Как да замразим шампиньоните за зимата

Лятото е времето за прибиране, консервиране и приготвяне на сладко. Природата ни дава много пресни зеленчуци, плодове, горски плодове и гъби, които не само можете да угостите, но и да се запасите за зимата. Съвременните хладилници и фризери са в състояние да запазят продукта почти непокътнат. Замразяването е един от най-безопасните, най-полезните и ефективни начини за съхранение на плодове и зеленчуци. И въпреки че след ниски температури продуктите губят своята хрупкавост и първоначален вид, но витамините им се запазват почти напълно. Днес ще научите как да замразите шампиньони за зимата, как да го направите правилно, запазвайки вкуса и предимствата на продукта.

Как да замразим шампиньоните за зимата

Предимствата на шампиньоните

Гъбите, заедно с картофи, месо и тестени изделия, са основното ястие на руската трапеза. Гъбите се варят, пържат, мариноват и от тях се правят всякакви пайове и гювечи. В една успешна година с гъби можете да съберете до сто килограма от този полезен продукт и то почти безплатно. Ще трябва да харчите пари само за пътуване до места, отдалечени от магистрали и градове. В крайна сметка, както знаете, гъбите абсорбират токсини и е крайно нежелателно да ги събирате по натоварени пътища.

Шампиньоните се характеризират с висока хранителна стойност и ниско съдържание на калории. Редовната консумация на шампиньони нормализира обменните процеси. Тези гъби се ползват от хора, които следят теглото си. Шампиньоните ефективно понижават холестерола в кръвта. В такива гъби има много лесно смилаем протеин, който служи като основа за растежа на мускулите, зъбите и костите. Между другото, в шампиньоните има повече протеин, отколкото в яйцата и дори месото.

Голямо количество калий в шампиньони има положителен ефект върху функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Гъбичката има прекрасен ефект върху нервната система - успокоява, облекчава депресията и натрапчивите мисли. Шампиньоните съдържат същото количество фосфор и калций, както в рибата. Тази гъба е наситена с фолиева киселина, която е много малка в другите растителни и животински продукти. Изсушените шампиньони служат като отличен антиоксидант в случай на хранително отравяне. Гъбите също влияят на умствените способности, активират паметта. Трябва да ядете гъби поне веднъж седмично. Но за да се насладите на този продукт през цялата година, трябва да го замразите правилно.

Как да замразите шампиньони

Най-добре е сами да вземете гъби за замразяване. В този случай ще сте сигурни в произхода на продукта. Както бе отбелязано, по-добре е да събирате гъби за замразяване в екологично чисти райони, далеч от магистрали, фабрики и градове. Гъбите трябва да бъдат замразени възможно най-бързо след събирането - пресният продукт се съхранява за по-дълго време.

Как да замразите шампиньони

  1. Като начало гъбите се измиват в топла вода, така че краката и шапките да са леко задушени. Като такива, те ще бъдат по-лесни за почистване.
  2. След измиване гъбите трябва да бъдат изложени върху хартиена или кърпа кърпа, за да се отървете от излишната течност. Това е много важно - гъбите с излишна влага няма да се съхраняват дълго време, а след размразяването те ще бъдат тъмни и развалени. Гъбите трябва да се сушат най-малко 20 минути.
  3. Когато гъбите изсъхнат малко, те трябва да бъдат почистени. Изстържете всички тъмни петна от капачката на гъбите. Кракът е по-добре да се отдели от капачката. Първо, беленето на гъби е много по-удобно. Второ, като сте отделили крака, не можете да се притеснявате, че гъбата ще се счупи. И трето, натрошените гъби се размразяват много по-лесно и по-бързо. Не забравяйте да отрежете дъното на стъблото, което е в контакт със земята.
  4. Нарежете гъбите на кубчета или филийки, размерът, от който се нуждаете.Съсредоточете се върху факта, че след размразяване вече няма да имате възможност да смилате гъби, по-добре е веднага да ги нарежете на такива размери, които са подходящи за готвене на това или онова ястие.
  5. Гъбите могат да бъдат замразени в пластмасови контейнери или найлонови торбички. Потопете гъбите в торбичка, по възможност отстранете излишния въздух и плътно обличайте шията, така че гъбите да не абсорбират външни миризми. Замразете гъбите на порции, за да размразите количеството продукт, необходимо за едно ястие. Не замразявайте напълно гъбите - многократното замразяване ще ги лиши от вкус, добро и мирис. Ако замразите гъбите в пластмаса, изплакнете добре и изсушете съда.
  6. Има един много фин нюанс при размразяване на гъби. Повечето продукти се препоръчват първо да се размразят в хладилник и след това да се добавят към ястия, за да се запазят ползите. Гъбите не трябва да се размразяват, в противен случай те могат да станат черни. Просто вземете торбичка с гъби и ги изсипете в супата, в тигана или във фурната.
  7. Гъбите могат да бъдат замразени не само пресни, но и пържени и варени. Варенето на гъби не е трудно - добавете обелените гъби във вряща вода и гответе 10 минути след като заври. След това гъбите трябва да бъдат нарязани (ако е необходимо), изчакайте, докато изстинат и замръзнат. Гъбите се запържват по същия начин като другите гъби - с добавяне на олио и докато течността се изпари напълно. Замразяването варено и пържено дава ясно предимство - шампиньонът след размразяване не се нуждае от допълнителна топлинна обработка - той може просто да се нагрява и да се яде.
  8. Замразените гъби могат да се съхраняват около шест месеца.

В допълнение към замразяването, гъбите могат да бъдат осолени, мариновани или сушени. Все пак не забравяйте, че само замразяването ще ви позволи да запазите всички витамини и полезни свойства на този протеинов продукт.

Имайки във фризера няколко опаковки със замразени шампионки, не можете да се страхувате от внезапни гости или бързи вечери. Готовите гъби могат да се добавят към бульона, смесени с картофи или запечени със сирене. В резултат на това ще получите бързо, вкусно и богато ястие за цялото семейство. Пригответе шейна през лятото, не забравяйте да направите препарати от вкусни и здравословни шампионки!

Видео: как да замразите шампионки

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт