Как да си направим виолетов цвят у дома

Как да направите виолетов цвят в домашни условия? Интересен въпрос. Сенполия е толкова мрачно растение, че е невъзможно да се насили. Тя може да създаде благоприятни условия, като премахва негативните фактори. Тогава виолетовото просто ще трябва да ви даде великолепна капачка от красиви пъпки.

Как да направите виолетов цвят

Размер на саксията и състав на почвата

Всичко започва с контейнер за растението. Начинаещите производители на цветя погрешно засаждат виолетка в тежък съд. Те смятат, че колкото по-голям е обемът, толкова по-великолепен и изобилен ще бъде цъфтежът. Те просто не знаят един трик.

Виолетката започва да цъфти само когато корените й са почти напълно обвити в земна бучка. До този момент пъпките не могат да чакат. Виолетката не зависи от вас, тя трябва да изгради кореновата система. Следователно, той трябва да бъде засаден в малък контейнер.

Как да изчислим размера на гърнето? Всичко е просто. Измерваме приблизителния диаметър на изхода на листата и разделяме на три. Получената цифра ще бъде диаметърът на подходящ капацитет. Например, вашата виолетка от върха на един лист до върха на противоположния 16 см. Правим необходимите изчисления. Оказва се, че саксията трябва да е с диаметър само 5 см.

На Съвета. Не се страхувайте, че такъв обем почва е твърде малък за растението. Всичко е в рамките на необходимата норма.

Говорейки за почва. Вероятно се влачат от градината? Да, и се изсипва директно върху градината. Разбира се, едновременно претеглят семена от плевели, всякакви гадни бактерии, ненаситни ларви. Браво! Какви са вашите цветя? Горната почва в градината почти винаги се изчерпва. Какво да ядем там виолетови листа, да не говорим за пъпките.

Не, никой не трябва да бяга, за да купи земя в магазин. Напълно е възможно да го направите сами. Просто трябва да знаете някои нюанси. Виолетките обичат киселата ягода. И къде е това? Точно под коледни елхи или борове. Само тя е твърде гъста там. Трябва да се разрежда с чист пясък и насипен торф. За предпочитане, в равни пропорции.

Ако сте истински фанатичен производител, тогава със сигурност има вермикулит или перлит в запасите. Те също могат да разхлабят гъста почва. Сега можете да засадите теменужка. На такова богатство, но не цъфти? Това е грях.

И още нещо. Пресаждайте виолетово на всеки 7-8 месеца. Това не е да увеличите обема на съда. Просто през този период земята обикновено се изчерпва, върху нея се образува солено покритие. Целта на трансплантацията е напълно да замени почвата.

На Съвета. Около веднъж месечно подкиселявайте почвата в саксия с виолетово. Това може да стане чрез добавяне на щипка лимонена киселина на литър вода. Или замяна на горната 1,5-1,8 см почва с нова.

Осветление и температура на въздуха

И така, със земята се подреди. Виолетовата все още не цъфти, а само листата се дърпат. И защо тя ги дърпа, когато трябва да ги разпръсне с широк изход? Тя иска светлина, ето какво. Друга тайна за цъфтежа е доброто дифузно осветление за поне 13 часа на ден. Особено важно е да осветявате капризите вечер, сутрин тя ще има достатъчно слънце.

Необходимо е да се напълнят със специални фитолампи. Обикновена лампа за дневна светлина също е доста подходяща.

Между другото, на южния прозорец на виолетовата ще има достатъчно слънчева светлина. Това е точно преките, които са в състояние да го изгорят напълно. Затова не забравяйте да го засенчите с бяла хартия, леки щори или плътен тюл. Важно е да разпръснете слънцето, а не да го блокирате.

Относно температурата. Тя трябва да е стабилна. Виолетовата поставя най-голям брой цветни пъпки при приблизително + 16-17 ° С. С повишаване на температурата броят на пъпките намалява. При спускане кореновата система престава да работи. Максимално допустимата стойност е + 24 ° C. Отгоре е прагът.

Как да понижим температурата в близост до виолетовото през лятото у дома? Тези, които имат климатик у дома, няма от какво да се притесняват. Е, други градинари ще трябва да се погрижат. През лятото можете периодично да проветрявате теменужките, особено през нощта, когато е хладно. Следобед поставете пластмасови бутилки лед до саксиите.

През зимата температурата в някои къщи понякога е твърде висока. Но по това време на годината е по-лесно да вземете снежна топка и да я поставите до саксиите на чиния. Можете дори да покриете радиатора под прозореца с дебело одеяло, дебело одеяло или кърпа.

Между другото, под саксията трябва да поставите нагревател. Това може да бъде дървена дъска, коркова стойка, плоча от пяна или парче подложка от пяна. Тогава корените няма да замръзнат и работата им ще бъде стабилна.

Като цяло в по-голямата си част виолетовият цъфтеж на теменужки се основава именно на стабилността. Ако изпълнявате всички процедури за грижа стриктно според графика едновременно за дълъг период, тогава виолетовото ще свикне с редовността. И с удоволствие ще освободи пъпки.

И ако грижата е временна, както си спомниха - наливат я или я оплождат така, няма време за мазнини. Какви цветя, самата теменужка щяха да бъдат извадени.

Поливане и влажност

Тези фактори са важни и за цъфтежа. Правилното и навременно поливане позволява на виолетовата да бъде сигурна, че може да издърпа всички цветя. Ако пиете дама от време на време, тогава какво чакате? Запомнете стабилността.

Поливане на теменужки

Просто не поливайте виолетовото като другите цветя - отгоре или чрез поръсване. Необходимо е да се организира система за фитил. Или внимателно изсипете малко вода около ръба на саксията, за да не падне върху листата. Но най-удобният начин е гмуркането. Поставете саксия с виолетово в голям съд, изсипете топла вода. След 15 минути го извадиха, оставиха излишъка да се отцеди и се върнаха на първоначалното си място.

Влажността също има значение. Какъв е смисълът от разтварянето на цветята, ако те все още скоро са увяхнали от сухота? Нека виолетовата да мисли, че всичко е в ред с количеството вода в микроклимата в стаята. Това е много лесно да се направи. Има голямо пространство за въображение, можете да изберете само:

  • До цветята поставете допълнителни контейнери с вода.
  • Периодично пръскайте въздуха около теменужките от бутилката със спрей.
  • Мокра експандирана глина или торф се поставя върху широк палет.
  • През зимата покриват радиаторите със сурова кърпа и я навлажняват, докато изсъхне.
  • На чинийка лежи сняг или лед наблизо.

Всички методи са напълно осъществими у дома. И ползите са огромни. Основното е да го правите редовно и без дълги почивки.

торове

За да започне виолетовото да цъфти, то се нуждае от необходимото количество хранителни вещества. Ако тя не пропуска никакви минерални елементи, тогава няма да видите цъфтеж. Тук листата биха подкрепили да корените, а собствениците изискват пъпки!

Не забравяйте редовно да храните своята дама с пълна гама минерални торове. През пролетта, лятото и есента - веднъж на 8-9 дни. През зимата можете леко да ограничите храната. Но, ако в студения сезон виолетовата ви е на път да цъфти, тогава в никакъв случай не променяйте режима. Отново прословутата стабилност.

На Съвета. Ако промените тора или дозировката по време на появата на пъпките, те просто ще изсъхнат, преди да цъфтят.

Вредители и болести

Е, за какви цветове мечтаете, ако виолетовото ви е болно? Или изведнъж тя е победена от гнусни насекоми? Първо елиминирайте тези неприятни фактори. И не провокирайте появата на нови.

Виолетово заболяване

Например, твърде ниската температура на въздуха или водата за напояване - това са преки фактори за появата на гниене. Или появата на гъбичка върху растение. Мислите ли, че това е мястото? От неграмотни грижи. Здравата, пълна с тела виолетка има собствена силна защитна система. Ако прищявката е буйна и весела, тогава от нея не се страхуват никакви спори и бактерии.

Отколкото тогава да се лекува с виолетово, по-добре е да й помогнете с превенцията.Добавете фитоспорин или ем препарати към поливната вода и почвата за засаждане.

И откъде идват вредителите? От други цветя в къщата. Пристигане от улицата. Изкачете се от незамърсена почва. Или за топлия сезон извадиха виолетка в градината, на балкона, лоджията. Мислите ли, че всичко ще се получи? Няма да стане. Някои боклуци няма да престанат да се възползват от гостоприемството на вашата елегантна и излъскана красота. Със сигурност ще се засели от долната страна на листата или в корените.

И да ги извадите ще бъде трудно. В крайна сметка пухът върху листата не е толкова лесен за намокряне. И къде можем да чакаме цветя, когато всички питателни сокове пият насекоми?

На Съвета. Не забравяйте периодично да инспектирате теменужките за наличие на болести или вредители. Освободете се от неканени гости своевременно.

Екстремни методи

Понякога домакините така или иначе танцуват около теменужката и я облизват и целят. Но тя, такава дама, все още не се отдаде на цветя. Някои източници препоръчват да се даде малко растение на растението. Един вид шок.

За да направите това, оставете горните 6-7 листа в изхода, останалите долни отсечете всичко. Раните се сушат в продължение на 2 часа. Тогава теменужката се трансплантира в нова почва, но не се поставя в небесни условия, а на тъмно, хладно място. Например в килера или под мивката в кухнята. Около 28 дни.

През това време дамата се полива веднъж, за да не спира изобщо. След това те се извеждат на светлина и се връщат в обичайното си местообитание, при всички идеални условия. Ако след месец виолетовата не започне да цъфти, тогава процедурата се повтаря.

Отново изрязване на листа и по-нататък в списъка. Според прегледите, понякога е достатъчен един такъв шок, за да може виолетовото цъфти непрекъснато до шест месеца.

Методът е жесток, но много ефективен. Само след цъфтежа не го повтаряйте отново. Дайте почивка на виолетовата.

На Съвета. Когато повтаряте процедурата, не дърпайте силно кореновата система. Опитайте се да запазите колкото се може повече малки корени за хранене. В противен случай, вместо пъпките, виолетовата ще изразходва цялата си енергия за възстановяване.

Как да направите виолетов цвят в домашни условия? Няма начин. Възможно е да се дразня. Ако след всички идеални условия и компетентно напускане, капризното момиче все още отказва да цъфти, тогава не режете мозъците си и не трепете нервите си. Отглеждайте други цветя. Теменужките не те харесват.

Видео: защо виолетките не цъфтят

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт