Кавказка катерица - описание, местообитание, начин на живот

Кавказката или както се нарича иначе персийска катерица, бозайник, роднина на обикновената катерица, принадлежи към реда на гризачите, семейството на катериците и рода на катерица. Тя няма малък предварително вкоренен зъб, за който получи интересно име, в превод от латински, което означава „ненормален протеин“. Поради грубата козина и сравнително малкото население, търговската стойност за хората не е такава.Кавказка катерица

описание

Външният вид на животното не се различава от обикновен роднина. Разликата е малкият му размер и късото палто. На дължина тялото й достига 25,5 см, общото тегло е до 430 грама. Пухкава опашка, къси уши без пискюли в краищата. Дължината им е само 2-3 см. На пръв поглед отличителните черти на персийската катерица от обичайната са наличието на пет, а понякога и шест мазоли на лапите й, в сравнение с четирите обичайни мазоли на обикновен индивид. Десет зърна, разположени на гърдите, също го отличават от обикновена катеричка, която има само осем.

Цветът е сравнително равномерен, главно сиво-кафяв, вариращ от кафяво-кестеняв цвят отстрани до черно-кафяви пулсации на гърба. Коремът е сочен оранжев, понякога чисто бял. Цветът на косата на опашката е кестеняв, може да бъде ръждив, светлокафяв. В края на опашката косата е по-дълга, двуцветна: от черно-кафяв нюанс в основата до яркочервеникав на върха. През зимата цветът на персийската катерица не се променя, а само леко потъмнява на гърба и изсветлява на корема. Отлагането на персийски катери се случва два пъти годишно: в средата на пролетта и в началото на есента.

Формата на муцуната е овална, леко удължена. Малки очи надничат изпод плоско чело. На предните лапи в отстъпа между пръстите и подложките има потни жлези, които играят важна роля за марката като свойство на района, избран за живеене. Усещането за миризма при персийско животно е много развито, което позволява лесно да се определи храната, намираща се под земята или в сняг. Гласът на катеричката е остър, добре различим, подобен на метална дрънкалка „мамят-мамят“. Продължителността на живота е около 12 години.

хабитат

За първи път кавказка катерица е била наблюдавана в Джорджия, в предпланинския край на склона в подножието на веригата Мескети през 18 век. Броят на хората, живеещи в света, не се определя, в резултат на което те не подлежат на закрила по закон. Но е известно за количественото намаляване на индивидите през последните няколко десетилетия с 20%. Това се дължи на разпространението и увеличаването на броя на обикновената катерица, която се конкурира в производството на храни, обезлесяването и изсушаването на климата.

Животното живее в съвременния свят главно в териториите на страните от Близкия Изток и Кавказкия провлак. Можете да го срещнете в Мала Азия, Иран, териториите на Закавказие, островите, прилежащи към Егейско море.

Като удобна зона за живот кавказката катерица избира смесени гори с дъбови, кестенови и орехови дървета, които растат там. Район, неподходящ за живот с висока тревна покривка и високи обрасли дъбови дървета. През мършава година тя напуска иглолистните гори заради местообитанието на обикновената катерица в тях и липсата на храна за съвместен живот с тях.

начин на живот

Кавказки начин на живот на катерица
Индивидът може да живее както независимо, в пълно уединение, така и по двойки. Активен е следобед, от ранна сутрин до късна вечер, без да се чувства уморен.Кавказка скачане, лесно преодолява разстоянието от клон до разклонение до 5 метра. Движейки се, скачайки в дървета, често може да слезе на земята, ако е необходимо, и да прекоси територията. Но все пак предпочита дървесен начин на живот. Той не мигрира, оставя местообитанието си на къси разстояния в търсене на храна.

Опасността за катериците е представена от такива животни като невестулка и куница, унищожаващи новородени. В случай на непосредствена опасност животното избира тактиката на избледняване на едно място, прилепва се към дърво и се скрива зад ствола или короната си от листа. Човекът представлява опасност за кавказката катерица като разрушител на естественото й местообитание, като отсича и постепенно обезсилва горите, където преобладава.

Плува във водата без лов, не зимува през зимата. Гризачът живее в хралупата на дърво на височина до 14 метра от повърхността на земята или в празнините, образувани между плексуса на корените. За по-голяма сигурност мястото на пребиваване е оборудвано с няколко входа и излизания наведнъж. Гнездото е разположено на три слоя: първият под формата на цели сухи листа от клен, липа или дъб, вторият слой е съставен от смачкани листа на същите дървета, а горният е облицован с мъх и пресни листа. Персийската катерица не изгражда външни гнезда, а ги скрива вътре в дърво.

храна

Ежедневната диета на протеините варира в зависимост от сезонността и се състои главно от ядки, кестени, различни плодове и плодове, появяващи се пъпки, млади растителни кълнове, гъби, семена от кедрови дървета. От сочните месести плодове нуклеолът извлича протеина, което му придава най-голяма стойност, пулпата на плода не се интересува особено от него.

Кавказки ядене на катерици

Освен растителни храни, кавказката катерица понякога може да разреди менюто си с животински храни: птичи яйца, гущери и други безгръбначни, пилета и различни насекоми. Подобно на обикновената, персийската катерица съхранява храна за зимата, криейки я в базалните гъсталаци на дървото. Запасите й с удоволствие се хранят с други, случайно откривайки своите гризачи.

Като цяло изборът на специфичното хранене на индийския индивид пряко зависи от времето на годината: през есента и зимата това са семена от дървета и ядливи резерви, приготвени за зимата, през пролетта и лятото, пиша главно за растителна и животинска храна.

репродукция

Животното се размножава през цялата година, главно през януари, април и юли. Плодове няколко пъти годишно, обикновено 2 пъти. Гестацията на малките продължава 30 дни, в същото време се раждат до 4 голи и слепи катерици. В продължение на 6 седмици женската не ги напуска и активно участва в живота им: храни ги и се грижи за тях. На възраст от 6 месеца, малките стават независими и сами могат да създадат семейства.

опитомяване

Укротяването на кавказка катерица е много трудно поради плахостта си. В плен поддържането му е възможно, но рядко вкоренява, дори в млада възраст. За да осигурите най-благоприятните условия за живот и отглеждане в плен, можете да й осигурите просторна волиера. В същото време стените и таванът на заграждението трябва да бъдат покрити с метална мрежа, в противен случай катеричката няма да остане там за секунда. За да се осигури потомство, само една двойка индивиди, силни, здрави и привикнали един към друг, могат да бъдат държани във волиера. По-големият брой протеини няма да създаде необходимия мир и уединение, необходими за създаване на потомство.

Видео: Интересни факти за протеините

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт