Как да отглеждаме глоксиния от семена у дома

Смята се, че глоксинията се размножава само чрез разделяне на грудки и листни резници. Въпреки това, тя расте добре от семена. Вярно е, че трябва да танцувате старателно с кълновете, докато те навлязат с пълна сила. Но каква вълшебна радост е да видиш как пълнолетно възрастно растение се ражда почти от прах!

Как да отглеждаме глоксиния от семена

Как да отглеждаме глоксиния от семена? Сега научаваме всичко подробно.

Кога да засаждаме глоксиния

Нуждаем се от растение от семена, за да се издигнем и пораснем до възрастни размери. В същото време тя трябва да цъфти, да расте клубена и да премине в състояние на покой. Съвременната глоксиния, като правило, започва да цъфти на възраст от 6-7 месеца от появата на разсад. Това е при правилна грижа.

Въз основа на това изчисляваме времето на сеитбата. Глоксиния зимува около септември-октомври. По-малко време за цъфтеж. И минус периода на развитие от разсад. Оказва се, че трябва да сеете не по-късно от средата на февруари. Преди беше още по-добре, но това е, ако можете да осигурите добро осветление.

Посейте глоксиния

Сеитбата е най-трудна. Семената на глоксиния са много малки. Не можете дори да дишате в тяхната посока, иначе те ще се разминат. Затова се препоръчва да не ги сглобявате сами, а да купувате готови. Често производителите ги гранулират и опаковат в капсули, за да не се загубят.

Тези гранули, при неправилно засяване, често са непреодолима пречка за разсад. Как да сеем глоксиния? Първо трябва да подготвите почвата и резервоарите.

Посуда. Най-подходящ е контейнер с практически запечатан капак. Желателно е тя да е прозрачна. Защото глоксинията се издига само на светлина. В тъмните издънки изобщо не може да чака.

Вместо покритие можете да използвате стъкло или полиетилен. Само плътно прилягане към страните на съда. В края на краищата е необходимо постоянно да се поддържа високо ниво на влажност. И трябва да привиквате разсада към обикновения въздух постепенно.

Полиетиленът може да бъде притиснат към страните на контейнера с гума или прищепи.

Ground. Купувайки готовата смес в магазина, вие елиминирате необходимостта да я приготвите сами. Но като подготвите почвата със собствените си ръце, със сигурност ще сте уверени в нейното качество и състав.

Например, отидете в гората или в парка. Намерете бреза и бор там. Съберете земята изпод тях и носете вкъщи. Там тя е внимателно пресята, смесена в равни дялове. След това добавете същата пропорция чист пясък. Всичко, сместа за глоксиния е готова.

Но никой не е отменил дезинфекцията. В действителност, във влажна топла среда гнилостни процеси се развиват много бързо. И изобщо не са в полза на младите издънки. Затова е необходимо сместа да се постави два пъти във фризера с междинно размразяване. След това го разсипете със силен горещ разтвор на калиев перманганат. И след 12 часа, калцинът във фурната при температура от + 105-110 ° С. Това ще унищожи спорите на гъбичките и вредните микроорганизми.

Описание на процеса стъпка по стъпка:

 1. Подготвената почва се излива на дъното на резервоара, изравнява се и се уплътнява. Леко, не до брикета.
 2. Пръскайте щедро с топла вода от бутилка със спрей. Земята трябва да е влажна, но не и мокра.
 3. Внимателно поставете семената на повърхността.
 4. Затворете плътно съда с капак.

Цялата сеитба е завършена. Много е важно да поливате земята преди началото, защото тогава семената могат да попаднат в земята. А задълбочаването дори с 0,5 см рязко намалява шансовете за поява.

Чакаме кълновете

Сега нашият контейнер с култури трябва да бъде поставен на топло светло място. Прозорчето няма да работи, там е прекалено готино. Алтернативно, поставете контейнера в специална топла кювета, изработена от полистиролова пяна или подложка от пяна. Плюс добавете допълнително осветление. Щастливи собственици на фитолампи, по-лесно ви е. Въпреки че флуоресцентните лампи също са подходящи.

Много е важно да не отваряте капака на контейнера, докато не се появят първите издънки. Високата влажност и топлина допринасят за покълването на семената. Но, в зависимост от датата и условията на годност, този процес може да продължи от 2 седмици до 3 месеца.

Качествените семена покълват бързо. Лошото ... изобщо не се появяват. Единственото пояснение: веднага щом се появят първите зелени кълнове, не бързайте да се покриете. Кълновете все още са твърде слаби, така че нека минитрицата да е още.

Gloxinia Pick

Като цяло, преди засаждането на постоянно място, разсадът на глоксиния трябва да оцелее поне 4 бери. И със задължителното прищипване на централното стъбло. Това е необходимо за бързото развитие на допълнителни странични корени.

Въпреки това, няма точен график за това кога да гмурнете кълновете от глоксиния. Трябва да разгледате ситуацията и състоянието на разсада. Щом забележите, че са спрели да се развиват и растат, веднага се гмурнете. Или друг момент: кълновете започнаха да изчерпват пространството, те бяха близо и тъмно наблизо. Така че отново процедурата за бране.

Между другото, разсадът на глоксиния е твърде малък. Много лесно е да ги повредите с пръсти. Ако не сте микрохирург или бижутер, тогава използвайте обикновена чаена лъжичка, за да се гмуркате. За нея е много удобно да хваща глоксиния с бучка пръст.

Грижа за разсад

Разсадът на Gloxinia не изисква специални условия. Достатъчно е да следвате три препоръки:

Грижа за разсад Gloxinia

 1. Следете почвата и влажността на въздуха вътре в контейнера. Ако е необходимо, леко напръскайте с чиста преварена вода. Температурата е малко над стайната температура. Можете дори да използвате стопилка, не от улицата, а от фризера. Естествено, затоплено.
 2. Когато се появи втора истинска листовка, постепенно привиквайте разсада към стайна температура и влажност. С други думи, започнете бавно да проветрявате мини-оранжерията и да закалявате растението.
 3. Степента на осветление не се променя. Може би вдигат лампите по-високо, така че да затоплят по-малко разсад, но яркостта не намалява.

Ако сте направили всичко правилно, тогава около два месеца след покълването, глоксинията ще има 4-5 истински листа. Крайно време е да направите последната бране и да засадите растенията за постоянно пребиваване.

Засаждаме глоксиния правилно

За младо растение саксия или чаша с обем не повече от 120 мл е напълно достатъчна. Кореновата система все още е твърде слаба и малка, за да абсорбира повече почва. А това заплашва киселинността и появата на мухъл.

В такава чаша глоксинията расте красиво, развива се и цъфти. Сега тя може и дори трябва да бъде оплодена.

Ние храним растенията

Не използвайте органични вещества за оплождане на глоксиния, докато не се развие пълноценна грудка. По-добре е да използвате сложен минерален тор, намалявайки дозировката три пъти. Пълна доза може просто да изгори слаба коренова система.

По същата причина не си правете смес от различни връзки. Да отидете твърде далеч е много лесно. А с изгорял корен не може да съществува никакво растение.

Грижа за семенната глоксиния

Резултатът от многото ви дни на работа зависи от компетентната грижа. Някои източници препоръчват сексинната глоксиния да бъде предотвратена да цъфти през първата година. Твърди се, че това отслабва растението. Но ако се грижите добре за него, правилно го торите и го поливате навреме, тогава за какъв отслабване говорим?

И ако оставите цветето на неговата милост, то ще се огъне дори без цъфтеж. Много е важно да видите цветята в годината на сеитбата. В противен случай растението няма да премине през целия си вегетационен цикъл.Обикновено глоксинията ще почива през есента. Листата постепенно започва да избледнява и тогава цялата въздушна част напълно умира.

Ако растението се почувства ободрено, но няма да цъфти, то и то няма да почине. В този случай трябва да се грижите добре за глоксинията през цялата зима, така че тя да навлезе в нормалния си вегетативен цикъл.

Обикновено такива "загуби" цъфтят много рано през втората година от живота и до есента спокойно влизат в обичайния си курс. Не забравяйте да организирате за тях допълнително осветление в кратки зимни дни и да ги оплождате, както през лятото. В противен случай глоксинията ще се изгуби през сезоните и може да умре. Тогава всичките ви трудове ще са напразни.

Как да съхранявате глоксиния през зимата

Ако растението успешно е отгледало грудка, тогава е препоръчително да не го оставяте да презимува в почвата за първата година. Трябва да го извадите от съда, изплакнете обилно и изсушете. След това трябва да поставите "тийнейджъра" в плътна торба с мокър торф или дървени стърготини. Необходими отвори за вентилация и изпаряване на кондензат.

Как да съхранявате глоксиния през зимата

След това чантата се поставя на тъмно и хладно място. Около веднъж месечно ще трябва да инспектирате съдържанието, за да откриете навреме появата на гниене или плесен. Но, напълно е възможно вашата глоксиния да избяга от такава съдба.

Внимателно избутайте почвата далеч от стъблото на растението. Добре развитата грудка не се виждаше? След това оставете глоксиния зимата в саксията. Отново чакаме пълната смърт на надземната зелена маса. Покриваме отгоре с плътен пакет с няколко дупки. И се отстраняваме в мрака и прохладата.

Ако мястото е твърде сухо, понякога навлажнявайте почвата. Но не се заливайте!

И двата варианта се понасят добре от младата глоксиния. При нормални условия на съхранение пресни кълнове от тази година трябва да се появят през февруари. От този момент съдовете се извеждат на светло. И се грижат за тях, сякаш са пълни пораснали цветя.

Полезни съвети

 1. Ако при проветряване на мини-оранжерията разсадът на глоксиния започне да изсъхва, за известно време изхвърлете това начинание. Възможно е растението да е все още твърде слабо. Оставете ги да пораснат още малко.
 2. Не използвайте торфени таблетки за сеитба на глоксиния. Кореновата система на разсад е твърде мъничка, за да надмогне целия обем торф. И цялото това нещо спокойно може да стане кисело. Тогава няма да помогнете на млад разсад.
 3. Някои източници препоръчват сеитбата на глоксиния в хидрогел. Не препоръчваме това. Тъй като не можете да контролирате нивото на влагата на субстрата. По-добре добавете хидрогеловите кубчета в почвата, когато засаждате кълновете на постоянно място. Това ще помогне да се поддържа оптималното ниво на влага в тенджерата или чашата.
 4. Не забравяйте да използвате дренаж за саксия с пораснало цвете. Глоксиния обожава да пие, но изобщо не иска да плува във вода. Но за разсад дренажът е по желание. Вече ги наблюдавате твърде отблизо, за да прелива.
 5. Почвата за засаждане за постоянно пребиваване практически не се различава от земята за сеитба. Единствената разлика: в саксията се добавя малко повече торф. Той помага на младите корени да дишат свободно. В допълнение, субстратът е леко разхлабен. Това също е плюс.

Как да отглеждаме глоксиния от семена? Както можете да видите, този бизнес е доста неприятен, но много вълнуващ. Някои домашно отглеждани мичурини дори успяват да пресекат глоксиния на перваза на прозореца и да покажат растения с уникална форма и цвят. Опитайте и поставете такъв експеримент. Ами ако се получи?

Видео: отглеждане на глоксиния от семена

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт