Как да отглеждаме теменужки у дома

Невероятно красивите нежни съцветия на теменужки са истинска декорация на алпийски хълмове, цветни лехи, балкони и лоджии. Но има разнообразие от тези растения, които се отглеждат у дома. И научното им име е "Сенполи".

Как да отглеждаме теменужки

Въпреки факта, че стайните теменужки са непретенциозни растения, за някои начинаещи градинари те някак не се вкореняват. Причините за това може да са няколко и всички те, като правило, са свързани с нарушения на изискванията за грижа за Сенполис.

Разнообразие от теменужки

Домашната виолетка е роднина на градината. Следователно техните „твърдения“ са практически същите. Но все пак трябва да се направи оценка на условията на отглеждане, защото изкуствено създадените не могат напълно да възпроизведат естественото местообитание за тези цветя.

Затова в апартаментите можете да видите повече хибридни сортове теменужки, които се отглеждат, за да се адаптират към домашния климат. В разнообразието от видове има разновидности, които се различават не само по размер и цвят (обикновени или буйни с широка гама от цветове), но и по различни форми на венчелистчета и съцветия.

Наред с традиционно развиващите се храсти, сортовете ампел се срещат и сред домашните теменужки. Но на клоновите стъбла, плавно "течащи" надолу, съцветия са много по-малки.

хабитат

Ако планирате да имате виолетово в стаята си, стремете се да създадете условия, близки до естествените. На първо място, комфортът на Сенполия зависи от околната среда, или по-скоро от почвата, в която трябва да расте.

Почвата за теменужки трябва да бъде достатъчно питателна и да има рохкава структура. Голямо значение се отдава на пропорционалното съотношение на компонентите, включени в субстрата. Като основа вземете листна пръст (чернозем) - тя трябва да бъде част от 5 части. 3 части от субстрата са торф, а 1 част е пясък. Като допълнителни компоненти - сфагнумов мъх и въглен.

Тук дренажът също играе голяма роля, така че не забравяйте да поставите разширени глинени топки или речни камъчета на дъното на саксията за цветя. Това ще предотврати застоя на вода в почвата. В противен случай излишната течност ще провокира гниене на корен.

Когато избирате саксия за цветя, трябва да вземете предвид характеристиките на самото растение. Корените на виолетовата не растат в дълбочина, а се "разпространяват" отстрани, разположени в горния почвен слой. Така че капацитетът трябва да бъде избран не дълбок, но достатъчно просторен по ширина. Следните размери на саксията за цветя се считат за оптимални за отглеждане на домашни теменужки: дълбочина в рамките на 6 - 9 cm, ширина - най-малко 4 cm.

Грижа за виолетови

Наричайки виолетовата капризна, производителите на цветя по този начин оправдават своето непознаване на правилата за грижа за стайни растения или невнимание към домашни любимци. Ако стриктно спазвате режимите на отглеждане на цветя на первазите, тогава Сенполия ще придаде пъстър разкош. Виолетката може да цъфти през цялата година.

Грижа за виолетови

След като проучих правилата за грижа за стайните растения, ще разберете, че дори мързеливите могат да се справят с „характера“ на теменужките.

  1. Температурно състояние. Теменужките не се нуждаят от гореща температура. Следователно стаята трябва да поддържа постоянни параметри, вариращи от 20 до 24С през лятото и 18 до 20С през зимата. Липсата на кислород може да унищожи растението. Следователно стаята трябва редовно да се проветрява. И за този период виолетовата ще трябва да бъде изнесена в друга стая.
  2. Осветяването. Виолет обича да "плува" на слънце. Но трябва да се избягва директен удар върху растението на светлината, за да се предотвратят изгаряния. Щорите на прозорците ще осигурят добро разсейване на пряка слънчева светлина.За изобилен цъфтеж през зимата ще трябва изкуствено да удължите дневните часове (общата продължителност на осветлението трябва да бъде най-малко 12 часа).
  3. Режим на напояване. Violet обича да „пие“, но не можете да преовлажнявате почвата - регулирайте поливането. Честотата му не трябва да надвишава 2 пъти седмично по всяко време на годината. Но индикатор за следващото поливане трябва да бъде степента на влага на земния субстрат. Най-добрият вариант би било напояването чрез палет - върху него да се сложи експандирана глина или торф.
  4. Влажност. Не оставяйте въздуха да изсъхне в стаята, където виолетовата расте. Но не бива да има прекомерна влага, за да не "пада" с роса върху растенията. В тази ситуация поливането на цветя ще трябва да бъде намалено. Опитайте се да не освежавате виолетовото с пръскане (особено по време на цъфтежа) - то ще започне да боли.
  5. Горна превръзка. Сенполия трябва само да бъде подхранена с торове, създадени специално за виолетови. Моделът на подхранване зависи от сезона: през есента и пролетта торовете се прилагат веднъж месечно; през зимата - органичен веднъж на сезон; през лятото те гледат състоянието на цветето.

Размножаване на теменужки

Докато растат, теменужката се трансплантира в по-просторни контейнери. Най-добрият период за това е пролетта (март или април). В същото време се извършва и размножаването на цветята. Сенполия може да се развъжда по няколко начина.

Размножаване на теменужки

  1. Pasynkovanie. При възрастен растенията внимателно се отрязват със скалпел за пасинки, върху които се образуват поне 3 листовки. Пасинката може да бъде засадена веднага в почвата, чийто състав е описан по-горе. Или първо във торфена таблеткаи когато пасинката се вкорени, трансплантирайте в земята.
  2. Детски гнезда. Виолетката се развива в съцветия. И колкото повече са в една саксия, толкова по-трудно е растението да се развива. Когато се образуват гнезда за дъщеря, те трябва да бъдат отрязани от майчиното растение и засадени в отделни саксии.
  3. Резници. Вегетативното размножаване на теменужки е най-популярно, а методът на присаждане е най-простият. Но само листовки, разположени във втория ред на растението, трябва да бъдат отрязани. Размножаването с помощта на резници може да се извърши по два начина: чрез незабавно засаждане в глинен субстрат или чрез предварително вкореняване на лист в разтвор на активен въглен.

Функции за размножаване

Какъвто и метод за размножаване да бъде избран, отрязването на части от растението се извършва с изключително внимание.

Точките на среза трябва да бъдат поръсени с прах с активен въглен (смачкайте таблетката). Това ще попречи на виолетовата да бъде ударена от микроби.

За да изкорените по-бързо посадъчния материал, е необходимо да се създадат оранжерийни условия. Покрийте съда с найлонов плик или парче стъкло и накиснете няколко дни по този начин. Но не забравяйте да проветрявате ежедневно, за да не изгният младите кълнове.

Видео: палави тайни за грижа за виолетовите

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт