Как да готвя нахут у дома

Нахутът се счита за древен и близък роднина на граха. Въпросното растение е термофилно, поради което се култивира изключително в топли страни. По пространствата на нашата родина нахутът трудно се вкоренява и това се случва изключително рядко. Такъв грах е бил много ценен в древни времена. Освен това продуктът има много полезни качества и ценен състав.

Как да готвя нахут

Правила за готвене на нахут

 1. Нахутът е вид грахово зърно, така че преди готвене трябва да се накисне без провал. Процедурата трае около 4-5 часа. След това твърдата обвивка започва да омеква. Благодарение на това става бързото готвене. Накисването може да бъде заобиколено. Точно този процес на готвене ще продължи няколко часа.
 2. Продуктът може лесно да се приготви в бавна готварска печка, тиган по класически начин, тенджера под налягане и двоен котел. Количеството вода ще зависи пряко от желания резултат и начин на приготвяне. Ако ще готвите пилаф или грахова салата, тогава тя трябва да поддържа първоначалната си форма.
 3. В други случаи грахът може да се вари, докато се разпадне. Супа, гарнитура или фалафел често се правят от такъв продукт. Също така, когато готвите нахут, е важно да се ръководите от някои практически препоръки, които ще помогнат за правилната подготовка на суровините.
 4. Не се поддавайте на нечии съвети и киснете нахут през цялата нощ. За това 4 часа ще са напълно достатъчни. Използвайте само студена вода. Ако грахът лежи в течността през цялата нощ, той ще стане много твърд. Времето за готвене на продукта ще се простира до 2,5 часа.
 5. Ако готвите грах по класическа технология, тогава трябва да вземете 4 пъти повече вода. Не забравяйте, че като всички бобови растения, нахутът провокира силно образуване на газове. За да намалите проявата на такъв неприятен ефект, силно се препоръчва да сменяте водата 3 пъти по време на готвене. Течностите излугват ензими, които предизвикват метеоризъм.
 6. Ако не искате да готвите грах за дълго време, времето за готвене на суровините може да бъде значително намалено. За целта смесете 10 г в съд с вода и боб. сода. Имайте предвид, че е строго забранено да се готви нахут във физиологичен разтвор. Ако ще готвите пюре, отстранете черупката, когато готвите.

Правила за приготвяне на нахут за салата

 1. Независимо от вида на салатата, бобът трябва да поддържа формата си. В противен случай вкусно ястие ще загуби девствения си красив външен вид. За да направите всичко правилно, следвайте препоръките. Накиснете нахута по класическа технология в продължение на няколко часа. Не забравяйте да смените водата.
 2. След отделеното време изплакнете граха с гевгир и прехвърлете в тиган. Не забравяйте, че трябва да има 4 пъти повече вода. Поставете контейнера върху печката и изчакайте да заври. С появата на първите мехурчета намалете котлона и продължете готвенето за 20 минути.
 3. След това покрийте съда и сварете боба за още четвърт час. Не забравяйте понякога да опитате суровини за готовност. Ако е необходимо, извадете продукта от печката, така че да не се усвоява. Изцедете излишната вода, хвърлете граха в гевгир. Добавете към салатата.

Правила за приготвяне на нахут за супа

 1. Ако решите да направите грахова супа, има два варианта за приготвяне на боб. От нахута можете да направите нежно картофено пюре или да поддържате целостта на продукта. За да постигнете желания резултат, трябва да започнете с накисване и готвене на суровини.
 2. За да готвите правилно боб, го накиснете за 4-5 часа. През това време силно се препоръчва да сменяте водата 3 пъти.След това изплакнете боба без провал. Изпратете суровините в тенджерата и налейте 4 пъти повече чиста вода.
 3. С появата на първите мехурчета, оставете да къкри продукта на ленив огън за около една трета от час. Капакът трябва да е отворен. След като изтече зададеното време, го покрийте и, ако е възможно, намалете мощността. Сварете продукта за 20-25 минути. Опитайте суровината, ако е готова, можете да я добавите към супата.

Правила за гарниране

Правила за гарниране

 1. От турския грах можете да приготвите вкусно гарнитура. От нахута се получават отлични картофено пюре. Фасулът може да се запържи и в тиган със зеленчуци. В зависимост от рецептата, времето за готвене на граха ще зависи пряко. Затова следвайте класическия модел.
 2. Накиснете нахута в продължение на няколко часа, като систематично променяте водата. Изпратете боба в съд с вода, не забравяйте, че течността трябва да бъде 4 пъти повече. Изчакайте компонентите да заврят. Сварете боба с отворен капак за около 25 минути.
 3. След това покрийте тигана с капак и намалете мощността на печката до минимум. Задушете турския грах в този режим за още една трета от час. Не забравяйте да проверите продукта за наличност. Ако имате правилната мекота, източете водата.

Правила за приготвяне на нахут за хумус

 1. Преди да готвите хумус, грахът трябва да се свари до такова състояние, че да може лесно да се смачка с пръсти. Накиснете боба по класическа технология и не забравяйте да смените водата.
 2. Изплакнете нахута и изпратете в съд с вода. След като продуктът заври, оставете да го къкри на ленив огън за около 50 минути. Не забравяйте редовно да проверявате готовността на граха.

Готвене нахут в мултикукър

 1. Нахутът може лесно да се приготви в бавна готварска печка. Недостатъкът на този метод е, че не можете да проверите готовността на турския орех. Такъв домакински уред е по-подходящ за приготвяне на картофено пюре.
 2. За да започнете процедурата, трябва да измиете фасула и да ги изпратите в многократна купа със студена вода. Оставете да кисне 4 часа.
 3. Не забравяйте да смените водата няколко пъти. Изплакнете граха и напълнете с нова вода. Течностите трябва да са 4 пъти повече. Задушете граха в режим на яхния около 45 минути.

За да готвите турски грах, трябва да се запознаете с някои правила. Следвайте прости инструкции и можете да направите всяко ястие вкусно с нахут.

Видео: как да се готви нахут

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт