Какви витамини са полезни за кожата на лицето?

Кожата на лицето е под постоянно внимание на външни и вътрешни влияния. Метеорологичните условия и неизправността в организма веднага се отразяват на неговото състояние. И така, всичко е взаимосвързано - красива кожа, здраве, хранене, нервен и физически стрес и дори телесно тегло.

Какви витамини са полезни за кожата на лицето

Постоянният контакт с външния свят прави кожата предпазител всяка секунда. Затова тя е първата, която пое всички удари. Всъщност това е независим орган, който има определени функции и задачи. Основните от тях са:

  1. Не позволявайте на различни замърсители да влязат в тялото, включително атмосферни или химически.
  2. Защитете вътрешните органи с дермата и роговия слой.
  3. Не позволявайте на патогени да проникнат вътре.
  4. Предпазвайте от температурни промени.

Редица витамини помагат за поддържане на здравето и осигуряване на добро състояние на кожата.

Защо кожата се нуждае от витамини?

  1. В кожата на лицето има много нервни окончания. Благодарение на тях можете да усетите студа и топлината, болката и всяко друго докосване. Понякога поради липса на витамини кожата на лицето става много чувствителна.
  2. Кожата има важна цел - да предотврати навлизането на патогенна микрофлора в тялото. Той създава надеждна бариера за микроскопични паразити, така че те дори не могат да влязат вътре, дори ако те се натрупват на повърхността в големи количества. Но, ако целостта на кожата е нарушена, тогава през увредените области започва цяла инвазия. Защото са необходими витамини, които имат, наред с други неща, и заздравяващ ефект.
  3. Кожата на лицето е надеждно покрита със специална мазнина от мастни киселини. Именно тя прави епидермиса мек и осигурява влага. Съдържа себум и протеини, продукти на разпад и пот. Целият този състав не позволява на микробите да се размножават по повърхността на кожата. Когато се появят възпалителни процеси, киселинната реакция на кожната смазка веднага започва да се променя патологично. И крайният резултат се измества към алкална реакция. Витамините ще ви помогнат да поддържате правилния баланс.

Основни витамини за вашето лице

Човешкото тяло е проектирано по такъв начин, че да си помогне да компенсира липсата на витамини, като ги произвежда сам или избира от входящата храна. Кожните заболявания до голяма степен са свързани с липсата на необходимото количество от тези полезни вещества, като такива са особено важни за кожата на лицето:

Витамин А
Той влиза в тялото само от хранителни продукти и след това може да се натрупва, което не може да се каже за други витамини. Но в тялото той знае как да синтезира от провитамини, които принадлежат към групата на каротиноидите. Тези вещества се намират главно в зеленчуци, които са жълти или червени. Голямо количество се намира и в млякото и рибеното масло, яйчен жълтък и черен дроб, сирене и масло.

Липсата на ретинол ще повлияе на човек много бързо. Зрението ще започне да се влошава, лигавиците ще се възпалят, а кожата ще стане не само суха, но и груба, възбудена. Дефицитът на витамини ще доведе до факта, че регенерацията на кожата ще бъде много бавна, ще има бърз спад в силата, значително намалена устойчивост на различни инфекции.

За жителите на онези райони, в които предприятията, класифицирани като вредно производство, са разположени в екологично неблагоприятни райони, липсата на този витамин е много опасна, тъй като кожата на лицето ще се възпали доста често, следователно, с цел превенция, те определено трябва да включват животински мазнини в диетата.Ретинолът често се включва в състава на регенериращи кремове, този витамин е задължителен в комплексното лечение, когато се налага стимулиране на регенерацията на кожата.

Витамин D
Витамин D за лицето
На първо място, заслугата на витамина е, че той може да абсорбира калция от червата, като е основният регулатор на фосфорно-калциевия метаболизъм. Няма да бъде и костите ще започнат да омекват, зъбите ще започнат да се влошават. За кожата на лицето витамин, иначе наричан калциферол, е важен като вещество с регенериращ ефект, тъй като толкова често се включва в различни кремове.

Витамин Е
Той все още носи много тайни, тъй като не е проучен напълно. Но вече е добре известно, че предотвратява появата на бръчки бързо и предотвратява стареенето на кожата. Защитните му функции са много важни, защото този витамин се бори срещу свободните радикали, като ги предпазва от мастни киселини. Но тези вещества са много нестабилни, следователно би било лесно да ги унищожите, ако не бяха молекулите на витамин Е, които след време прекъсват молекулата на свободните радикали и след определена реакция напълно я неутрализират, а тялото изхвърля неутрализирания враг с урина. Ако няма антиоксидантна защита, особено витамин Е, мазнините ще бъдат унищожени. Това може да се определи, когато се появят сенилни петна по кожата. Тоест, имаше натрупване на мазнини, подобни на вещества, които бяха окислени от свободните радикали и е почти невъзможно да бъдат премахнати. Такива петна могат да се образуват в латентна форма в различни части на тялото - в нервната система, мастните клетки, мускулите, различни тъкани.

Ако вземем предвид, че клетките на тялото безкрайно усещат въздействието на свободните радикали, които унищожават клетките и ядрата, принадлежащи към тях, размножавайки се в костите им във високоскоростен режим, става ясно защо витамин Е е толкова необходим.

Учените откриха, че този витамин осигурява еластичност на тъканите, помага на сърдечно-съдовата система да функционира, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, бързо ги разтваря и служи като вазодилататор. Освен това нормализира действието на мускулната система. Доста много витамин Е в растителните масла, особено в памука, царевицата и слънчогледа, както и в зърнените зародиши.

Витамин К или Капатрон
На първо място, той помага да се образува протромбин в черния дроб, без който коагулацията на кръвта е невъзможна. Нарушаването на кожата, кървенето на рани се лекуват задължително с включването на този витамин в терапевтичния комплекс. При недостатъчно количество витамин малките кръвоносни съдове, особено капилярите, често започват да се разрушават и в резултат на това се появяват синини. Насърчава по-добрата чревна подвижност, освобождавайки организма от токсини, което също се отразява на доброто състояние на кожата.

Витамин С
Витамин С за лицето
За разлика от предишните, витамин С е водоразтворим. Можете да го причислите към най-активните, тъй като той успява да участва във всички метаболитни процеси. Той може да синтезира колаген, следи добрата пропускливост на стените на капилярите, така че те запазват еластичността и здравината си, помага за синтеза на много хормони, повишава защитните свойства, което се отразява и върху кожата на лицето. Липсата на витамин намалява еластичността на кожата, повишава нивото на холестерола в кръвта, нарушава метаболитните процеси.

Цяла група витамини е важна за подобряване състоянието на кожата на лицето!

Много витамини, принадлежащи към група В, са необходими за поддържане на кожата в отлично състояние. Целият комплекс от тази група се намира предимно в семената и зародишите на зърнените култури, в дрождите и черния хляб, картофите и зеленчуците.

Витамин В1 участва в въглехидратния метаболизъм, не позволява изчерпването на нервната система. Действа като отличен антидепресант, облекчава умората и нарушенията на съня. Използва се при лечението на различни възпалителни процеси по кожата.

Витамин В2. Именно поради липсата на кожни заболявания възпаляват лигавиците, ъглите на устата, кожата на устните става суха и кърви и се появяват множество лезии на кожата. Така влияе на патологичното нарушение на трофичната функция на нервната система. Този витамин спомага за нормалното функциониране на метаболитните процеси, особено по време на окисляването на въглехидратите, аминокиселините, а също така допринася за нормализирането на окислително-възстановителните реакции.

Витамин В3. Значително влияе на противовъзпалителните процеси на кожата, защитава лигавицата. При недостиг обикновено се наблюдава тежка суха кожа, нарушена е пигментацията.

Витамин В6 присъства в протеиновия метаболизъм. В козметологията се използва за спасяване на хората от голяма секреция на себум, за борба с мъртвата кожа и за възстановяване на растежа на ноктите.

Когато избирате комплекс от витамини за грижа за кожата, уверете се, че той съдържа гореописаните, които са най-важни за кожата.

Видео: витамини за кожа на лицето през лятото

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт