Как да отглеждате зюмбюл у дома

Как да отглеждате зюмбюл у дома? Кавги с думи - няма как. Това цвете, подобно на повечето луковици, има изразена зависимост от променящите се сезони. Тоест, той няма да расте постоянно на перваза на прозореца в саксия.

Как да отглеждаме зюмбюл

Но си струва да опитате. Особено ефективен и оригинален зюмбюл ще изглежда като подарък за всеки повод. Освен това той не се нуждае от изключителни грижи. Сега помислете за всички стъпки.

Избор и подготовка на крушки

За да отглеждате къща, изберете голяма луковица с диаметър повече от 4 см. По-малка ще даде зеленина, но няма да чакате цъфтежа. Задължителният посадъчен материал трябва да отговаря на следните условия:

 • Чувства се твърд, приятно еластичен. Мекотата показва разваляне.
 • Без видими повреди, порязвания, тъмни мокри петна.
 • Липса на мухъл и миризмата му.
 • Везните са цели, сухи. Характерно за цветовото разнообразие.
 • Дъното е чисто, равномерно, гъсто, без повреди и вдлъбнатини.

Крушката може да бъде избрана във вашето цветно легло или купена в магазин на пазара. Някои дори успяват да поръчат онлайн. Рисковано занимание. Кой знае какво ще дойде там по пощата?

След като е избран зюмбюл, е необходимо да се подготви добре. За това крушката се накисва за 17-19 минути в силен горещ разтвор на калиев перманганат. Приблизително + 40 ° C. След това, без да измивате, потопете в разтвора на фитоспорин. Инструкциите за готвене винаги могат да бъдат намерени на опаковката.

Сушени. И се почиства на тъмно топло място със средна влажност. Такова лечение ще убие гъбични спори и патогенни бактерии.

Кога да засаждате зюмбюл

За да предскажете началото на цъфтежа до определена дата, ще трябва да запомните математиката. Взимаме правилния номер. Отнемаме 24 дни. Това е времето за изграждане на зелена маса и узряване на пъпки. И отнемайте 10 седмици за студения период на вкореняване.

Например, имаме нужда от цъфтящ зюмбюл до 7 януари. Правим необходимите изчисления. Оказва се, че луковицата трябва да бъде засадена в земята около 3-5 октомври.

Избор на почвата и саксията

От какъв материал е направена саксията, не е жизненоважно. Вземете всяка, която отговаря на размера. И как да го разпозная, този прословут размер? Всичко е просто. От ръба на контейнера до крушката трябва да остане поне още 1,5-1,8 см. Съответно и между крушките. Препоръчително е да оставите малко повече място, така че цветята да са просторни. В противен случай те ще започнат да се разтягат в борбата за слънчева светлина. Какво е изпълнено с ронливи грозни съцветия.

Почвата. Почвата трябва да е питателна, богата на изгнила органична материя. Препоръчва се да направите сместа сами. За да направите това, ще ви трябва:

 • добър хумус, 1
 • торф 1
 • едър чист пясък, 2
 • копка, 1
 • узрял компост, 0,5

Цифрите означават броя на частите в почвената смес. Всичко това е добре смесено. След това се загряват във фурната при температура от + 105-110 ° С. Това ще дезинфекцира почвата. Готино, готово.

Растителен зюмбюл

За да отглеждате зюмбюл у дома, трябва да го засадите правилно. Колко парчета да засадим в една саксия? Зависи какъв е размерът. Може би саксиите ви са достатъчни за 7 или 9 луковици. Но най-ефективните са единични кацания или три зюмбюла с различни цветове в един резервоар. За целта трябва да има отвори на дъното на съда, за да се оттича излишната течност. Поръсват се с дебел слой дренаж. Например, експандирана глина или фин чакъл. След това добавете малко чист пясък отгоре.

Как да засаждате зюмбюли

След това почвата се излива, крушката се задава. И заспиват на самите рамене. Не с главата си! Горната част на крушката трябва да остане над повърхността. Най-малко 2,5-2,7 см. На следващо място, зюмбюлът трябва да се полива до пълното овлажняване на почвата.

Сега идва най-критичният период.

Вкореняване на луковици

In vivo, зюмбюлите напълно развиват здрава коренова система за около 9-10 седмици. Случва се през есента. През зимата луковиците оставят напълно готови за цъфтеж. Ще ги уредим и есента.

За да направите това, саксии с зюмбюли се поставят в хладно помещение с висока влажност. Температурата трябва да е около + 4-6 ° C. Тя може да бъде изба, подземна, неотоплена лоджия. Но пълният мрак е строго необходим! Тоест, саксиите трябва да бъдат покрити. Плътна материя, картонена кутия, дървено чекмедже.

На Съвета. Преди подслон, погледнете на пролуката, изведнъж някъде прониква лъч?

Някои препоръчват да съхранявате засаждането в хладилника. Тъмно е, студено, но сухо. Следователно контейнерът със сигурност трябва да бъде покрит с филм. Препоръчително е да оставите няколко малки дупки за вентилация и изпаряване на кондензат.

И още нещо. Не забравяйте периодично да проверявате контейнерите за всички 10 седмици от студения период. Ако е необходимо, налейте хладка, отстояла вода. Или варено. Важно е да се предотврати изсъхването на земна кома. Но също така е невъзможно да се попълни. Овлажнявайте малко - перфектно. Естествено е необходима и вентилация.

Форсиране на етап

23-24 дни преди очаквания цъфтеж, контейнерите трябва да бъдат изтеглени на светлина. Но не веднага под директни лъчи. Температурата също се повишава постепенно. В противен случай крушката е застрашена от топлинен удар. Не забравяйте, че и през пролетта не всичко започва веднага. И прескачаме зимата и просто организираме изкуствени пролетни дни за зюмбюли.

Приблизителна процедура:

 1. 1 ден Издърпано от хладно място, поставете на пода на входа или балконската врата. Ако е необходимо, се полива.
 2. 2 ден. Те бяха подхранени със сложен минерален тор с високо съдържание на калий и фосфор. Желателно е азотът да се изключи напълно, достатъчно е в добра органична почва.
 3. 5 ден. Премести контейнера с зюмбюл в задната част на стаята. Поставете на стол, маса, нощно шкафче. Тоест малко добавено осветление и температура.
 4. 10 ден. Още веднъж нахранена. И можете да поставите на постоянно място за разполагане.

Това трябва да се случи далеч от нагреватели и пряка слънчева светлина. Има само три варианта:

 1. На масата до прозореца радиаторите са покрити с дебела кърпа или одеяло.
 2. На перваза на прозореца. Батериите са затворени, зюмбюлът е засенчен от слънцето с бяла хартия или завеса.
 3. В задната част на стаята на стойка. Допълнителна осветеност от фитолампи.

Ако всички условия са изпълнени, тогава след около 21-24 дни, зюмбюл ще зарадва с дебела дръжка с четка от красиви цветя.

Грижа за цъфтежа

Хиацинтът не е декабрист. Може лесно да се пренарежда по време на цъфтежа или да се транспортира, за да даде. В домашни условия растението цъфти приблизително 19-21 дни. За да се насладите на вълшебния аромат на този предвестник на пролетта по-дълго, трябва правилно да се грижите за него.

Хиацинтна грижа

Вода само с варена или стопена вода, стайна температура. Излишната течност от тигана трябва да се източи. Осветлението трябва да бъде най-малко 12 часа на ден. Веднъж на всеки 13 дни се препоръчва превръзка с минерална вода. Органичният тор скъсява времето за цъфтеж.

Почвата не се разхлабва, но отгоре могат да се поставят парчета мъх или торф, за да се избегне появата на горна кора. Или поръсете с голям чист пясък. Това ще бъде един вид превенция на мухъл. Редовно проветрявайте, но без течения.

Съдържание след цъфтежа

Да предположим, че не сте отглеждали зюмбюл вкъщи за подарък, а за ваша радост. Всичко се оказа, растението безопасно цъфти определеното време.Какво да правя с лука сега? Да изхвърля? Хайде! Разбира се, той вече не е подходящ за нова дестилация, просто няма да има достатъчно сила. Но за засаждане в градината или в цветното легло все пак ще работи. За една година тя ще почива, ще набира сили, ще влезе в обичайния си вегетативен цикъл. И тогава още 5 години ще ви подарява собствен букет всяка пролет.

В същото време тя ражда и деца. Те могат да се отглеждат, а също и да се изхвърлят през зимата или да се засаждат на улицата. Но, всичко това е възможно само при правилна грижа след цъфтежа.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изрежете дръжката. Той ще дърпа сока от крушката дълго време, докато изсъхне. Но ние се нуждаем от това, за да станем по-силни и пълни. Също така за помощ, не променяйте режима. Тоест температурата и осветлението остават същите.

Докато последното листо не изсъхне, продължаваме редовно да поливаме зюмбюла според нуждите. Естествено, торенето също не трябва да се забравя. Всичко това ще позволи на крушката да събере достатъчно хранителни вещества и без загуба да отложи периода на възстановяване.

Отглеждане на зюмбюл без земя

Селскостопанската технология практически не се различава от почвеното засаждане. Само крушката едва трябва да докосва огледалото на водата, а не да плува в нея. Всичко останало, както е описано по-горе: студени 10 седмици за вкореняване, след това покълване и цъфтеж.

Единствената разлика е хранителните изисквания на зюмбюла. Трябва да добавите минерални торове във водата. Редовно, но без фанатизъм. В противен случай ще бъде трудно да наберете сила и да покажете буен цъфтеж на една чиста малка водна крушка.

На Съвета. Ако вече сте решили за такъв експеримент, тогава използвайте прозрачен контейнер. Така ще бъде по-лесно да се контролира нивото на течността и състоянието на корените. В допълнение, този дизайн изглежда много оригинален.

Някои съвети

зюмбюли

 1. Когато поливате, бъдете сигурни, че водата изобщо не пада върху растението. Във всеки период. Най-добре е да поливате от лейка с тънък нос или голяма спринцовка. И строго по ръба на саксията. Естествено, всяко пръскане е изключено.
 2. Не използвайте дъждовна вода за напояване. Къде е гаранцията, че това е екологично чиста течност без половината от периодичната таблица?
 3. По време на изкуствената пролет завъртете съда на около 40-43 ° около оста си на всеки три дни. Това ще накара растението да отделя равномерно листата. И баницата ще бъде пълна. Ако пренебрегнете това, четката ще се окаже едностранна.
 4. Липсваше и цветето расте еднопосочно? По-лошото е, че започна да се навежда? Няма значение. Подкрепата от импровизирани материали не е отменена. Огънете дебелата жица с буквата "p" и я поставете в саксия. Просто не завързвайте баницата, това може да я повреди още повече, блокирайки достъпа на хранителни вещества. Вместо жица можете да вземете малък възел с подходяща форма.
 5. Внимателно наблюдавайте, за да не останат презрели части от растения или оборски тор в почвата за засаждане. По време на вкореняване те ще дават топлина на крушката. И ни трябва ниска температура. Хиацинтът просто ще смеси есента с пролетта. И може да пусне листа преди време. При недоразвита коренова система това е изпълнено с деформирани дръжки или изобщо отсъствието на цветя.

Как да отглеждате зюмбюл у дома? Обикновено. Такава работа е достъпна дори за тези, които не се занимават с отглеждането на цветя на закрито. Малки трикове, малко внимание, грижа и любов - това е всичко, което трябва да се възхитите на цветята в средата на зимата. И какъв аромат! Той плува из стаите! Този резултат си заслужава малкото работа и вашето прекарано време.

Видео: как да отглеждате зюмбюл у дома

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт