Как да се грижим за каланхое у дома

Как да се грижим за каланхое у дома? Някой ще каже - какво да се грижи за него, той сам расте. Да, той расте и дори носи големи ползи. Това е просто нещо. Удължен, дълъг, не цъфти, багажникът е плешив. Палма, а не каланхое.

Как да се грижим за каланхое

Но с минимални грижи можете да получите красив буйни храст с огромна шапка от ярки цветове. И не се изискват специални усилия, това растение е толкова непретенциозно. Малко внимание и ще бъдете радост и полза.

Изберете почвата

Ще бъде по-точно да кажем - ние събираме сами. Не, разбира се, можете да си купите специална почвена смес в магазина. Но кой знае какво е смесено там? Нека го направим сами. Земята за Каланхое не трябва да е много плодородна, може дори да се каже, бедна. Направи си сам не е трудно. Всичко, което е необходимо, е 1 част от пясък, градинска почва, тухлени стружки и торф. Добавете шепа въглища от твърда дървесина, разбъркайте и готово.

Въпреки много оскъдния състав, Каланхое предпочита точно такива лоши хранителни земи.

Каква трябва да бъде саксията

Всяко. Пластмаса, глина, керамика. Единственото условие е цялата коренова система и малко повече пространство да се поберат. Между другото, растението ще трябва да се трансплантира всяка година, увеличавайки диаметъра на контейнера с 2 см. Тъй като корените на цветето растат много бързо и запълват целия обем. Случва се, че по време на трансплантацията те надничат дори от дъното на дренажния отвор.

Необходимо е да се трансплантира Kalanchoe чрез прехвърляне и възможно най-внимателно. Той има много крехки стъбла и листа. При най-малкото натискане те отпадат с характерен chpokom. Ако това се е случило, тогава не се притеснявайте. Корени отломки спокойно в някаква вода или почва. И сега, имате не едно растение, а няколко.

репродукция

Каланхое може да се размножава както удобно. Това са семена, издънки, резници, листовки, деца. Цялото зелено расте красиво и бързо се вкоренява. И за по-голяма красота, засадете няколко сорта каланхое в широк нисък капацитет. През пролетта с подходяща грижа ще получите такъв букет от ярки цветя в богати нюанси, че ще умрете от завист към себе си.

Семената се засяват директно на земята и се покриват със стъкло. Те не се поръсват отгоре на земята. След седмица ще видите кълнове, а след месец и половина можете да засадите младо растение на постоянно място. Грижата за него не се различава много от грижата за възрастни.

Как да постигнем цъфтеж каланхое

Безпроблемно преминете към темата за цветята. Тези, които твърдят, че именно те отглеждат нецъфтящ сорт, дълбоко грешат. Абсолютно всички видове и сортове растения цъфтят. Важно е да знаете условията, при които са положени цветни пъпки.

Как да постигнем цъфтеж каланхое

Цветето е термофилно, идва от Мадагаскар. Но именно лятото на южното полукълбо се отличава с кратки дневни часове и хладно време. Така че, създавайки изкуствено лято на Каланхое, близо до естествените условия на живот, през пролетта можете да се възхитите на буйния цъфтеж.

За това от септември до декември растението трябва да получава осветление не повече от 10 часа. Как да постигнем това? Например от 7:00 до 17:00 саксия с него трябва да стои на перваза на прозореца или под лампа за дневна светлина. А от 17.00 до 7.00 ч. Саксията се почиства на тъмно място. В килера, в килера. Няма такава възможност? Затова покрийте растението с плътна кърпа или кутия.

През зимата е по-лесно, тъй като самият ден е кратък. Но на есен ще трябва да опитаме малко. Но за себе си?

Температурата по това време не трябва да надвишава 18 ° C, но не трябва да бъде по-ниска от 10 ° C. Това е оптималният режим за полагане на цветни пъпки. От януари те постепенно увеличават продължителността на светлата част от денонощието, като я достигат до март с 12 часа. Температурата на съдържанието също се повишава, довеждайки до 23 ° C.

Поливането постепенно се увеличава.

поливане

Не харесва Каланхое. Ако не е малко. Тоест, трябва да се полива, когато земната бучка напълно изсъхне, плюс още два дни. Няма нужда да се притеснявате, че растението ще умре. В природата му се крие способността да оцеляват в сухи условия, натрупвайки вода в листата и постепенно да я изразходват за собствените си нужди.

По същата причина никога не трябва да пълните цвете с цялото си сърце. Ще работи като помпа. Тоест, изпомпва цялата възможна влага от почвата, но няма да има време да я изразходва. Защото когато видите суха земя, ще я излеете отново. И Каланхое отново ще се изпомпва с вода. И тогава просто започва да гние.

По същата причина никога не оставяйте излишната течност в тигана. Цветето със сигурност ще го погълне, в резерв. По-добре е да избършете тигана на сухо веднага след поливането.

Температурата на водата трябва да се усеща на ръка, колкото е хладно. Топла течност допринася за разпадането на кореновата система.

Влажността може да играе трик и на Каланхое. Не знае как да пие повърхността на листата, като растения, познати на нашите географски ширини. Излишната влага се утаява по листата като роса. И остава там, докато изсъхне. И ако въздухът наоколо е влажен, тогава той изобщо не изсъхва. Но спорите на гъбичките и патогенните бактерии просто чакат влажна среда да започне да развива насилствена активност. Тогава не се изненадвайте откъде е дошла тази инфекция. Самите те се запалиха.

Колкото по-сух е въздухът, толкова по-добре за Каланхое.

Все пак се разболях. Какво да правя
Първо, опитайте да изплакнете повърхността на листовите плочи със слаб разтвор на пране или калиев сапун. В този случай не забравяйте да увиете саксията плътно с прилепващ филм или плътна торбичка, така че течността да не попадне в почвата. След изплакване на растението под мек поток от топла вода и избършете листата на сухо. Без съмнение, малко проблемно. Но те сами съсипаха цветето - и се спаси.

Можете да опитате да изсушите листата със сешоар. Само отдалеч и строго хладно течение. Поток горещ въздух може да изгори листата. Но това не е много надеждно, защото можете да пропуснете малки капки. И избърсвайки с кърпа, определено ще различите всяко листо и стъбло.

Ако подобни манипулации не помогнат, тогава отрежете здравите части на каланхое и ги изкоренете. Изхвърлете останалото без съжаление. Между другото, не се опитвайте да спасите цветето с фунгициди. Повечето от тях работят само когато попаднат в клетъчния сок на растението, когато се абсорбират от повърхността на стъблата и листата. Каланхое не знае как. Ще се напие с корените на отровата и просто ще загине. Или ще изхвърли абсолютно всички листа.

И временно оставете настрана болното растение от други цветя отстрани, така че възпалената да не се разпространи към тях.

За вредителите

Въпреки че цветето е чуждо, местните вредители го радват. Не всичко, но има любовници. Това са листни въшки, паяк акари и червеи. Първият се отмива със струя вода или се отровява с всякакви инсектициди. Не забравяйте да погледнете инструкциите и да не превишавате дозата. Естествено, те покриват почвата в саксията с торба, така че отровата да не попадне в земята. В противен случай цветето ще я весели от сърце. Те се отърват от вторите, като напълно заменят земята в саксията с нова. Между другото, препоръчително е предварително да го дезинфекцирате с горещ силен разтвор на калиев перманганат, отгряване във фурната или замразяване за една седмица.

Препоръчително е временно да карантира заразеното растение. В противен случай всички тези гадни обитатели ще преминат към съседните цветя и спокойно ще ги спукат.

Горна превръзка

Силно не преяждайте каланхое! Помнете лошия състав на почвената смес.В периода от август до януари растението изобщо не дава торове. От февруари до юли от време на време веднъж месечно можете да третирате цветето с всякаква минерална смес за сукуленти. Възможно е за кактуси. Ако имате любима минерална вода за стайни цветя и сте сигурни в нейното качество и ползи, тогава я използвайте.

Колко да се даде горната превръзка? Изчислението е много просто. Прочетохме препоръката на опаковката и смело разделим наполовина. Или дори в три части. И едва тогава се храним. И не увеличавайте дозата! Растението поглъща всичко, което ще бъде в земята, а след това просто изхвърля пренаситените листа. Вместо пухкава шапка, вземете багажник на дланта с малък кичур в горната част на главата.

Образуване на каланхое

Палма може да се окаже сама. Ако каланхое не се формира, тогава той ще расте сам с дълъг ствол и ще изпусне долните листа. За да не се случи това, прищипете всички върхове на издънките. Първо това ще бъде централното стъбло, а чак след това пасинките.

Образуване на каланхое

Просто започнете възможно най-рано. Веднага след появата на 6 листа, притиснете го и 5 листа с парче дръжката. Ако започнете по-късно, пасинките няма да растат по цялото стъбло, а само от най-горните листа. По правило винаги има два от тях. В тази ситуация рискувате да получите най-обикновената прашка, която прилича малко на пухкав храст.

И ако засадите на улицата

Каланхое може да се засажда в открита земя само в южните райони. В средната лента е необходима мобилност, така че когато метеорологичните условия се влошат или докато дъждът наближи, можете бързо да премахнете цветето на по-подходящо място.

Но за да излезете на улицата, за да се освежите след зимата, можете да започнете вече при температура от + 12 ° C. Цветето спокойно го прехвърля. Само не го оставяйте на слънце цял ден. Изберете място, където слънцето грее от сутрин до 12 следобед. Или след обяд, засенчвайте каланхое с кърпа или плътна ограда.

Какво цвете е лекарствено

Не всички сортове каланхое имат лечебни свойства. Ако придобивате растение специално за терапевтични цели, тогава изберете такова, чиито листа са дълги, триъгълни и тесни. Между другото, те казват за него, че не цъфти. Глупости! Цъфти и дори така, с розови малки цветчета, събрани в паника.

И ако имате нужда само от естетическо удоволствие и нежност на душата, тогава обърнете внимание на кръглолистните сортове. Именно те дават тези много легендарни пухкави шапки от най-разнообразни цветове. Между другото, колкото повече отрежете избледнелите дръжки, толкова повече нови ще хвърлят растението.

Ценни съвети

  1. Ако вашето цвете изглежда красиво, но листата започнаха да променят цвета си до червеникав, тогава това означава, че се хранят със светлина. Намалете осветлението.
  2. Същите признаци, но цветът на листата не се променя, но отказва да цъфти? Така или се хранят с торове, или не спазват светлинния режим.
  3. При поливане опитайте, така че течността да не попадне по листата, стъблата и цветята. Ако това се случи, отстранете всички капчици със суха кърпа или мека кърпа. В противен случай след това ще лекувате вашия домашен любимец срещу гъбични и вирусни заболявания. Дори една капка може напълно да унищожи растението.
  4. След завършване на цъфтежа е задължително да се подрязва дръжката с малко парче от стъблото. Ако това не е направено, тогава растението може да започне да гние точно от върха на главата. Да, и силата ще бъде изразходвана за поставяне на семена.
  5. Каланхое не обича пръскането. Единствената причина за това е да се отстрани прах от повърхността на листата. И със сигурност тогава се избърсват на сухо!
  6. Не щадете Каланхое, когато правите оформяне на резитбата. Пропуснете поне едно бягство и след седмица добър камшик ще виси на това място. Защото цвете расте с катастрофална скорост. Красива форма тогава няма да работи.
  7. Обикновено растението цъфти два месеца, рядко три.Но днес развъждането предлага сортове, които цъфтят без прекъсване до 6 месеца! Освен това те имат много красиви махрови цветя, които придават на Каланхое още по-декоративна.
  8. По правило купуват цвете след зимата, по-близо до март. Тогава просто цъфти. Пресадете растението веднага след придобиването. Дори ако това вече ви радва с великолепна шапка на съцветие. Нека сега загубите една година, но запишете цялото Каланхое за следващата радост. Закупената почва не е подходяща за дългосрочни корени там. Натъпкан е с различни стимуланти. И кара цветето да дава всички жизнени сили. Ако го оставите да расте в такава почва, тогава скоро ще загине.

Как да се грижим за каланхое у дома? Всъщност не е трудно. Минимум вода и храна, малко танци с лекия режим и сега сте собственик на пищен цъфтящ храст. Освен медицински.

Видео: как да отглеждате каланхое у дома

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт