Как да отглеждаме здравец у дома

С развитието на стайното цветарство все повече екзотични растения се продават. Разбира се, интересно е сами да отглеждате новост, но не забравяйте обичайните цветя. Една от тях е отглеждана от много поколения наши предци. И сега в почти всяка къща можете да намерите най-обикновения здравец.

Как да отглеждаме здравец

Да, днес ще говорим за нея. Някой небрежно махна с ръка, те казват, защо в пеларгония на това? Виждали ли сте най-новите развъдни новости? На храст с три листа, огромна шапка от двойни цветя. Цвят от бяло до лилаво, всички нюанси. И каква зеленина! Издълбан, пъстър, многоцветен! Тези красиви растения приличат малко на баба здравец. Ако само специфична миризма на листа. При правилна грижа можете да се насладите на цъфтежа почти през цялата година.

Как да отглеждаме здравец у дома? Селскостопанска техника от всякакъв вид е много лека. Малко усилия, проста грижа и тайната, при която пеларгониумът започва да цъфти - това е цялата технология на отглеждане. Но за тези, които отглеждат това цвете за първи път, ще опишем всичко подробно.

Отглеждаме здравец от семена

Смята се, че семената на здравец не покълват добре. Това твърдение се отнася само за самостоятелно събрани семена. Ако понякога беше възможно да се закупи торба с промишлено производство, тогава те имат кълняемост почти 100%.

Сейте здравец в малки чаши, една по една. Разбира се, ако материята бъде пусната на поток, по-добре е да ги посеете на куп в един контейнер. Вярно, тогава трябва да се гмуркате. Но засаденият един по един ще бъде достатъчен, за да се разпръсне леко.

Почвата трябва да бъде с класически състав. Това е плодородна градинска земя, чист пясък и торф. Пропорции 2 до 1 до 1. Голям дренаж се излива на дъното на резервоара за кацане. Разбира се, това не са два калдъръмени. Размерът на фракцията е около 1 см. Те не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като кореновата система на здравец започва да гние с излишната вода.

След дренаж напълнете резервоара с пръст до половината. Навлажнете го, поставете семе, поръсете със слой пръст не повече от 1,5 см. След това трябва да покриете чашата с плътен полиетилен или стъкло. Поставете на тъмно топло място (температура около 22 ° C) и изчакайте разсад.

Ако всичко е направено правилно и семената са жизнеспособни, тогава първите кълнове се появяват след 9-11 дни. След това подслонът се отстранява, а чашата се прехвърля на светлината и температурата се намалява до 18-20 ° C.

Те се грижат за младите растения, както и за възрастните.

Отглеждаме здравец от резници

Да предположим, че някой, когото познавате, отряза храст от сортови здравец и им даде резниците. Какво да правя с тях? Ето два алгоритъма за вашите действия:

Отглеждаме здравец от резници

 1. Отрязваме двата долни листа, след което поставяме стеблото във вода. Кореновите пъпки трябва да се появят след седмица. И след 14-16 дни вече е възможно готовото растение да се засади на постоянно място.
 2. Отрязваме няколко долни листа. Потопете секцията на стъблото в кореновия стимулатор и го засадете веднага в постоянна саксия. Около 20 дни не докосвайте цветето, само от време на време навлажнявайте почвата. След този период се получава независимо растение, готово да ви угоди.

Абсолютно всяка почва за здравец, закупена или направена независимо, трябва да бъде обеззаразена. Предварително се залива със силен разтвор на калиев перманганат. След 12 часа, калцинирана във фурната при температура 110-115 ° С. Можете предварително да замразите почвата за 3 дни, ако това се случи през зимата.

Тези процедури ще избегнат проявата на много гъбични и вирусни заболявания.

За болести и вредители по здравец

Въпреки факта, че листата секретират летливи, които убиват голям брой микроби във въздуха, самият здравец е податлив на определени заболявания. По правило те възникват от неправилна грижа. Основните фактори са недостатъчното осветление и прекомерното замразяване на почвата. Често възпалението започва с кореновата система и след това се разпространява в листата.

Повечето проблеми могат да бъдат избегнати, като просто правилно се грижат за растението. Но ако въпреки това възникна беда, тогава е модерно да се опитате да спасите цветето. Тук ще помогнат системните фунгицидни препарати. Те се използват стриктно следвайки инструкциите на опаковката.

На Съвета. Ако не е възможно да спасите растението, опитайте се да спасите поне незасегнато стъбло. От него можете да отгледате ново цвете.

Вредители. С удоволствие се установяват на пеларгония. Не се бъркат от аромат или пух по листата. Обикновено това е листна въшка, паяк акара или белокрилка. Останалите врагове са безразлични към цветето.

Първите две могат просто да се отмият с вода с добавяне на поташ или сапун за пране. Но с третото нещастие предстои дълга и упорита борба. Не е лесно да го премахнете, дори да използвате най-силните инсектициди. Погледнете в мрежата статии за това как да се отървете от белите мухи, ще научите много интересни неща.

Къде да поставите здравец

Родината на тази красота е Южна Америка. Следователно едно цвете обича много светлина. Освен това той не се страхува от пряка слънчева светлина. Така че можете съвсем безопасно да имате пеларгония на прозорците, обърнати на юг. Осветлението трябва да бъде най-малко 14 часа на ден целогодишно. През зимата ще трябва да използвате допълнително осветление за това. Геранията нямат периоди на покой.

Първият признак на липса на светлина е появата на червена рамка около краищата на листата. Разбира се, ако не е осигурено от характеристиката на сорта. В същото време осветлението влияе върху продължителността на цъфтежа, но само леко. За това има още една тайна, която ще бъде описана по-долу.

Колко често да поливате здравец

Растението не принадлежи към семейството на сочните, но може да натрупа малко влага в листата. Изобщо не понася преовлажняване, но се чувства абсолютно спокоен по време на принудителна суша до 5 дни. Тогава той започва да изразходва влага от листата и ги изхвърля. Няма да им трябва повече.

Колко често да поливате здравец

Така че храстът ви да не оплешивява преждевременно, поливайте здравец по схемата: земната бучка е напълно суха и плюс още 2 дни. През зимата става около веднъж на 15 дни, през лятото по-често.

Не забравяйте да изцедите излишната течност от тигана напълно. За да не се качвате всеки път с пръст вътре в саксията, усещайки почвата, закупете специални маяци, за да измерите нивото на влажност. Те ще променят цвета си, когато земята изсъхне достатъчно. Между другото, водата трябва да е със стайна температура.

Горна превръзка

Гераниумът обича да яде. От февруари до ноември тя се нуждае от редовна доза минерални торове с високо съдържание на калий. Но азотът може да се добави много малко, в противен случай ще получите мощна зеленина без нито една пъпка. Категорично е забранено добавянето на органични вещества; пеларгониумът изобщо не го понася.

Те подхранват растението не повече от веднъж на 20 дни, строго на втория ден след основното поливане.

Образуване на здравец

Пеларгониумът расте във височина с космическа скорост. Ако ви липсва малко време, тогава тя може да лети в здраво дърво. Естетично не е много привлекателно. В допълнение, пъпките се появяват само в краищата на леторастите. Следователно храстът трябва да се формира от много ранна възраст.

За да направите това, прищипайте централната издънка върху 4 листа. Пасиците чакат появата на пасинките, след това върховете се откъсват и те също имат 4 листа. Така направете с всички издънки.Благодарение на тази формация ще получите пищен храст с сферична форма с голям брой пъпки.

Ако през зимата растението е било опънато или моментът на образуване е пропуснат, по-добре е през пролетта да отрежете целия храст на 3 листа. Така ще се появят пасинки и отново можете да оформите здравец красиво.

Между другото, не изхвърляйте гарнитурите. Можете да опитате да ги изкорените за последващо засаждане. Или го изсушете на сянка и го поставете в платнени торбички. Добре е да поставите такива заготовки в шкафове; този специфичен аромат отблъсква добре молците.

Тайната на цъфтящите здравец

И сега ценните съвети, обещани по-горе. Създадоха всички условия, грижат се, хранят, подчертават ... и здравецът не иска да цъфти. Какво да правя Открийте основната тайна. Гераниумът започва да цъфти едва когато корените в саксията почти няма. Понякога собствениците виждат, че корените се увиват около цялата буца земя и бързат да разсадят пеларгония в по-просторна саксия. И тя, неблагодарна, вместо пъпки, отново започва да изгражда кореновата система.

Тайната на цъфтящите здравец

Как да го направим правилно? През пролетта не пресаждаме храста. Става претъпкано, започва да цъфти. С добра грижа прави това до края на лятото. Когато последната пъпка е избледняла, я отрежете и едва след това пресадете растението. Освен това саксията трябва да бъде по-голяма от предходната с 1-1,5 см. През зимата кореновата система отново ще покрие напълно почвената бучка и цикълът се повтаря.

Това е трикът.

Полезни съвети

 1. Ако климатът позволява, тогава през пролетта можете да засадите пеларгония в градината. В този случай е препоръчително да не го изваждате от съда, а да го изпускате директно с него. В противен случай през есента ще трябва да се обадите на багер, за да копаете разпръсната коренова система.
 2. Гераниумът спокойно понася пряка слънчева светлина. Но при температури на въздуха над 35 ° C е по-добре да го засенчвате малко. Все пак това е прекомерно горещо време, изгаряне на листа и върхове на издънки.
 3. Между другото, през зимата здравецът има достатъчно съдържание при + 16-18 ° С. От пролетта до есента е препоръчително да се придържате към най-малко + 21-22 ° C.
 4. Първият признак, че пеларгониумът не харесва нещо, е пожълтяването на долните листа. Но какво точно не подхожда на красотата, ще трябва да се определи независимо. Прехранването с торове, прекомерното поливане, появата на болестта - всеки от тези фактори се отразява предимно в цветния нюанс на зеленината.
 5. Ако изпитвате затруднения при избора на тор за пеларгоний, обърнете внимание на продуктите, на опаковката на които е надписано „за балконни растения“. Тук ще бъде трудно да се направи грешка.
 6. Като се започне от 2-годишна възраст, при трансплантация размерът на саксията не се увеличава. Между другото, цвете може да расте до 10 години, или дори повече, ако е осигурено с подходящи условия.
 7. Старите изсъхнали листа и увяхналите цветни стъбла не се препоръчва да се откъсват с ръце, защото има вероятност да повредят стъблото на растението. По-добре е да го направите стерилен остър нож.
 8. Семената, събрани независимо, не предават на децата декоративните качества на родителите. Но не се отчайвайте. Може би можете да разработите свое собствено уникално разнообразие от здравец?
 9. Има интересно наблюдение: ако човек харесва миризмата на листа от здравец, тогава това означава, че той няма всичко в ред с нервната система и би било препоръчително да се консултирате с подходящия лекар. Тези хора, на които ароматът е неприятен, имат силна здрава нервна система.

Как да отглеждаме здравец у дома? Доста просто и без усилия. Не третирайте пеларгония с пренебрежение и това ще ви благодари с чистия въздух в къщата и дългия светъл цъфтеж.

Видео: как да отглеждате здравец на закрито

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт