Кое вино е по-здравословно - бяло или червено?

Винопроизводителите във Франция обикновено твърдят, че розовото съществува за любовта, бялото може най-добре да утоли жаждата ни, но червеното ни се дава, за да се насладим и подобрим здравето си. Когато решим кое вино е по-добре да купуваме, често сме на загуба какво да изберем. Има много опции - сухи и полусухи, както и десертни вина. И кой да вземем - червен или бял? А също и от коя държава - Франция, Италия, Южна Африка, Чили или може би Грузия?

Кое вино е по-здравословно

Науката ни казва, че не всички вина ще са от полза за нашето тяло. Можем да се възползваме само от натурални продукти, а сухите и полусухите напитки са свързани с него. По определени естествени качества червените и бели сортове също са много различни един от друг. Това се дължи на технологичните особености на производството на вино. Например източникът на хранителни вещества, съдържащи се в червеното вино, изобщо не се крие в гроздовия сок, а в гроздовата кожа (тя, разбира се, придава и червени нюанси на виното).

Но белите вина се произвеждат само от сока и пулпата от грозде, така че за производството им можете да използвате почти всякакъв вид грозде - и бяло, и червено. Как може да бъде това? Тайната е всъщност, че гроздовият сок, веднага щом се изцеди, веднага се филтрира и допълнително ферментира без кора. Следователно, той може да има всякакъв цвят - или светла слама, или тъмно жълта, до коняковия оттенък.

Французите обичат да се шегуват, че виното, червено и бяло, може да излекува почти всички неразположения, с изключение на едно - алкохолизъм.

Бялото и червеното вино - кое е по-полезно за човек?

Както ни казва науката, естественото червено вино все още е по-полезно за всички, защото именно тази напитка може да повлияе благоприятно на понижения имунитет и състоянието на човек по принцип. Едно популярно списание в САЩ през 1998 г. публикува данни за експеримент. Изводите, направени от резултатите от този експеримент, станаха пълна изненада за повечето любители на виното.

По време на този експеримент група участници консумирали червено сухо вино ежедневно в продължение на две седмици. Всеки от тях пиеше по половин бутилка дневно. Успоредно с това вторият отбор, в който имаше идентичен брой участници, взе бяло вино.

Според резултатите от експеримента е установено, че в групата на пациентите, които са пили директно червено вино, нивото на антиоксиданти в изследваната кръвна плазма е било максимум след половин час и продължава да бъде в рамките на тази стойност за период от 2 до 4 часа. В същото време опитът показва, че в групата, която пие бяло вино, този ефект напълно липсва.

Червено вино: ползи за здравето

Не е тайна, че червеното вино е признато като червеникав оттенък. Цветът, разбира се, може да бъде много различен: както бледо червено, така и много наситено тъмно, почти рубинено. Повечето научни изследвания и дългогодишната практика в областта на медицината показват, че червеното вино в сравнение с бялото и розовото носи най-осезаемите ползи за човешкото здраве. Разбира се, ако се използва натурално вино, а не със съмнително качество, евтин сурогат.

И така, каква е полезността на тази алкохолна напитка за човешкото здраве:

  1. Има доказателства, че червеното вино допринася значително за намаляване на производството на протеин, наречен ендофелин-1 в човешкото тяло. Увеличаването на съдържанието на този протеин може да доведе до такива нежелани резултати като развитие на коронарна болест на сърцето (ИБС), както и атеросклероза и други съдови заболявания. Това се дължи на съдържанието на така наречените полифеноли в червеното вино. Според специалистите те действат като мощен антиоксидант. Известно е, че тези вещества допринасят за доброто функциониране на сърдечните мускули, подобряват кръвоносната система, а също така премахват "лошия" холестерол от тялото ни.
  2. Има доказателства, че антоцианиновите багрила, които обикновено се намират директно в естественото червено вино, допринасят за факта, че получаваме ценен витамин Р в количество, което напълно покрива нуждите на нашето тяло, а именно този витамин помага на тялото да усвоява аскорбиновата киселина.

Ако говорим за лечебните качества на виното, трябва да признаем, че това се отнася за сухо червено вино. В крайна сметка алкохолът и захарта в него са в малки количества, докато полезните флавоноиди и дори впечатляващият списък с витамини остават на доста високо ниво. Шампиони, съдържащи най-голямо количество естествени вещества, са сортове грозде, като например Каберне и Совиньон, известни на мнозина. Но колко е узряло виното, изобщо не се отразява на ценните свойства на този продукт. В края на краищата, веществата с лечебни свойства не увеличават количеството си с течение на времето, за разлика от цените. Така че, когато купуваме бутилка вино „за здраве“, по-добре избираме младо червено и сухо вино.

Билото вино би било полезно?

Ползите от бялото вино
Е, какво ще кажете за бялото вино? Дълго време се смяташе, че лечебните свойства на виното се предават от вещества, които се съдържат в кожата на гроздето, и тъй като не се използва при производството на бяло вино, това вино се счита за безполезно. И все пак, неговите ползи за нашето тяло също не трябва категорично да се отричат. Д-р Ейлот от Франция, който публикува Codex Enotherapy (вид лечение с домашно вино), пише, че естественото бяло сухо вино, ако се смеси с минерална вода, ще помогне за победа от атеросклерозата.

Наскоро американските лекари се присъединиха към мнението, че бялото вино, не по-лошо от червеното, помага за защита на сърцето и кръвоносните съдове. В резултат на експерименти с животни те разкриха, че плътта на гроздето е също толкова добра, колкото и неговата кора. Беше записано, че всички експериментални плъхове, получаващи бяло вино, сърце и кръвоносни съдове по време на експеримента, са абсолютно здрави. Всъщност, като онези животни, на които се даваше само червено вино.

Ползите от бялото вино:

  1. Понякога казват за тази напитка: "лесно за белите дробове." Изследователи от университета в Бъфало в щата Ню Йорк потвърдиха, че, разбира се, с ограничена употреба, той има положителен ефект върху белите дробове и тяхната функционалност.
  2. Сухото бяло вино, в което съдържанието на алкохол не надвишава 12%, може да помогне за защита на кръвоносните съдове. Препоръчва се и за употреба при метаболитни нарушения и някои заболявания на стомаха.
  3. Консистенцията на този вид вино не е с висока плътност, както, да речем, червено или розово. Така например, с помощта на бяло вино с температура не по-висока от 6 градуса през лятото, можете перфектно да утолите жаждата си и да поддържате тонуса на тялото си.

Колко полезно е розовото вино?

Розовото вино, както би съчетава ценните качества както на червено, така и на бяло. Това не е изненадващо, когато вземете предвид, че е направено от червено грозде, но използвайки технологията на производство на бяло вино: то започва да ферментира с кожата, която след това се отстранява.Резултатът от този метод е, че всяко вино от розе, като правило, е леко, доста ароматно и не много тръпчиво. Висококачественото розово вино съдържа не повече от 1% захари, тъй като в процеса на ферментация захарта в него се преобразува на сухо в алкохол. Що се отнася до съдържанието на алкохол, то все още не надвишава 11%. Всичко това означава, че това вино има много малко калории, от които всички толкова се страхуваме.

Пиенето на розово вино ще ни помогне да поддържаме цялостния тонус на тялото си. Тази напитка може да се използва и при нарушена сърдечна дейност - помага за поддържане на нормалното функциониране на сърдечния мускул. Той също така помага за прочистване на кръвоносните ни съдове, намалявайки холестероловите "плаки" в тях. Има мнение, че розовото може да се пие при заболявания на черния дроб и стомаха. Ако в резултат на дълго боледуване загубихме апетита си, а с него и радостно настроение, чаша розово ще бъде много полезна. Също така използването му е възможно при хипертония и колит. А в розовото вино има голямо количество калий и фосфор, което влияе положително на нервната система.

Могат ли бременните жени да пият вино?

Какво да правите по време на бременност, дали една жена може да пие вино - този въпрос се обсъжда широко в Интернет. Обикновено лекарите не препоръчват да пиете вино, както всеки алкохол, през този критичен период както за бебето, така и за бъдещата майка. В крайна сметка двойно натоварване пада върху тялото на бременната жена. Животът на бъдещото ви бебе, което тъкмо се подготвя да се роди, е достоен за вашата любов и защита. Разбира се, природата прави всичко, за да защити плода, развиващ се в утробата - имунитетът на майка му работи за него, осигурявайки всички важни хранителни вещества от кръвоносната система, които те имат за двама в този период от живота.

Могат ли бременните жени да пият вино

За съжаление, има общоприето вярване, че в малки количества, да речем, сухото червено вино не може да навреди на бременна жена. Както и хемоглобинът е добър за апетит. Но винаги трябва да помните: алкохолът, който попадне в кръвта на майката, също ще влезе в плода. Това е като да пиеш с бебето си. Е, какво - „не боли“? Нека не се заблуждаваме, веднага щом майка пие вино, дори „малко“, детето веднага ще получи дозата си етанол. И ако сравнявате теглото на възрастен и бебе? Веднага става ясно: за него това е гигантска доза!

Какви са последиците за плода, които алкохолът, пиян от майка му, може да причини? Достатъчно е да се каже, че това може да доведе до появата на така наречения вътреутробен алкохолизъм. И това води до такива тежки ефекти като дефекти в костите на черепа, намаляване на размера на главата на плода, намалено тегло и растеж на новороденото, непропорционално развитие на части от тялото, различни деформации на гръдния кош, патология на нервната система и дефектно развитие на вътрешните органи. Да не говорим за факта, че в самата бъдеща майка алкохолът може да причини нарушение във функционирането на много важни органи.

И най-неприятното е, че вероятността от настъпване на всички тези ужасни последици е много голяма, дори и с една доза алкохол. И учените дават такава плашеща статистика: при жени, които са пили алкохол по време на бременност, в 20% от случаите е регистрирана смъртта на новородено бебе. Така че, за съжаление, вредата, която виното нанася на развиващия се плод, превишава положителното въздействие на многото полезни съставки на тази любима напитка. Най-хубавото е да не рискувате здравето на бебето си и да отлагате пиенето до момента, в който можете да отпразнувате появата на нов член на семейството.

Как да отговорим на въпроса какво вино е полезно за здравето? Всички разгледани от нас аргументи ясно показват, че ползата от виното не е изобретението на любителите на алкохола, а научно доказан факт. В този случай червеното, бялото и розовото вино могат да донесат реални ползи за човешкото тяло.Единственото и задължително условие за това - когато пиете вино, трябва да покажете здрав разум и внимателно отношение към себе си и здравето си.

Видео: червено вино срещу бяло

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт