Как да направим цъфтеж на орхидея у дома

Ти ходеше по улицата. Гледаш в прозорците на непознати, какъв грях да скриеш. Просто погледнете не живота на някой друг, а цветята. Винаги беше интересно какво растат хората на первазите на прозорците. Днес орхидеите са на мода. Какви нюанси няма да видите!

Как да направите цъфтеж на орхидея

Случва се, че не. Тропическата красавица не иска да зарадва собствениците с нейното великолепие. Но ако го направите правилно, тогава той може да цъфти без прекъсване почти 9 месеца. Тогава той ще си почине и отново ще се похвали с красота.

Как да направим цъфтеж на орхидея у дома? Да, лесно. Обикновено погрешно се смята, че това растение е настроено, изисква специални грижи и благоговение. Така че щастливите собственици танцуват с тамбур в близост до него. И всичко това е необходимо, за да се приближат условията за задържане до естествените. Така че правим тропиците у дома!

За осветяване

В природата орхидеята се използва за отглеждане в частичната сянка на големите дървета. Тоест, има много светлина, но тя не удря директно растението. Затова поставяме чаровната жена на най-слънчевия прозорец, южният е перфектен. Но не забравяйте да разпръснете светлината. Покриваме с хартия, завеса, щори, парче плат.

Или не се притесняваме с частична сянка, а създаваме изкуствено осветление с необходимата мощност с помощта на фитолампи. Обикновените нажежаеми жички няма да работят, те просто ще изгорят растението.

Не се обръщайте

При естествени условия орхидеите не отиват. Абсолютно. Следователно ние не влачим тенджерата от място на място. Препоръчително е дори да не го въртите около оста си. Това не е слънчоглед, за да се върти за слънцето.

Ако има сериозна нужда от преместване на орхидеята в друго местообитание, не забравяйте да си направите бележка върху саксията, преди да я прехвърлите. И вече на ново място, сложете го от онази страна към светлината, която беше преди.

Гледайте краката си

Орхидеите се продават в прозрачни саксии. Несъзнателно, някои след покупката го трансплантират в светлоустойчив контейнер. Не можете да направите това Кореновата система на това растение участва активно в процеса на фотосинтеза. Например в природата корените са прикрепени към кората на дървото, върху което расте красавицата. Само малка част прониква под кората. Всички останали висят отвън и са красиво осветени.

Това означава, че у дома е необходимо да се осигури възможно най-много светлинен достъп до кореновата система.

И още нещо. Периодично оглеждайте корените. Когато започне гниене, те променят цвета си. Трябва спешно да изберете вашите прелести от субстрата или кората. След това отсечете гниещи корени със стерилен нож или острие, като вземете част от здравата тъкан. След раната определено трябва да изгорите с обикновена медицинска зелена. И субстратът ще трябва да бъде напълно заменен с нов.

На Съвета. Орхидеята ще расте до глинените стени на саксията. А предлагането там е нула. Тя трябва да е стъклена или пластмасова. Най-правилните материали и перфектни. По-добре пластмаса, по-лесно е да направите много странични дупки в нея, така че кореновата система да диша свободно.

Влажност на въздуха

Припомняме от учебния курс по география климата на тропиците. Вероятно всеки знае, че влажността там е извън мащаба. Затова създаваме изкуствен микроклимат. Около поставяме допълнителни контейнери с вода. Освен това непрекъснато (до три пъти на ден) пръскайте въздуха наоколо. Не самото растение, а въздух! Ако няколко капки попаднат върху орхидеята, тогава това не е страшно. Но опитайте се да не допуснете това.

Пребройте листата

Повечето орхидеи започват да цъфтят само когато развият поне 7 истински листа. Това съответства на приблизителна възраст от 1,5 години.Ако вашата красавица хвърли пъпките по-рано, тогава след цъфтежа, тя може да няма достатъчно сили, за да се възстанови. Тогава ще трябва да го лекувате и защитавате много дълго време.

Когато купувате растение в магазин за цветя, не забравяйте да броите листата. Ако има по-малко от 5 и цъфтежът е в разгара си, тогава откажете покупката. Това е изкуствена стимулация за появата на пъпки. Жалете нервите си. Колко от тях ще останат в саксия с болно растение?

На Съвета. Все пак се осмелиха и се сдобиха с доста троха, но с пищно цвете стебло? Търпението и съжалението ти са безкрайни. Пригответе се за дълъг период на рехабилитация. За растение, а не за теб.

Наторете правилно

Орхидея за пълна отметка на цветни пъпки и дълъг цъфтеж се нуждае от горна превръзка. Най-подходящите торове за това са тези с високо съдържание на фосфор и калий. Но високото съдържание на азот и подобни минерали силно инхибира цъфтежа. Но това помага да се развие буен храст на зеленина.

Затова захранваме малката орхидея с азот и след това преминаваме към по-подходящо презареждане. Само без фанатизъм! Спазвайте стриктно всички инструкции на опаковката. И не изливайте тор в очите. Излишъкът от минерали е толкова разрушителен, колкото и липсата им.

Водата правилно

Кой е какво и отново сме за тропиците. Как се проявява in vivo? Дългият дъждовен сезон отстъпва на леко сух период. Така правим същото.

Правилно поливане за цъфтящи орхидеи

Първо поливаме орхидеята дълго и обилно и след това рязко намаляваме поливането. Заводът разбира, че е време да се произведе баничка. Всъщност опрашителите на насекоми не летят в дъждовно време. Затова едва след прекратяването на изобилното снабдяване с влага може да се очаква цветя.

Ако постоянно навлажнявате корените с малко количество вода и не правите почивки, тогава нямате търпение за цветя.

Говорейки за сезона на дъждовете. Почти всички видове орхидеи имат много малки семена. А в природата те се срещат на много километри от майчиното растение. Може ли вятър да ги е отнесъл досега при дъждовно време?

Казват, че появата на цветя много добре стимулира пръскането на топла вода директно със самото растение в продължение на две седмици. Температурата на водата е приблизително + 35 ° С. Може би орхидеята възприема такава процедура като сезона на дъждовете.

Ние управляваме стреса

И какво? Направиха всичко според препоръките, танцуваха с лула близо до саксията, запалиха истинска тропическа джунгла в стаята. А коварната орхидея, така или иначе, отказва да цъфти!

Тогава й направете стресова ситуация. Краткотрайният шок ще доведе растението да цъфти. Защото красавицата ще помисли за близката смърт и ще побърза да остави потомство след себе си.

Рязка промяна в температурата. Например, поставете орхидеята в стая с температура 6-8 ° C по-ниска от обичайната за 12 часа. Не е необходимо да мислите за промяна на осветлението. Cutie изсумтя и се нуждаеше от шейк.

Такъв трик е лесно да се направи през пролетта или есента, като го поставите в подходящото време до отворения прозорец или го изнесете на балкона. Само вижте, че няма течение, тропиканците не харесват това много.

Зимата е още по-лесна. Просто преместете орхидеята по-близо до батерията за централно отопление през деня, а през нощта, напротив, избутвайки я настрани. Само не забравяйте да навлажнявате въздуха по-често. В противен случай, вместо да стимулирате цъфтежа, ще получите изсъхнала зеленина. Или покрийте батерията с дебело одеяло за една нощ. Отворена през деня.

Спрете поливането. Принципът на работа на водата е описан по-горе.

Отказ от торове. Възможно е току-що да нахраниш красотата си. Спрете да й давате тор и всякакви торове. Абсолютно. Все пак отглеждате цвете, а не угояващо прасе.

Промяна на осветлението. За един ден те поставят орхидеята на по-тъмно място. Или само един ден те не се пълнят с помощни лампи. Методът не работи ли? Така увеличаваме жестокото време за цял месец.И нищо страшно няма да се случи с орхидеята, ако тя седи в тъмнината 30 дни. Например в банята. Там е доста тъмно и много влажно. Добро място в кухнята под мивката. Просто не забравяйте да премахнете домакинските предмети от там. Не убиваме орхидеята, а й помагаме да започне да цъфти.

Редовно нощно охлаждане. Правете в началото или в края на лятото, когато вече е горещо следобед, а през нощта температурата се задържа на + 10-15 ° С. Едноседмично обучение в такива условия и орхидеята ще цъфти като хубава!

Изрязване. Случва се орхидеята да пусне стъбло на цветя, а самите цветя да не се виждат. Така че ще го режем. Търсим бъбреци. Те са много ясно видими на дълъг стълб. Ние броим 3 парчета и смело мачкаме с нож или острие. Само не с ножици! Те смачкват нежните влакна на растението. Един обикновен нож, потопен в антисептик. След такава прическа орхидеята започва да цъфти бързо и великолепно.

Недобросъвестните продавачи интензивно обработват орхидеи с всички видове стимуланти на растежа. И с дози, които могат да накарат дори слон да цъфти. Можете също да опитате някакъв химически агент. Само в адекватни дози. Но е препоръчително да използвате тези мерки само когато вече сте изпробвали всички възможни методи и сте се отчаяли да видите как вашият домашен любимец цъфти.

Даваме почивка

Не можете да накарате орхидеята да цъфти веднага след края на предишния цъфтеж. По това време започва период на почивка от около 4 месеца. През този период растат нови листа и корени, растението придобива сила и сила. Изчакайте момент и не забравяйте да се грижите за вашия домашен любимец. Тя се нуждае от вашето внимание, рядко обилно поливане и горна превръзка. И въпреки това, често това е периодът на покой - това е най-доброто време за пренареждане и трансплантация на растението. Докато е заспал наполовина, няма да почувствате силен дискомфорт след вашите манипулации. Възползвайте се от такъв удобен момент.

Как да направим цъфтеж на орхидея у дома? Какво си ти! Никой не мислеше да насилва. Това е твърде бездарно. Само малко стимулиране, стимулиране или подпомагане на цъфтежа - това е нашата задача. Изпълнявайки всички препоръки, тази задача е напълно осъществима без много усилия и икономически разходи.

Видео: как да постигнете цъфтеж на орхидеята

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт