях, птица, като чапла. Те обаче правят това не с цел да печелят пари с нея, а за да си вземат гнездото.
  4. Птиците са от голяма полза за увеличаване на вредителите по земеделските земи, унищожаването им и по този начин „оздравяването“ на полето.
  5. Тази граблива птица винаги е нащрек и се страхува от хората. Близо до нея трябва да сте изключително внимателни. Ако малкият прецени, че нещо го заплашва, ще се използват остри нокти и твърд клюн.

Днес тези соколи са включени в Червената книга. Този вид става все по-рядко срещан, има статус „в състояние, близко до застрашено“, и се нуждае от защита. Броят на червените кучета непрекъснато намалява. Ловът на тези птици в голям брой държави е забранен от закона. Използването на химикали в селското стопанство е особено благоприятно за намаляване на техния брой. Площта на фуражите им намалява, поради това страда и размножаването на птиците. За да се защити соколът, е необходимо да се забрани изсичането на големи дървета в степите по речните долини и да се насърчава защитата на вида сред селското население. Определете местообитанията, създайте светилища за диви животни със специални мерки за опазване на малката лисица.

Видео: Pussycat (Falco vespertinus)

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт