Как да се грижим за иглика у дома

Как да се грижим за иглика у дома? Изобщо не е трудно Трябва да следвате прости препоръки, така че растението да зарадва с цъфтежа си. Съдържанието на иглика у дома е в силата на всеки начинаещ. Единственото предупреждение: пазете съда на място, недостъпно за деца и домашни любимци. Контактът с листата може да причини дразнене или дерматит.

Как да се грижим за иглика

Изберете саксия

Капацитетът за засаждане на иглика трябва да е плитък, но широк. Цветето има обемна влакнеста коренова система, така че се нуждае от определено количество пространство. Груповите насаждения от иглики с различни цветове изглеждат много добре в една голяма сеялка.

Материалът на саксията може да бъде всеки. Глина, пластмаса, керамика. Само не стъкло или метал. Това са студени текстури, те сами охлаждат и в същото време охлаждат корените.

Каква почва е подходяща за иглика

Можете да закупите в магазина готова смес за иглика или здравец. Но е по-добре да направите сместа сами. За това се вземат на равни части торф, чист едър пясък, калникава земя и хумус. Оказва се умерено питателна, но рохкава и пропусклива почва.

Не забравяйте да дезинфекцирате всяка почва. Защото игликата е много податлива на много гъбични заболявания. Това се прави по следния начин: сместа се изсипва в плътен плик, след което се поставя във фризер за 3 дни. След размразяване се разлива със силен горещ разтвор на калиев перманганат. След 12 часа се оцветява във фурната. Температурата е приблизително + 100-105 ° C. След охлаждане почвата е готова за засаждане.

Между другото, за отглеждане в дома на дъното на саксията ще трябва да поставите приличен слой дренаж. Игликата не обича да плува в излишната течност. Корените веднага се задушават и започват да гният.

осветление

Игликата обича много светлина, но не понася слънчев загар. От директните лъчи върху листата се появява червена граница и след това изсъхва. Цъфтежът на пряка слънчева светлина е краткотраен и мимолетен.

Необходимо е да поставите игликата на всеки прозорец, с изключение на южния. Или в задната част на стаята, но без да се проваля с допълнително осветление с фитолампи. Ако изборът не си заслужава и трябва да поставите саксията на южния прозорец, тогава растението със сигурност е засенчено. Плътен тюл, леки щори, обикновена бяла хартия - всеки наличен инструмент ще го направи.

На Съвета. На южния перваз е малко вероятно да чакате цветя. Игликата се нуждае от прохлада, за да образува пъпки.

Температура на съдържанието

За да се насладите успешно на цъфтежа на иглика, е необходимо да й осигурите температура на околната среда не по-висока от + 19 ° C. А някои сортове растат пъпки само при + 13 ° С.

В дома на перваза на прозореца по принцип можете да създадете такива условия. За целта покрийте батериите за централно отопление. Или оградете саксията от стаята, например, с дебел картон или стъкло.

Между другото, в къщи с дървени рамки можете да поставите саксия с иглика между тях. Има доста комфортна температура.

Ако имате пластмасови прозорци, ще трябва или да затворите съдовете от топлина в стаята, или периодично да поставяте съдове със студена вода до тях.

На Съвета. Замразете водата в пластмасови бутилки и след това поставете до саксията. Ледът ще се стопи и ще понижи температурата на въздуха.

Влажност на въздуха

Това е достатъчно важен фактор за иглика. Спомнете си естествения вегетационен цикъл. В началото на пролетта все още няма дъжд, но от топящия се сняг въздухът наоколо е влажен и хладен. Именно в този момент растението започва да цъфти.

безстъблена иглика

Затова трябва да създадем подобни условия. Изглежда е подредено с хладнокръвие.И как да направите висока влажност в микроклимата на перваза на прозореца? Не е препоръчително да пръскате самото растение. Листата са пухкави, петна ще останат от капките. Има няколко възможности за избор:

  1. Много често около растението се пръска въздух. Вода със стайна температура.
  2. До саксията поставете допълнителни контейнери с вода. Влагата се изпарява, получаваме това, от което се нуждаем.
  3. Филии от торф, мъх или експандирана глина се подреждат в широк тиган. Всичко това добро се полива добре и се поставя наблизо. Водата се изпарява, влажността на въздуха се повишава.

Не поставяйте тези материали върху повърхността на почвата директно в саксията с иглика, за да спестите място. Тя е много чувствителна към такъв квартал. Веднага започва да боли, гние, изсъхва. Не съжалявайте, изберете малко парче прозорец за всички присъстващи.

Поливна иглика

Отново припомнете естествената среда. Земята през пролетта е много мокра, но все още няма дъжд. Така ще поливаме и игликата. Тоест при изсушаване на горния почвен слой в саксията. Но не отгоре, а чрез потапяне.

За да направите това, вземете контейнер с диаметър, малко по-голям от саксията с растението. Слагаме вътре игликата. Изсипете вода със стайна температура в голям съд, така че да е приблизително на нивото на половин саксия за цветя. Оставяме за 15 минути, тръгваме по нашия бизнес. След като се върнем, изваждаме игликата от водата. Още 10 минути оставете излишното да се отцеди. И едва тогава връщаме съда в обичайното му местообитание.

Ако имате определена ловка ръка, тогава можете да опитате леко да поливате почвата отгоре. Това се прави от голяма спринцовка, лейка с тънък дълъг нос и спринцовки. Много е важно да се гарантира, че водата пада само на земята и не пръска върху иглика.

Горна превръзка

Някои източници твърдят, че игликата трябва да бъде оплодена само в периода на растеж на пъпки и цъфтеж. Твърди се, че през останалото време растението не се нуждае от допълнително хранене. Интересно изявление. И какъв вид цъфтеж трябва да се очаква, ако игликата не натрупа достатъчно зелена маса?

Вътрешна иглика

У дома иглика започва да цъфти около декември-януари. До този момент трябва да се подхранва с пълен комплексен минерален тор. Той трябва да съдържа голямо количество фосфор, азот и калий. Първият и последният са отговорни за образуването на пъпки, а вторият помага за отглеждането на добри листа.

Около октомври-ноември е необходимо да се намали горната превръзка или дори да се спре. След появата на пъпките те се подновяват. Но азотът е напълно изключен. Освен това, след цъфтежа за около месец, иглика се дава почивка. Тоест, те престават да оплождат отново. Е, тогава отново започват да се лекуват с минерална вода в обичайния режим. Това е приблизително 1 път за 14-15 дни.

Хората, които отглеждат иглика у дома, след цъфтежа, често я изхвърлят. И напразно. Тъй като растението е многогодишно, при правилна грижа може да расте в помещение повече от 5 години. Просто трябва да го оплодите правилно. Тогава не е нужно да го изхвърляте.

паразити

Игликата е много любима на много вредители. Най-често растението се заразява или от други цветя, или по време на пролетното засаждане в градината. Да, да, тя се чувства доста поносимо, ако през лятото е засадена в цветна леха или саксия е изведена на улицата. Именно там я очакват коварните белокрилки, листни въшки, люспи насекоми, паяк акари.

Трудността при премахването на насекомите е пухът по листата. По обичайния начин няма да се миете с домакински или калиев сапун. В крайна сметка, парцал може да повреди този пух. Следователно, или ще трябва да къпете правилно игликата в сапунен разтвор. Естествено, преди това почвата е плътно покрита. Плътен полиетилен, залепващ филм, фолио.

Или използвайте всеки системен инсектицид. Само стриктно спазвайте препоръките и инструкциите на производителя на опаковката.Предозирането е изпълнено със смъртта не само на вредители, но и на самото растение.

И още нещо. Веднага след като се появят първите признаци на инфекция, незабавно прехвърлете игликата в карантина. В противен случай вредителите ще се заселят във всички останали цветя.

На Съвета. В случай на белокрилки, те ще трябва да унищожат вредителя дълго и трудно. Това е много досадно същество. Срещу него трябва да се води истинска борба.

болест

Почти всички заболявания на иглика възникват от липса на компетентна грижа. Често това е твърде сух въздух или залив от корени. Игликата е податлива на много гъбични заболявания. Затова често трябва да се излъчва. Периодичното лечение с адаптогени помага на растението да се бори с повечето видове патогенни бактерии.

В случай на повреда можете да опитате да използвате фунгициди. Но е по-добре изобщо да се предотврати появата на болестта.

Как да се грижим за иглика у дома? Както можете да видите, всичко е много просто. Малко ще трябва да се грижи за прохладата и влажността и нищо повече. И останалото, доста непретенциозно растение. Цъфти безопасно до 3 последователни месеца и радва стопаните.

Видео: как правилно да се грижите за иглика

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт