Как да се грижим за гардения у дома

Gardenia. За тези, които го отглеждат за първи път, изглежда невъзможно капризно растение. Тези, които го отглеждат дълги години, вече са се приспособили към неговите капризи. Двете групи имат едно общо нещо - никой не е безразличен към красивите цветя.

Как да се грижим за гардения

Но, за да ги наблюдаваме от първа ръка всяка година, ще трябва да се положат някои усилия. Нека да разберем как да се грижим за гардения у дома.

Всъщност цялата тайна е стабилността. Това цвете не понася промяна. Температурата, поливането, влажността, дори положението в пространството винаги трябва да са на същото ниво и непроменени. Изключение правят зимните спания. Именно от това основно правило ще продължим, четем останалото по-долу.

почва

Гарденията е едно от растенията, което не понася алкални почвени реакции. Изисква висока киселинност. В този случай почвата трябва добре да пропуска вода и въздух. Някои източници съветват да купувате земя за азалии в магазин. По принцип е доста подходящ, но понякога качеството му оставя много да се желае.

Препоръчваме да събирате почвата сами, защото е много проста. Ще ви трябва:

 • иглолистна земя
 • турска почва
 • конски торф
 • едър пясък

Всички предмети трябва да се вземат на равни части, след това да се смесват добре и да се дезинфекцират. Получавате перфектната смес за засаждане на гардения.

Между другото, ако растението е купено или получено като подарък в котлон за доставка, след това го пресадете веднага след цъфтежа. Факт е, че почвата е запълнена с цъфтящи стимуланти и други не много полезни вещества. При такава кърма гарденията ще се разтегне в продължение на 2 месеца от силата, тогава тя просто ще умре.

И не забравяйте за отводняването. Без него всяко растение бързо ще започне да гние от кореновата система. Да спасиш такъв беден човек е почти невъзможно.

На Съвета. Не пресаждайте цъфтящо растение. Почти веднага ще изпусне пъпките. Изчакайте, докато цъфтежът свърши.

Светлината

Гарденията расте красиво на прозорци от всяка посока, с изключение на север. Там тя остро липсва осветление. Но, ако сте щастлив собственик на специални фитолампи, тогава този проблем не ви засяга. Допълнителното подчертаване бързо решава всички проблеми.

Въпреки това, в средната лента през лятото слънцето е особено коварно. Стреми се да изгаря листа от гардения. Затова препоръчваме да настроите светло засенчване на южните и западните прозорци. Например екран, направен от бяла хартия или лека тъкан, няма да позволи изгарянето на листни плочи, но ще позволи да премине достатъчно количество дифузна светлина.

На Съвета. През зимата всички прозорци ще трябва да включват допълнително осветление.

температура

Гарденията ясно определя температурните граници на нормалния си растеж и цъфтеж. Диапазонът е от +17 до + 23 ° C. Стъпка от дори 1 градус във всяка посока гарантира, че няма да видите цветя много дълго време.

През зимата всичко е просто. Те оградиха дъното на прозореца от стаята със стъкло или пластмаса, и сега има нормален микроклимат в близост до саксията. И какво да правите през лятото, когато колоната на термометъра неумолимо пълзи? Има изход. Разбира се, овлажняване ще помогне, но слабо. Но във всяка къща има хладилник с фризер. Достатъчно е да натъпчете пластмасови бутилки с вода там и след ден мини климатикът е готов.

Просто поставете двойка до саксията и като ледът се стопи, ги заменете с други. Температурата около растението ще спадне значително. Просто не прекалявайте! Замразената гардения не е по-добра от пържена гардения.

На Съвета.Не се опитвайте да поставите гарденията под студения въздух на истински битов климатик! Растението обича да проветрява, но умира бързо от течение.

влажност

Много важен аспект за нормалното развитие на гардения. Въздухът наоколо винаги трябва да е влажен. Ежедневно и през цялото време. Дори през зимата. Някои източници препоръчват да пръскате короната на храста няколко пъти на ден. Но това е постоянна привързаност. Но производителите на цветя също работят, учат, ходят на гости. Можете да изброявате безкрайно защо не можете да седите до гарденията.

гардения

Какво да правя За да създадете изкуствено необходимото ниво на влажност:

 1. Поставете саксията върху палета (необходима стойка). Около разлагам сфагнум, торф, експандирана глина, хидрогел. Периодично добавяйте вода, така че всички материали буквално да плават.
 2. Подредете няколко допълнителни чинии или чаши наоколо. Уверете се, че те винаги имат вода.
 3. Ако има вътрешен овлажнител за въздух, го поддържайте постоянно до растението.
 4. В студения сезон сложете мокра кърпа или одеяло върху радиаторите, овлажнете, докато изсъхнат.
 5. Е, не забравяйте винаги, когато е възможно, по-често пръскайте короната от конвенционален пулверизатор. За предпочитане топла и мека (утаена) вода.

Всички тези елементи трябва да бъдат изпълнени едновременно. Отделно използване ще доведе до незначителен резултат. И ако гарденията расте без високо ниво на влажност е доста способна, тогава никога няма да цъфти на сух въздух.

На Съвета. Някои градинари подреждат мини-оранжерия на перваза на прозореца, в който живее гардения. Така че е много по-лесно да се поддържа микроклимата на правилното ниво. Между другото, този дизайн помага да се избегне рязък спад на температурата, което много не прилича на растението.

поливане

Гарденията не обича толкова изсушаване на почвата, че може да изпусне всички пъпки. За излишък от вода вече казахме по-горе. Затова трябва стриктно да следите нивото на влага в саксията. Земята винаги трябва да е леко влажна, но не и влажна. Някои градинари съветват да залепите дървена пръчка в земята до дъното и след 12-14 минути я погледнете.

Но днес индустрията предлага по-удобно решение от ежедневното бране в земята. Това са специални маяци. Те просто се залепват в почвата. Щом изсъхне на определено ниво, маякът ще промени цвета си. Много удобно нещо.

Сега директно за пиенето. С каква вода може да се полива гарденията? В крайна сметка тя е много взискателна по този въпрос. Не можете просто да излеете течност от чешмата и да я напръскате в саксията. Солите, които се съдържат в такава вълна, незабавно ще унищожат растението.

Водата трябва да бъде:

 • мек
 • филтриран
 • топло
 • варено
 • защити

Да, това са трудните условия, които са необходими за компетентното напояване на гардения. Плюс това, веднъж месечно трябва да добавите няколко капки лимонов сок или 3-5 кристала лимонена киселина във водата. Растението обича кисело.

На Съвета. Ако нямате време да подготвите вода за напояване, тогава имате директен път до магазина за аквариум. Именно там можете да закупите специални препарати за омекотяване на течността. Просто направете всичко според инструкциите и след час имате нормално снабдяване с вода, която е напълно подходяща за напояване. Просто го затоплете преди употреба.

Горна превръзка

Гардениите са жизненоважни. Всеки минерал с високо съдържание на калий и фосфор ще се справи. Тези микроелементи са отговорни за качествения цъфтеж. Но трябва да се пазите от излишния азот, той причинява неконтролиран растеж на хлабави издънки.

Някои източници препоръчват да се подхранва гардения около 1 път на 2 седмици. Това е странен съвет. Как могат да разберат кой тор сте закупили?

Ние предлагаме различен метод. Просто следвайте инструкциите на производителя, но намалете дозировката с 2 пъти. И още нещо.На опаковката трябва да е написано "за цъфтящи стайни растения." Тогава определено няма да сбъркате.

На Съвета. Ако няма време или желание за точното измерване на дозата, тогава се захранвайте с продължително хранене. Такива торове се продават под формата на гранули или таблетки. Те просто ги слагат в земята и при поливане самото растение отнема нужното количество микроелементи.

Вредители и болести

Всички заболявания в гарденията възникват по 2 причини: или от неправилна грижа, или като продукт на жизнената дейност на вредителите. И има много ловци, които да се насладят на вкусен сок от листа:

Гардении болести

 • листна въшка
 • Mealybug
 • дребно насекомо вредител
 • мащабен щит
 • нематода
 • белокрилка
 • паяк акара

Някои от тях могат да бъдат елиминирани, като просто измиете листните плочи с разтвор на пране или калиев сапун. Други ще трябва да се бият дълго време, внимателно и с използването на тежка артилерия.

Във всеки случай не можете да се задържите. Необходимо е незабавно да се предприемат действия. Защото гарденията е много изнервена от неканените гости. Тя пуска пъпки, променя пигментацията, започва бързо да изсъхва и спира да расте.

Определянето на присъствието на насекоми е много просто. В нормално състояние листата са сочно зелени, плътни, лъскави. При заразяване с вредители се появяват странни точки, дупки по листата, издънките се деформират, образува се черно или белезникаво покритие.

Не бива да рискувате красотата, използвайки методите на баба с странна композиция. Неопитът може само да влоши нещата. По-добре използвайте доказани инсектициди на известни марки. Поне там е посочена точната дозировка и честотата на леченията.

На Съвета. Не чакайте чудо в борбата срещу нематода. Невъзможно е да се спаси такова растение. Науката все още не знае средствата, които да помогнат да се отървете от този боклук. Без да щадите, изрежете резниците и ги вкоренете. Така получавате няколко млади и най-важното - здрави растения.

Как да се грижим за гардения у дома? Не по-трудно от всеки друг каприз. Просто има свои собствени предпочитания, които трябва да бъдат осигурени. Но наградата за вашите усилия ще получите много бързо. Гардения ще възнагради грижовните собственици с приказен цъфтеж и вълшебен аромат. Повярвайте ми, струва си поне веднъж да видите - и ще я обичате завинаги. Тогава напускането ще изглежда нищо повече от приятни неприятности в очакване на чудо.

Видео: тайни за отглеждане на гардения

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт