Как да замразите лисичките за зимата: 4 начина

Лисичките се считат за един от сортовете на най-полезните гъби. Те получиха името си поради характерния червен цвят. Лисичките са предимно горски гъби, известни с уникалния си вкус и приятен аромат. Гъбите съдържат много хранителни вещества и витамини, като същевременно остават с ниско съдържание на калории.

Как да замразите лисичките за зимата

Характеристики на приготвяне на лисички за замразяване

 1. Този сорт гъби губи малко вкуса и аромата си при мариноване, така че те трябва да се консумират главно пресни. Често лисичките се замразяват за зимата по различни начини.
 2. За да замразите гъбите, ще ви трябват прясно събрани екземпляри, които нямат дефекти. Също така, лисичките са известни с това, че не могат да бъдат червеи. Ето защо, преди да замразите, обърнете внимание на силни и цели плодове.
 3. Останалите гъби се консумират най-добре в близко бъдеще. Не охлаждайте прясно набраните лисички, защото след подобни манипулации те ще придобият горчивина. След събиране на гъбите, те трябва да бъдат подготвени за дългосрочно съхранение възможно най-скоро.
 4. Ако приготвите гъбите достатъчно бързо, по-късно, когато ядете, ще запазите максималните свойства на лисичките. Срокът на годност на прясно набраните гъби във фризера е до 5 месеца.

Метод номер 1. Замразяване на сурови лисички

 1. Ако ще замразите сурови гъби, ще ви трябват прясно подбрани екземпляри. Има голяма вероятност, ако лисичките не са сварени, те могат да бъдат горчиви.
 2. За да избегнат подобна грешка, кулинарните експерти препоръчват внимателно да обмислите сортирането на гъбите. За да замразите свежи лисички, изберете само плътни екземпляри без намек за повреда. Те също не трябва да са големи или сухи.
 3. Във всеки случай, замразявайки суровите лисички, рискувате да получите подобен проблем. Да съхранявате гъби в този вид или не, вие решавате. След опаковане избършете всеки плод с хартиена кърпа, не е необходимо да миете лисичките.
 4. Продължаващата манипулация без вода ще помогне за по-доброто поддържане на качеството на продукта. След обработката изпратете лисичките във фризера на тавата, като ги поставите в един слой. Процедурата по замразяване продължава 12-15 часа.
 5. След отделеното време гъбите могат да се изсипват в разтворени пакети или контейнери за храна. След това поставете отново лисичките във фризера и съхранявайте до употреба. Температурата на камерата трябва да бъде под -16 градуса.

Метод номер 2. Замразете пържени лисички

 1. Вземете необходимия брой гъби, почти всеки екземпляр е подходящ за пържене. Струва си да се отървете само от разглезените. Ако сами сте събрали лисички, измиването им е нежелателно.
 2. Погледнете внимателно гъбите, отървете се от излишните клонки, листата и възможните замърсявания. След това изпратете лисичките в тигана с малко количество растително масло. Средното време за готвене е 20 минути.
 3. Уверете се, че излишната течност се изпарява от гъбите, а самите лисички са покрити с розова коричка. Изпържете продукта, без да добавяте подправки и съставки, различни от самото масло.
 4. Забранено е пърженето на животински мазнини. В противен случай гъбите могат да намерят отвори, срокът на годност ще бъде намален до 1 месец. След като изпържите в растително масло, сложете лисичките върху хартиени кърпи, изчакайте, докато изстинат напълно.
 5. След това опаковайте гъбите по удобен за вас начин. Изпратете за дългосрочно съхранение във фризера.Безспорното предимство на лисичките е, че не е необходимо да се готвят преди пържене.

Метод номер 3. Лисичка замразява под формата на бульон

 1. Тази опция се счита за идеална, ако планирате да готвите супа. Пригответе лисичките по стандартен начин, отървете се от боклука и лошите екземпляри. Налейте достатъчно вода в термоустойчив съд, изчакайте да заври.
 2. След като се появят първите мехурчета, добавете сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и пресни нарязани билки. Изпратете гъбите до общата маса в тигана, разбъркайте старателно. Гответе лисичките за около 7 минути.
 3. След това ги хвърлете в гевгир, запишете бульона едновременно. Изчакайте, докато гъбите и течността изстинат. Вземете контейнер за храна, поставете в него лепилен филм или найлонов плик.
 4. Поставете гъбите в съд, залейте лисичките с охладен бульон. Изпратете готовия продукт във фризера за няколко часа. След втвърдяване извадете състава от контейнера, като издърпате полиетилена.
 5. Поставете получения брикет в торбичка и след това го изпратете отново във фризера до подходящото време за употреба. На базата на полуготовия продукт можете да готвите вкусна супа или второ ястие.

Метод номер 4. Замразени варени лисички

Замразени варени лисички

 1. Очевидното предимство на варените лисички е, че не рискувате да оставите горчивина в гъбите. Внимателно подредете продукта, отървете се от външния боклук. Големи копия, ако е необходимо, се разрязват наполовина.
 2. Налейте вода в съдовете за готвене с изчислението, че тя ще се окаже 2 пъти повече от гъбите. Изчакайте да заври, изсипете 15-20 gr. каменна сол на 1 кг. продукт. След това добавете желания брой лисички.
 3. Продължителността на готвенето на гъби е 6 минути. Ако по време на процеса се образува филм, изхвърлете го незабавно. Лисичките могат да се готвят малко по-дълго, но тогава рискувате гъбите да загубят предишния си аромат и вкус.
 4. След основната манипулация поставете лисичките на сито или в гевгир, изчакайте течността да се оттече напълно. На следващо място, поставете гъбите върху вафлена кърпа, оставете лисичките да изсъхнат.
 5. Пренебрегвайки съветите, излишната влага ще изпъкне и ще се превърне в лед. В това няма нищо лошо, само естетическият вид на продукта ще се влоши. Поставете гъбите в тава, изпратете в камерата за 12 часа. След това ги поставете в контейнери на порции, изпратете ги отново в камерата за дълго време.

Как правилно да размразявате лисичките

 1. За да размразите гъбите по подходящ начин, трябва да разделите стъпките на стъпки. Извадете замразената храна и я изпратете до най-студения рафт на хладилника. Периодично отворете вратата, за да наблюдавате процеса.
 2. След като ледът се размрази малко, поставете гъбите на стайна температура. Забранено е да се ускорява размразяването на лисичките с помощта на микровълнова печка. Опитайте се да използвате правилното количество гъби за кратко време.
 3. Забранено е също така извършването на процедура за повторно замразяване. Първоначално изчислете приблизителния брой гъби за готвене на ястие.
 4. В случай, че лисичките са замразени по различни начини, първоначално трябва да подпишете пакети или контейнери. Обяснете по какъв метод сте извършили процедурата.

Лесно е да приготвите лисички за зимата, ако следвате прости съвети. Почти всички ястия могат да се приготвят от размразени лисички, няма ограничения. Добавете гъбите към основни съставки, в печива или салати. Изберете най-подходящия начин за замразяване или използване на всеки от тях.

Видео: лисички за зимата в масло

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт