Как да се грижим за теменужки на закрито

Как да се грижим за теменужки на закрито? Този въпрос все още възниква сред много любители на цветя на закрито. И въпреки че тези цветя отдавна не са рядкост на первазите на прозорците, се случва рядко да цъфтят. Седят от години в саксии, домакините танцуват около тях, но всички пъпки ги няма.

Как да се грижим за теменужки на закрито

По някаква причина се смята, че сенполията е доста капризно растение. Това е погрешно мнение. Вътрешната виолетка е много непретенциозна. За нормален растеж и добър цъфтеж тя се нуждае от определени условия, но те не са високо небесни или супер специални. Напълно е възможно в градски апартамент или къща в провинцията.

За да виолетите доволни годишния цъфтеж, трябва да обърнете внимание на:

  • осветление
  • размер на почвата и саксията
  • температура
  • поливане
  • горна превръзка
  • болести и вредители

Класически комплект за грижа за обикновените растения. Нека да го разберем и накрая ще разберем тайната на шоковата терапия за бързото освобождаване на пъпки и началото на цъфтежа по всяко време на годината.

осветление

Вътрешните теменужки обичат светлината. Много светлина. Цъфтежът започва, когато продължителността на дневната светлина стане поне 14 часа. Но те изобщо не обичат пряката слънчева светлина. От тях се появяват тежки изгаряния по листата и промяна на цвета към по-лошо. Какво да правя

Отглеждайте вътрешни теменужки на перваза на прозореца, но на сянка от излагане на пряка слънчева светлина. Тя може да бъде лека светла завеса или бяла хартия.

Или дори да сложите цвете на рафт в задната част на стаята. Но тогава трябва да използвате флуоресцентна лампа.

На Съвета. Ако къщата има северен прозорец, тогава вътрешните теменужки могат да бъдат заселени там. Само през зимата ги засенчвайте малко. Защото слънцето, отразено от снега, може да изгори листата.

Размер на почвата и саксията

Растенията имат много настроени корени. Освен това цялата коренова система е сравнително малка. Ето защо, за възрастен храст, саксии или саксии с диаметър не повече от 12 см. Ще бъдат идеални.За младите растения, още по-малко.

Ако засадите стайна виолетка в тежък съд, тогава тя ще започне да расте зелена маса със специален ревност и ще даде много деца. Но той категорично отказва да цъфти. Изберете кое е по-важно - огромен храст от репей или много красиви цветя.

Почвата трябва да е рохкава. Добра комбинация се получава, ако смесите плодородна земя, мъх (торф) и чист пясък. Пропорциите са от 1 до 1 до 1. Това е много дишаща смес, точно това, което толкова обичат корените на теменужки.

На дъното на саксията за засаждане задължително се излива дренаж. От една трета до половината обем. Това е необходимо, така че излишната влага да изтече колкото е възможно повече от резервоара. Благодарение на такова кацане корените няма да започнат да гният.

Самият съд може да бъде от всякакъв материал, различен от стъкло. Защото корените на вътрешните теменужки трябва да са на тъмно. Препоръчително е да осигурите на корените топлина, дори в горещия сезон. За целта поставете плоча с пяна, вълнена салфетка или дървена стойка под саксията с кеш. По този начин дъното на растението ще бъде защитено от студа.

На Съвета. Не обличайте такива материи, които вече са модерни, или плетени „държачи за чаши“. Те абсорбират излишната влага и изсушават много дълго време. Въпреки красотата си, те предотвратяват достъпа на топлина отвън, така че корените могат да бъдат студени.

температура

Най-великолепният, красив и дълъг цъфтеж се случва, когато вътрешните теменужки са постоянно при една и съща температура, 21-23 ° C. Това са възрастни растения. Младите предпочитат малко по-високо: 24-25 ° C.

Когато тези стойности са надвишени, цветята започват да избледняват, деформират се, листата се извиват към саксията, дръжките се съкращават. Ако температурата на въздуха се повиши над + 35 ° C, вътрешните теменужки започват да умират. За да им помогнат в горещия сезон, те със сигурност ще навлажнят въздуха наоколо или ще пренареждат цветята на по-хладно място.

Когато температурата падне под + 19 ° C, сенполията спира да расте, пъпките изсъхват, без да се отварят. При + 15 ° C корените започват да гният, растението се разболява и умира. За да спестите цветя, осигурете допълнително отопление. Понякога е достатъчно крушка с нажежаема жичка.

На Съвета. Уверете се, че няма рязък спад на температурата или течение в близост до виолетовото помещение. Това е част от правилната грижа.

поливане

Тук всичко е просто. Залята вода с температура малко над стайната температура. Поставете съдовете в голям съд и изсипете тази вода, така че да достигне външната страна до половината от височината. След 20 минути кеш саксията се отстранява и се връща на мястото.

Поливане на теменужки

Поливането в палети е погрешно, защото половината саксия е дренажна, а тя не абсорбира вода. Не можете да се занимавате с влачене на теменужки на закрито в леген и обратно. След това просто много спретнато, с тънка струя, напоена отгоре. Те се опитват, така че течността да не попадне по листата и в точката на растеж. Ако по небрежност това все пак се е случило, тогава възможно най-скоро намокряйте растението със салфетка. Не бършете! А именно, те се заливат, за да не се повредят ворсините по листата.

Изсипете вода отгоре толкова много, че да започне да се откроява в тигана. След 15 минути излишната течност се отстранява.

Поливането е необходимо, колкото е необходимо. Как да определите колко е часът? Спуснете пръста в земята. Ако се усети влагата, все още е рано. Ако извадите пръста си на сухо, значи е време да пиете теменужки. Методът е мръсен, но надежден.

Има още една тайна. Подходящ е за тези с много различни сортове. Пропуснете обичайното време за поливане за 2-3 дни. Има сортове, които при засушаване започват да спускат листата надолу. Това се вижда ясно. Намерете такова растение в гъсталаците си и се ориентирайте през него. Листата се огъват - след това поливайте всички теменужки. Действително условията за задържане са еднакви за всички.

На Съвета. Сега се продават специални маяци. Те се забиват в почвата до желаната дълбочина. Веднага щом земята изсъхне на това ниво, маякът променя цвета си. Много удобно нещо, обърнете внимание на това.

Горна превръзка

Необходимо е да се хранят виолетки редовно, но не често. Веднъж на три седмици от пролетта до есента и веднъж месечно през зимата. Препоръчително е да редувате органиката с минерална вода през една. Ревност в този въпрос не си заслужава. Цветето ще започне да се угоява, няма да чакате пъпките. Но чакането за признаци на изчерпване на растението (както пише в някои източници) не е необходимо. По-добре е да подхранвате малко скъпа, отколкото да чакате гладуването й и едва след това да оплождате.

Подходяща е специална смес за сенполия или всяка сложна минерална вода. Просто прочетете внимателно композицията. Излишъкът от азот ще доведе до растежа на листата в ущърб на цъфтежа.

На Съвета. Торовете трябва да се добавят на втория ден след поливането, докато земята все още е мокра. При нанасяне на горната превръзка върху суха почва е много лесно да изгорите корените.

Болести и вредители

Всяка подозрителна промяна в цвета или формата на листата, пъпките, целия изход е знак за повреда или болест. Първо трябва да определите какво дразни любимите ви. По правило вредителите са ясно видими. Всички видими врагове се отстраняват ръчно, растението е под карантина, за да не зарази останалите. И използват всеки подходящ фунгицид, стриктно спазвайки дозировката.

Заболявания на виолетовете на закрито

След като се отървете от вредителите, вътрешната виолетка трябва да бъде поставена под карантина за още 15 дни. През това време е препоръчително почвата напълно да се замени с нова. Това се прави за точна увереност. И едва тогава гърнето се връща на обичайното си място.

Заболяването.Всички заболявания на виолетките, с изключение на късната болест, се лекуват перфектно със системни фунгициди. Карантинните условия трябва да се спазват. При късна болест растението ще трябва да бъде изхвърлено, а саксията трябва да бъде стерилизирана.

Най-честият стимул за появата на болестта е прекомерното овлажняване на почвата и студ в корените. Стриктно наблюдавайте това.

На Съвета. Проветрявайте теменужките на закрито по-често, но без течения. И периодично измивайте листата под нежна струя топла вода.

Как да накараме виолетовете на закрито да цъфтят

Е, сега - описание на метода, който беше обещан по-горе. Той е открит случайно. Една жена се канеше да дезинфекцира почвата и по някаква причина реши да го направи точно на перваза на прозореца. Е, такава странна жена. Тя загря вода, градуси до 70-80 и отиде с халба към прозореца. Тогава нейната любима путка пожела любов и обич, се втурна към дамата в краката й, казват, изглади ме веднага и още тази секунда.

На закрито виолетово цъфти

Естествено, тази „сръчна” жена се спъва и безопасно разлива цялата чаша гореща вода в три храсти вътрешни теменужки. Със страх, която изгаря растенията, тя бързо ги изплаква с хладна вода и започна да чака бързата смърт на любимите си.

Представете си изненада, когато и трите храсти почти едновременно пуснаха пъпки. Въпреки че преди това, въпреки всички грижи, те не искаха да цъфтят! Явно те са смятали, че господарката е решила да ги съсипе с изгаряне и че преди смъртта си е трябвало да остави потомството си.

Експериментът продължи върху останалите храсти, само сега с пълна подготовка. Две халби: едната с гореща, другата със студена вода. Бързо изсипете и изплакнете веднага. Тя работи, и как!

Ето защо, ако вече сте отчаяни да чакате цветя от любимите ви вътрешни теменужки, просто ги „изплашете“. Просто правете всичко бързо, за да не навредите.

Ами котка? Ами котка? Отначало тя се кикоти дълго зад стола, гледайки тичащата господарка. И седмица по-късно получих своята заслужена порция лакомства. Наистина благодарение на нея теменужките цъфтяха.

На Съвета. Методът се отнася до шокова терапия, така че не се препоръчва използването му повече от веднъж годишно. В противен случай растението ще отслабне от безкраен цъфтеж и ще умре. Той също така трябва периодично да почива.

Полезни тънкости

  1. Въпреки всичките ви усилия кореновата система започна ли да гние? За да спаси растението, човек трябва да започне да действа възможно най-рано. С остър нож те отрязват целия изход на височина под последното ниво на листата около 1 см. След това се вкореняват в почва или вода. За да се ускори процесът, кореновият стимулатор се използва стриктно според инструкциите. След като младите корени достигнат дължина от 1,5 см, можете да трансплантирате запазената виолетка на постоянно място.
  2. Ако гниенето вече е засегнало стъблото и сте пропуснали, тогава остава само да спасите отделни листа. Но при правилна грижа ще имате няколко млади и здрави теменужки.
  3. Отстранявайте избледнелите цветя и старите пожълтели листа своевременно. Това ще позволи на виолетовата стая да не изразходва жизнеността си върху тях. От такива операции багажникът постепенно се излага. За следващата планирана трансплантация просто задълбочете малко цветето.
  4. За да може изходът да е красив и равномерен по цялата ширина, се препоръчва саксията за цветя да се обръща веднъж седмично на 35-40 ° около оста си.

Как да се грижим за теменужки на закрито? Оказва се много просто. Много топлина, по-малко торене и правилно поливане - това е цялата сложност.

Видео: как правилно да се грижите за теменужки

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт