Как да изберем добро вино в магазина

Преди тържественото събитие и важна вечер, домакинята озадачава как да организира всичко правилно. Почетният гост на трапезата е качествено вино. Рафтовете са пълни с напитки от различни производители. Изборът на най-добрия вариант, като се вземат предвид вкусовите предпочитания и ценовия диапазон, не е толкова прост. Днес ще разгледаме основните принципи, които ще ви помогнат да дадете предпочитание на качественото вино. Така че нека започнем.

Как да изберем добро вино в магазина

Изберете страна на производство

Водещите страни за производство и доставка на вино се считат за следните: Русия, Грузия, Украйна, Франция, Италия, Молдова. Обмислете всеки производител по-подробно.

  1. Русия. Гроздето се отглежда в Крим, Кавказ, в околностите на Волгоград, Воронеж, Краснодар, Саратов, Ставропол. Дайте предпочитание на следните марки: „Кавказ“, „Пино черно“, „Изабела“, „Фанагория“, „Каберне“, „Руска лоза“, „Алигота“.
  2. Грузия. Днес на човек са известни повече от 4000 различни сортове вина, в Грузия се произвеждат над 500 сорта. В съветските времена тази страна осигуряваше на населението лечебен наркотик, на Грузия бяха отпуснати 80% от предлагането. Страната днес заема водеща позиция. Най-вкусните и търсени вина са Rkatsiteli, Kindzmarauli и Khvanchkara.
  3. Украйна. Благодарение на благоприятния климат на Украйна, опитните винопроизводители могат да си позволят да отглеждат грозде и да произвеждат вино на негова основа почти през цялата година. Дългото лято и меката зима правят напитката наистина достойна. Ако говорим за украински вина, изберете "Шабо", "Френски булевард", земеделски комплекс "Белозерски".
  4. Франция. В тази страна децата се лекуват с вино, като се започне от тригодишна възраст. Културата на пиенето на вино е толкова висока, че Франция не може да бъде игнорирана като основен производител на напитката. От древни времена винопроизводителите там са известни със способността си да готвят червени, розови, бели и пенливи вина. Ако искате да се насладите на френска напитка, дайте предпочитание на следните марки: "Chateau Margot", "Chateau Latour", "O-Brion", "Chateau Lafite-Rothschild", "Antre-de-Mer".
  5. Молдова. Молдовското вино има лек завършек, изтънченост. Винарите в тази страна приготвят лечебна отвара не само от ферментирали плодове, но и с добавяне на натурален ябълков сок. Естествено, рецептата остава тайна. Но опитни сомелиери знаят как да различават истинските молдовски вина от други производители. Ако имате за цел да опитате точно такава напитка, изберете от най-вкусните и популярни варианти: Chumai Cabernet, Moldavian, Bouquet of Moldova, Romanesti, Onesti Aligote, White Dnipro.
  6. Италия. За италианските вина могат да се пишат легенди. Лекарството се нарича не просто добро, но божествено, великолепно. В допълнение към приемлива цена, ще получите уникален букет, проявен в мек послевкус. В Италия гроздето расте в топлите райони на Апенинския полуостров. Мекият климат и средиземноморският бриз си вършат работата. Вината се делят на елитни и трапезарни. Сред най-тържествените са “Lagrain”, “Lambrusco”, “Dolcetto”, “Amarone”, “Malvasia Nera”.

Дайте предпочитание на сладките и сухи вина

Интересно е, че само у нас е толкова популярно виното, маркирано като „полусладко“. В други по-цивилизовани държави полусладкото вино се счита за нискокачествена напитка.

Работата е там, че при приготвянето на такава напитка се използват не много добри суровини. Понякога към виното се добавят отпадъци от производството на по-скъпи и "чисти" сортове вина (сладки, сухи).

В допълнение, полусладкото вино концентрира много консерванти, подобрители на вкуса и оцветители, така че не може да се нарече естествено. Същото се отнася и за алкохол с надпис „полусух“.

Препоръчваме да избирате само сухо или сладко вино без никакви „полу” марки. Ако предпочитате тази опция, след това автоматично се съгласете да консумирате нискокачествена водка.

Избягвайте живи имена

Не бива да купувате вина със закачливи имена, като „Самурайска кръв“, „Върколак пълнолуние“ и други. На практика суровините с такъв етикет не се славят със своя вкус.

Ако предпочитате домашни продукти, обърнете внимание на известни марки. Вземете интерес за това, което вината обичат да пият приятелите ви. По възможност се консултирайте с професионален консултант. Имайте предвид, че цената на добра бутилка вино започва от 500 рубли.

Научете надписите върху бутилката

Напитка, която се продава в чужбина в бутилки, е многократно по-качествена от суровините, изсипани от бъчви в Русия. По правило недобросъвестни производители разреждат виното, за да увеличат обема. От подобни манипулации силно се влияе вкусът на напитката.

Научете надписите върху бутилка вино.

Виното, произведено в чужбина, трябва да съдържа държавата на произход на етикета. Такива продукти показват, че съставът е произведен изключително за вътрешния пазар. Според закона етикетът на руски език е залепен отгоре на оригинала.

Ако купувате вино, бутилката трябва да посочва годината на реколтата. Надписът ще отсъства, ако продуктът не е натурален. Такава напитка е вреден концентрат от неясни съединения.

Вижте сорта грозде

Вината с добро качество в ниската ценова категория се произвеждат чрез смесване на няколко сорта грозде. Обърнете внимание на етикета, това трябва да бъде посочено на бутилката. Всеки сорт има място да бъде на бутилката.

От един сорт се прави само скъпо вино. В повечето случаи няма да можете да намерите такива суровини на рафтовете на магазините. Виното просто не се продава. Не се доверявайте на бутилката, в която пише, че виното е направено от избрани сортове грозде. Това обикновено е лъжа.

Ето една напитка, приготвена от останките от суровини, която не е предназначена за качествено вино. Както всеки продукт, винаги има изключения. Френските вина се произвеждат без надпис, от кой сорт грозде са произведени. Качеството на напитката се контролира от закона.

Обърнете внимание на бутилката и корк

Препоръчва се да купувате вино изключително в стъклена бутилка или от варел. Не се опитвайте да купите напитка в тетрапак. Такъв продукт просто не може да се пие, в редки случаи съставът ще се използва за кулинарни цели, не повече. Производител на добро вино няма да спести от опаковки.

Дайте предпочитание на класическа бутилка. Контейнерът не трябва да има сложни сложни форми. Това е просто красива обвивка, виното ще бъде желано. След като сте решили класическата форма на бутилката, обърнете внимание на тапата.

Щепселът не трябва да е от пластмаса. Обърнете внимание на целостта на тапа. Не трябва да има намек за пукнатини или петна върху бутилката. Дървените тапи имат положителен ефект върху аромата и вкуса на напитката, което не може да се каже за пластмасовите. След като отворите контейнера, подушете щепсела без провал. Не бива да усещате гниещ аромат.

Помислете за цената на виното

Не разчитайте на факта, че можете да получите качествено вино по-евтино от 400 рубли. Доброто вино не може да има ниска цена.Не вярвайте на приказките на онези хора, които гарантират, че качествен продукт може да бъде закупен на атрактивно ниска цена.

Ако сте били в Европа или планирате да стигнете скоро, трябва да обърнете внимание на факта, че качественото вино в чужбина струва поне 8-10 евро. Днес тя е около 600-700 рубли.

Всичко, което е по-евтино от тази ценова категория, се изпълнява в най-добрия случай от отпадъците на качествена напитка. Такъв продукт съдържа различни химически добавки и емулгатори. Виното често провокира алергична реакция, разстроен стомах и отравяне. В магазина дори не трябва да гледате багажник с евтини продукти.

Изборът на вино е отговорно събитие, към което трябва да се подхожда с цялата отговорност. Ако не искате да изпадате в калта пред гостите, послушайте горните препоръки. Не купувайте полусухи или полусладки, предпочитайте чисти вина от водещи страни производители.

Видео: съхранявайте правила за избор на вино

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт