Как да накараме каланхое да цъфти у дома

И така Купихте красив пищен храст Каланхое. Зарадва те цялото лято с великолепието си. И след това обиден. Избледнял, удължени дълги клони, на някои места стърчат листовки. И вече не дава цветя. И вие се грижите, както трябва, поливате през цялата зима от сърцето, оплождате, купувате специални лампи. И така, да му свети поне 15 часа на ден. Но той не! Изпъва се като плашило в саксия и в него няма бивша декоративност.

Как да накараме каланхое да цъфти

Как да накараме каланхое да цъфти у дома? Много просто. Необходимо е да танцувате по-малко на него и да се отдадете на всякакви капризи. Подредете за него „сладък“ живот. Тогава ще цъфти като сладко. Сега нека разберем какво трябва да се направи.

За всяко растение цъфтежът е размножаване. И идва, когато настъпят тежки времена. Тоест, растението разбира, че му остава само малко да живее. Ето защо е спешно да се потомство. Или, напротив, домашният любимец ще се радва, че е оцелял в трудни години и ще цъфти от радост. Така или иначе, но трябва леко да усложните живота на капризната каланхое.

Тоест създаваме изкуствена зима. Растението идва от тропиците. А студеният сезон там изобщо не ни е сняг и слана. Тропическата зима включва:

 • студен въздух
 • кратки дневни часове
 • слаби валежи
 • оскъдна скалиста почва

Именно от това знание ще танцуваме. През целия студен сезон ще държим Каланхое в екстремни условия. А през пролетта ... какво ще се случи - прочетете по-долу.

Студен въздух

Не, няма да го извадим на студа. Това е напълно излишно. Но за да понижите температурата на околната среда от градуси до + 13-15 ° C - това е всичко. Поставяме саксията между рамките или често проветряваме. Затваряме радиаторите с дебело одеяло или кърпа. Поставяме следващите снежни топки или парчета лед в отделни палети. Слагаме около пластмасови бутилки със замръзнала вода.

Можете дори да поставите топла лоджия или балкон. Или в най-студената стая в къщата. С една дума, излезте, колкото можете. В противен случай няма да има цветя за вас.

Кратки дневни часове

За пълния цъфтеж на Каланхое е необходимо да се осигури осветление не повече от 10 часа на ден. Това е приблизителната дължина на дневната светлина през зимата в тропиците. Това означава, че през есента се покриваме плътно от светлината. Черна торба, картонена кутия, голяма тенджера или тиган ще свършат работа. А през зимата малко светлина. Общо трябва да се окаже само 8-9 часа. Това е най-оптимално за образуването на пъпки.

Слаби валежи

През зимата вали сняг, а на юг вали. В тропиците зимата е най-сухото време на годината. Може би веднъж месечно и пристига облак, пръска малко вода. И няма роса, защото и дневна горещина няма.

Каланхое цъфти

Така правим същото. От октомври до края на февруари поливайте каланхое веднъж месечно. Не гледаме обидените му увиснали листа. Той ви заблуждава. Това е сочно! И в издънките му има достатъчно влага, за да понася сухи времена.

След като се поддадете на неговия трик и се наливате по-често, това е всичко. Можете да се сбогувате с пролетния цъфтеж до следващата година.

Между другото, трудно е да го наречем поливане. Леко овлажняване на почвата. И това, само защото въздухът в апартамента през зимата често е сух.

На Съвета. За да не забравите следващата дата за поливане, запишете в календара. Или, още по-удобно, да сложите бележка на телефона. В точното време той ще ви напомни с призив за необходимостта от поливане.

Постна камениста почва

Тропиците са не само джунгла с мазен субстрат от вековния компост. Тропиците също са пустини, планински и равнинни. Тук в планините с камениста бедна земя и повечето видове каланхое расте. Там няма нищо специално за ядене, кореновата система също няма къде да се обърне.

И вижте какво имате? Саксия с размерите на добра вана, тор почти с лопати. Какви са вашите цветя? Вашето каланхое просто се угоява. Спешно трябва да се промени всичко!

Ние вземаме малък капацитет за кацане. Това е само малко повече от кореновата система, на сантиметър от силата. Ние събираме почвата така:

 • пясък
 • дребен чакъл
 • градинска земя
 • въглища
 • торф

Приемаме всичко на равни части. Без съмнение сместа се оказва жестока и груба. Но тогава най-близо до природните реалности. Това е мястото, където трансплантираме каланхое. Нека да разбере къде зимуват раците и как да лиши домакините от цъфтеж.

Естествено, без тор. Изобщо не е капка. И дори да дадете трохи от органиката на друго цвете. Каланхое ще компенсира през пролетта и лятото, когато ще го третирате с торене за буен и ярък цъфтеж.

Прищипете всичко!

Е, мислите ли, че тук приключиха всички танци? Но те не предполагаха! Сега верният ви каланхое отново ще се опита да ви заблуди. Той ще натрупа издънки. Твърдо и твърдо. Да се ​​превърне в онова много омразно плашило с дълги клони.

Какво да правя Притискане! Безмилостно и без съжаление. Без да пропуснете нито едно бягство. Чакаме появата на три листа, а четвъртият праймер се откъсва заедно с парче от дръжката. Продължаваме тази прическа до края на февруари. В този момент ще имате спретнат кръгъл и плътен храст, а не тире като лък отстрани.

пружина

В началото на март започваме да даваме на Каланхое повече светлина. Повишете температурата малко. Възобновяваме редовното поливане и горната превръзка. Тоест завършваме изкуствената зима, правим пролетта. След наистина спартански условия, растението с голямо облекчение ще започне да расте пъпки. И тогава ще цъфти. Освен това процесът може да продължи до август без прекъсване.

След цъфтежа

След като разгледате цветята, не можете да пуснете нещата сами по себе си. Задължително е да режете цветни стъбла строго под самите листа. И да продължи формирането на растението до началото на ноември. И там отново повтаряме цикъла и подреждаме изкуствена зима.

каланхое

Освен това, през цялото време на цъфтеж, ние винаги се отдадете и отдадете на цветето. Поливайте редовно, като се обличате периодично. Все още не пипаме издънките и листата, даваме много светлина. През този период каланхое ще получи достатъчно хранителни вещества, за да оцелее суровата зима.

Полезни съвети

 1. Сега индустрията предлага голямо разнообразие от сортове каланхое. Ако е възможно, изберете растения с жълти цветя. Те са най-непретенциозните и цъфтят сами, без шокова терапия.
 2. Най-взискателните сортове са с бледо розови цветя. Дори при всички спазване и сурови условия през зимата, такива растения почти никога не цъфтят у дома.
 3. Моля, обърнете внимание, че каланхое в офиси или офиси цъфтят красиво и буквално превъзхожда здравето ви. Всичко е за къса дневна светлина. В края на краищата те работят там от 8 до 17. Само това, от което се нуждаете. В същото време забравете да поливате. Резултатът е очевиден.
 4. Ако, след всичките си танци, Каланхое все още упорито отказва да отглежда пъпки, тогава го направете катаклизъм. В продължение на 25 дни го поставете в тъмна, хладна килерче, в шкаф в кухнята или го поставете под мивката. След това излезте и продължете да се грижите, както сте свикнали. Нямаше такова нещо, че след преживян стрес, Каланхое не цъфтеше.

Как да накараме каланхое да цъфти у дома? Всичко е просто. Трябва да бъдете по-строги с него и да спрете да съжалявате. Елиминирайте и най-малките грижи и ще бъдете щастливи. Цяла пролет и лято - пищна цъфтяща корона.

Видео: как да накарате каланхое да цъфти

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
Нина
Нина

Тя се засмя сърдечно. Толкова смешно да разказвам. Благодаря ви

Галина
Галина

Страхотно, благодаря! Четем с интерес съпруга ми.

wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт